Верховна Рада збільшила частку української мови на телебаченні

23.05.2017 | 11:54
Фото Andrew Kravchenko

Закон набирає чинності за чотири місяці з дня його опублікування

Верховна Рада ухвали Закон, згідно з яким на загальнонаціональних та регіональних каналах частка української мови має становити не менше 75%, на місцевих – на рівні 60%. 

За рішення внести такі зміни до законів України щодо мови аудіовізуальних, електронних засобів масової інформації у вівторок, 23 травня, проголосувало 269 депутатів.

Змінами передбачено, що у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної і регіональної категорій передачі та/або фільми, виконані державною мовою, мають становити не менше 75% загальної тривалості у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00.

У загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій місцевої категорії частка державної мови має становити не менше 60% загальної тривалості у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00.

Телерадіоорганізації, які здійснюють мовлення мовами корінних народів України, незалежно від категорії мовлення забезпечують сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою та мовами корінних народів України в обсязі не менше 75%, при цьому не менше 30 відсотків – державною мовою.

Фільми та/або передачі, трансляція яких допускається недержавною мовою, субтитруються державною мовою.

Фільми, створені на території республік колишнього СРСР не російською та не  українською мовою і в подальшому дубльовані російською мовою, озвучуються або дублюються українською мовою.

Передача вважається виконаною державною мовою, якщо виступи ведучих, осіб, що беруть участь у передачі, виконані, дубльовані, озвучені українською мовою.

Передача, що транслюється у прямому ефірі, вважається виконаною державною мовою, якщо виступи ведучих передачі виконані українською мовою.

За невиконання таких вимог телерадіоорганізація, сплачує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору ліцензії.

Документ набирає чинності за чотири місяці від дня його опублікування.

Законопрект №5313 ініціювали народні депутати Микола Княжицький, Валентина Сюмар, Ігор Васюник, Микола Кадикало, Олена Кондратюк, Вадим Денисенко.

Представляючи законопроект, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар відкинула звинувачення у нібито тоталітаризмі.

«Тоталітаризм був, коли на українській землі знищували українську мову та забороняли нею говорити. Досить займатися підміною понять», - сказала Сюмар.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також