Візит міністра оборони України Степана Полторака до Канади: ключові заяви

05.04.2017 | 09:05

«Україна націлена на переоснащення армії сучасними зразками оборонної зброї та військової техніки і цінує допомогу, яку надає її Збройним силам Канада»

Міністр оборони України Степан Полторак на початку квітня 2017 року здійснив перший в історії України візит керівника вітчизняного оборонного відомства до Канади. У перший день перебування в Оттаві, 3 квітня, була підписана угода про співпрацю двох країн в оборонній галузі. 4 квітня відбулися зустрічі з міністром оборони Канади, міністром закордонних справ, депутатами парламенту, а також з представниками оборонної промисловості цієї країни. ARMIYA’UA подає ключові теми зустрічей, позиції та заяви сторін.

Протистояння російській агресії неможливе без переоснащення армії

Україна націлена на переоснащення армії сучасними зразками оборонної зброї та військової техніки і цінує допомогу, яку надає її Збройним силам Канада.

Про це 3 квітня заявив у Оттаві міністр оборони України Степан Полторак, коментуючи підписання «Домовленості про оборонне співробітництво між Міністерством оборони України та Міністерством національної оборони Канади і ЗС Канади».

«Ми усвідомлюємо, що подальше протистояння агресії Російської Федерації неможливе без переоснащення армії сучасними зразками зброї оборонного характеру та військової техніки. Українська сторона високо цінує допомогу,  яку Канада спільно із союзниками надає ЗС України», - сказав Полторак.

З боку Канади під документом поставив підпис міністр національної оборони Канади Харджит Саджан.

За словами Степана Полторака, підписані Домовленості зміцнюють союз двох країн та фундамент дружби між ними.

«Цей документ ще раз підтверджує, що наші країни та відомства є союзниками та партнерами, - наголосив Степан Полторак. - Підписання Домовленості з Канадою – це фундамент дружби, і я хочу щоб терміни дії документу не закінчувалися, щоб ми були дружні завжди».

За словами українського міністра, цей документ важливий для військової співпраці та сприятиме налагодженню практичних контактів із представниками оборонної промисловості Канади. Це дозволить покращити забезпечення ЗС України сучасною військовою технікою та озброєнням.

Степан Полторак висловив вдячність міністру оборони Канади за підтримку зусиль України з відновлення миру та територіальної цілісності.

Україна і Канада зміцнюватимуть співпрацю в галузі оборони

Про це 4 квітня заявив у Оттавіі під час зустрічі з міністром оборони України Степаном Полтораком міністр національної оборони Канади Харджит Саджан.

«Сьогодні я мав честь привітати Міністра оборони України Степана Полторака в Парламентському комплексі для підписання «Домовленості про оборонне співробітництво між Міністерством оборони України та Міністерством національної оборони Канади і Збройними силами Канади». Ця домовленість відображає нашу солідарність з народом України, забезпечує плідне співробітництво між нашими країнами та робить можливим надання Канадою військової та промислової підтримки Україні», - сказав Харджит Саджан.

Він подякуав Степанові Полтораку за візит, а українському народові – «за ласку та гостинність, яка надається канадським військовим в Україні».

Під час зустрічі Полторака з Міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд сторони також обговорили актуальні питання безпеки в Україні та світі, а також напрямки подальшої співпраці двох відомств.

«У нас склався надзвичайно конструктивний діалог. Впевнений, що ця зустріч сприятиме співпраці наших країн та розширенню військово-політичного діалогу», - зазначив Полторак після зустрічі з Христею Фріланд.

Канада не залишила Україну наодинці у боротьбі з російською агресією

Степан Полторак подякував Канаді за підтримку України у війні проти російських окупантів і назвав історичною подією підписання угоди про співпрацю оборонних відомств двох країн.

«Хочу зазначити, що цей візит є першим візитом Міністра оборони України до Канади за 25 років, - зазначив керівник вітчизняного оборонного відомства. - Це історична подія ще й тому, що сьогодні ми підписали надзвичайно важливий для країни документ – Домовленість про співробітництво між оборонними відомствами Канади та України».

Український генерал висловив велику подяку урядові Канади та всім канадцям «за ту надзвичайно потрібну допомогу, яку ми отримували з самого початку агресії Російської Федерації проти України».

