Три роки АТО. Як розпочиналася війна на Донбасі

14.04.2017 | 13:09
Фото Andrew Kravchenko

За три роки АТО загинуло понад 2,5 тисяч українських військових, 1,7 млн українців стали переселенцями, у полоні досі перебувають 126 осіб 

Три роки тому російські військові та проросійські бойовики перейшли до прямих військових дій на Донбасі. У відповідь 14 квітня 2014 року виконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов підписав указ про початок антитерористичної операції (АТО) у східних областях.

Сьогодні багато хто критикує його за це рішення. З боку патріотів чути звинувачення на кшталт «Чому АТО, а не війна?». Натомість проросійська публіка нарекла Турчинова «кривавим пастором» і торочить про «війну проти власного народу».

Сам Турчинов сьогодні пояснює, що три роки тому відмовився від ідеї ввести воєнний стан тому, що хотів провести президентські вибори. А на час дії воєнного стану будь-які вибори скасовуються. Обрання нового президента вибивало з рук Кремля козир, який би дозволив ввести війська на прохання «легітимного» Януковича.

Як починалося АТО

За точку відліку як правило беруть зіткнення СБУ із російськими військовими в Слов'янську. 12 квітня «зелені чоловічки» захопили будівлю міського відділку міліції. Зброю звідти роздали місцевим відморозкам, які виявили бажання приєднатися до «самооборони».

До міста відправили загін СБУ «Альфа». На в'їзді в Слов'янськ «альфівці» зупинилися, щоб поспілкуватися з місцевими жителями та з'ясувати обстановку. Невдовзі їх обстріляли з автоматів.

Як з'ясувалося пізніше, діяла група російського спецназу під командуванням Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). У тому бою загинув капітан з Центру спецоперацій при СБУ Геннадій Біличенко. Ще двоє офіцерів були поранені. Як сьогодні відзначає Турчинов, стало зрозуміло, що спецслужб уже недостатньо - потрібно задіювати армію.

«Російська весна»

Події у Слов'янську були лише епізодом, хоч і дуже красномовним. Адже Біличенко по суті став першим військовим офіцером, який загинув від рук російських військових та їхніх місцевих посіпак.

Після окупації Криму росіяни почали реалізовувати активну фазу «російської весни» на сході. Сепаратистські мітинги з російськими прапорами та георгіївськими стрічками проходили в багатьох містах Сходу та Півдня України.

6 квітня ці мітинги завершились синхронним захопленням будівель обладміністрацій у Харкові та Донецьку, а також будівлі управління СБУ в Луганську. Того ж дня було проголошено створення так званої «Донецької народної республіки», а наступного - «Харківської народної республіки».

Адміністрацію в Харкові міліція звільнила вже ввечері 7 квітня. Але будівлі в Донецьку та Луганську лишалися захопленими.

Паралельно із подіями в Слов'янську почались захоплення відділків міліції та адміністративних будівель у Краматорську, Горлівці, Костянтинівці, Червоному Лимані (зараз Лиман) та Артемівську (зараз Бахмут), Красноармійську (зараз Покровськ).

АТО в цифрах

За три роки проведення АТО загинуло 2652 українські військовослужбовці з різних силових структур. Поранено 9578 військовослужбовців.

З початку 2017 року на Донбасі загинуло 69 українських військових, 490 отримали поранення.

Моніторингова місія ООН з прав людини з квітня 2014 року нарахувала 30 211 жертв війни на Донбасі. Сюди включено як убитих, так і поранених військових так цивільних.

Загальна кількість загиблих, за даними місії - 9940 людей. Серед них цивільних - близько 2000. На жаль, більш точних даних щодо загиблого мирного населення немає. Зрозуміло лише, що за останній рік кількість жертв серед цивільних суттєво скоротилася. З 16 листопада 2016 року до 15 лютого 2017 року місія ООН задокументувала 130 смертей мирних громадян.

Кількість тимчасово переміщених осіб за три роки проведення АТО становить 1 720 444 осіб. З них 178 921 - діти.

Більшість переміщених - з Донецької та Луганської (1,49 млн). Переселенців з Криму нараховується 22 989 осіб.

За даними народного депутата Ірини Геращенко, згідно зі списками СБУ у полоні бойовиків на 12 квітня 2017 року перебуває 126 людей. Серед них як військові, так і цивільні. Заради їх звільнення ОРДЛО вимагає передати 600 осіб.

Загиблі російські найманці

Скільки загинуло за три роки АТО російських найманців та солдатів регулярної армії РФ достеменно невідомо. Ще у 2015 році російський президент Володимир Путін засекретив дані про втрати російської армії не лише у воєнний, але й у мирний час.

Волонтерська організація «Груз 200 из Украины в Россию» на 1 квітня 2017 року нарахувала 3205 російських військових, які загинули на Донбасі.

Українське Міноборони не розрізняє втрати серед бойовиків-сепаратистів та російських військових. На початку березня 2015 у відповідь на запит «Новой газеты» міністерство повідомило, що з боку супротивника загинуло 11 000 військових, серед яких 4 500 осіб - це представники регулярної армії РФ.

Головне управління розвідки Міноборони повідомляло в лютому 2016 року, що з січня по вересень 2015 року на Донбасі загинуло 627 російських військових, а поранених нараховується 2155.

Зараз Турчинов очолює РНБО. За його словами, 2016 рік став першим, коли українська армія не здала жодного метра землі, а навпаки здобула десятки кілометрів. Тепер наше завдання метр за метром просуватися на схід, наголошує Турчинов.

Дмитро Гомон, Espreso.tv

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів