В Україні заборонено георгіївську стрічку

16.05.2017 | 17:25

Законом встановлюється відповідальність за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської стрічки чи її зображення

Верховна Рада ухвалила законопроект про заборону георгіївських стрічок в Україні.

Повна назва закону 2987 – «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки».

За закон у вівторок, 16 травня 2017 року, проголосували 238 депутатів.

Законопроект представив Антон Геращенко з фракції «Народний фронт». Він спрямований на встановлення диференційованої адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на пропаганду в Україні георгіївської стрічки як символу російської окупації та агресії.

Законом встановлюється відповідальність за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської стрічки чи її зображення.

Це включає показ георгіївської стрічки під час масових заходів (мирних зібрань), зображення на плакатах, наліпках, листівках, носіння на одязі, речах, кріплення на автомобілях, використання в сучасних творах мистецтва, використання засобами масової інформації тощо.

Вказані дії тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

Крім того, встановлюється відповідальність за дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської стрічки чи її зображення.

У випадку, коли такі дії вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської стрічки чи її зображення, – вони тягнуть за собою накладення штрафу від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на термін до 15 діб з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення.

Виготовлення або поширення георгіївської стрічки чи її зображення віднесені, згідно з законопроектом, до правопорушень, що мають вищу суспільну небезпеку.

Пропагандою георгіївської стрічки закон називає публічне використання, демонстрацію, носіння, а також поширення георгіївської стрічки чи її зображення.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що георгіївська стрічка стала в Україні символом російської окупації та агресії. Вона має вигляд смужки з трьома чорними і двома жовтими (або помаранчевими) смугами. Вперше георгіївська стрічка використовувалася ще при оформленні російських імперських нагород. Запроваджена 1769 року, разом із встановленням Ордена Георгія, за наказом російської імператриці Катерини ІІ.

Георгіївська стрічка не використовувалася в системі нагород СРСР, оскільки вважалася ворожим символом колишньої імперії. Проте з 1943 року, з метою підняття патріотизму в ході війни, була інкорпорована до радянського Ордена Слави як «гвардійська стрічка». 1945 року гвардійська стрічка вжита на радянській медалі «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.».

2005 року в Росії стартувала акція «Георгіївська стрічка» для пропаганди перемоги Росії у німецько-радянській війні 1941-1945 рр. як символ російської мілітаристичної могутності.

«Не випадково, що ця акція почалася одразу після перемоги Помаранчевої революції та провалу планів взяття під повний контроль України. Георгіївську стрічку намагалися протиставити помаранчевій символіці та утвердити як символ «руського міра». Щорічне розповсюдження російської імперської символіки є тепер невід'ємною складовою кремлівської пропаганди», - зазначено у пояснювальній записці.

Із 2014 року стрічка використовувалася так званими «силами самооборони Криму» та проросійськи налаштованими сепаратистами на території України і стала символом сепаратизму в Україні.

Архівне фото

Читайте також