«Ця допомога була надана нам у надзвичайно важкі часи і стала вирішальною для того, щоб дати українській армії час для зміцнення та оснащення, - наголосив міністр оборони України .

Україна і Канада співпрацюватимуть з Канадою у сфері кіберзахисту

Про це заявив Степан Полторак у Оттаві під час брифінгу для представників ЗМІ.

Він наголосив на актуальності такої співпраці ще й з огляду на те, що протягом останніх трьох років російські хакери здійснили більше 7 тисяч атак на українські сайти.

«Міністерство оборони України співпрацюватиме з Канадою з багатьох питань, у тому числі, пов’язаних з кіберзахистом. Це дуже актуально з огляду на те, що за останні три роки Російська Федерація здійснила більше семи тисяч кібератак на Україну. Вважаю цей напрямок співпраці також надзвичайно важливим для спільного обговорення та протидії загрозам, - сказав Полторак.

Про роботу канадських інструкторів з підготовки українських військових

Під час брифінгу для ЗМІ у Оттаві Степан Полторак подякував канадським інструкторам, які навчають українських військовослужбовців у рамках програми «Юніфайер».

«Ми задоволені роботою канадських інструкторів з підготовки українських військових. Це надзвичайно велика допомога, яку ми отримуємо від Канади щодо реформування оборонного відомства. Впевнений, що це лише початок нашої співпраці. Після підписання Домовленості про співпробітництво в оборонній сфері ми суттєво розширимо наші можливості за цим напрямом. Впевнений, що наша співпраця є і буде конструктивною та корисною як для України, так і для Канади», - сказав Полторак.

 

«Канада є одним із наших головних друзів і партнерів»

Канада є одним із головних партнерів України і підтримує демократичні цінності та її територіальну цілісність України», - заявив Степан Полторак в Оттаві під час діалогу зі світовими мас-медіа.

«Гадаю, що весь світ надає достатньо багато посилів Російській Федерації про те, що Україна має право захищати свою територіальну цілісність, бути демократичною країною, самостійно визначати шлях, яким іти. У нас багато друзів, які нам допомагають, і мені дуже приємно відзначати, що Канада є одним із наших головних друзів і партнерів, країною, яка підтримує демократичні цінності та територіальну цілісність України», – сказав Полторак.

«Сьогодні ми обороняємо наші кордони та демократичні цінності всього світу»

Про це сказав Степан Полторак під час зустрічі з депутатами Парламенту Канади. Він    висловив вдячність за розуміння того, що насправді відбувається в Україні, та допомогу, яку Канада з перших днів надає нашій державі у найважчі часи.

«Ми готові ризикувати нашим життям та здоров’ям заради майбутнього наших дітей, заради майбутнього країни. Сьогодні ми обороняємо наші кордони та демократичні цінності всього світу. Ми розраховуємо, що й надалі Канада підтримуватиме нашу позицію на усіх міжнародних майданчиках, та готові якнайшвидше приступити до реалізації підписаної Домовленості про співробітництво», - сказав Степан Полторак.

У ході переговорів обговорювалися питання безпекової ситуації на сході України, стан запровадження оборонної реформи.

Також учасники зустрічі розглянули питання розширення географії проведення навчань канадськими інструкторами в Україні, а також розширення підготовки у складі підрозділів, створення діалогу на рівні керівників підрозділів двох армій.

Про перспективні напрямки в галузі оборони

Україна зацікавлена у розширенні співробітництва з Канадою за усіма напрямками щодо практичного здійснення процесів оборонного характеру. На цьому наголосив Степан Полторак під час зустрічі з представниками оборонної індустрії Канади.

«З огляду на потреби Збройних сил Україн та можливості ВПК, перспективною є кооперація вітчизняного ВПК у авіаційній галузі, виробництва боєприпасів до стрілецької зброї та артилерійських систем, бронетехніки, радіоелектроніки,систем управління та зв’язку», - сказав міністр оборони України.

У свою чергу, віце-президент канадської комерційної корпорації ССС Камерон Мак Кензі наголосив, що зацікавлений у розвитку співпраці із Україною.

Також він зазначив, що після підписання Домовленості про оборонне співробітництво перед країнами відкриваються нові можливості, і ця співпраця може розгорнутися за широким колом питань.

Фото прес-служби Міноборони України

Читайте також