Луценка просять допитати Литвина у справі Януковича

17.05.2017 | 17:33

Автомайдан: за продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042 року голосували лише 160 депутатів Верховної Ради

Громадська організації «Автомайдан.Київ» направила генпрокурору Юрію Луценку клопотання з проханням  перевірити причетність колишнього голови Верховної Ради Володимира Литвина до фальсифікацій під час голосування у парламенті за ратифікацію Харківських угод.

Про це розповів на прес-конференції координатор громадської організації Дмитро Карп, повідомляє Укрінформ.

«Ми подали клопотання генпрокурору Луценку та начальнику Департаменту спецрозслідувань Горбатюку, де виклали обґрунтування, чому Володимира Литвина потрібно допитати в рамках кримінальної справи стосовно організованої злочинної організації екс-президента Януковича», - сказав Карп.

Він стверджує, що за сприяння Литвина у Верховній Раді було сфальсифіковано результати голосування за ратифікацію зазначених угод.  «За його сприяння відбулися порушення Конституції та закону «Про регламент Верховної Ради», коли 21 квітня 2010 року було поставлено на голосування проект закону «Про ратифікацію Угоди між  Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України». Згідно з інформацією офіційного сайту парламенту, за цей проект закону проголосували лише 160 депутатів зі 161 присутніх у залі», - потвердив Карп.

Він розповів, що 2014 року Департамент спецрозслідувань ГПУ з кримінальної справи стосовно злочинної організації Януковича виокремив епізод щодо можливої причетності Литвина до фальсифікації голосування за ратифікацію Харківських угод. Однак після цього керівництво ГПУ передало це кримінальне провадження до Головної військової прокуратури, яку очолює Анатолій Матіос.

Громадський активіст стверджує, що Матіос не зацікавлений у розслідуванні можливих зловживань Литвина, оскільки має конфлікт інтересів.

«Сестра головного військового прокурора Марія Матіос – дружина двоюрідного брата Володимира Литвина – Петра Литвина. У них двоє дітей. Керівництво нинішньої прокуратури знає про цей конфлікт інтересів», - зазначає Карп.

Як повідомлялося, 21 квітня 2010 р. Янукович підписав так звані Харківські угоди, якими Україна дозволила перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України ще на 25 років.

27 квітня 2010 року ВР ухвалила Закон «Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

Дія Харківських угод починається 28 травня 2017 року коли спливає термін попередньої угоди про перебування ЧФ на території України, підписаної у 1997 році.

Згідно з цією угодою Чорноморський флот Росії мав покинути Криму 2017 року.

На знімку: Верховна рада України, голосування за Харківські угоди, 2010 рік.

Архівне фото

Читайте також