Перші особи держави попрощалися з Любомиром Гузаром - фоторепортаж

04.06.2017 | 19:03
Фото Andrew Kravchenko

Порошенко: твердо вірю, зараз, коли він відійшов до Господа, його молитва за український народ буде ще сильнішою

Перші особи країни у неділю, 4 червня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового попрощалися з колишнім настоятелем Української греко-католицької церкви кардиналом Любомиром Гузаром

У церемонії прощання взяли участь президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман та Секретар РНБО Олександр Турчинов.

Попрощалися з блаженнійшим Любомиром також віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, екс-прем’єр-міністр, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, міністр культури Євген Нищук, виконувач обов'язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, очільник комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, інші урядовці та народні депутати.

Як зазначив Порошенко, Любомир Гузар відігравав велику роль не лише для греко-католицької церкви, а й для всього українства, багатогодинні зустрічі та розмови президента з єпископом заряджали оптимізмом.

«Він був справжнім нащадком Андрея Шептицького та Йосипа Сліпого. Твердо вірю, зараз, коли він відійшов до Господа, його молитва за український народ буде ще сильнішою. Вічна пам'ять та земля пухом», - сказав Порошенко.

Прем’єр Гройсман назвав кінчину Гузара великою втратою для України.

 

«Сьогодні у Києві прощались з Блаженнішим Любомиром Гузаром – людиною надзвичайної мудрості та любові. Людиною, яка стала моральним авторитетом для мільйонів людей. Його смерть – величезна втрата, проте Блаженніший залишив нам дорогоцінний скарб – свої слова та настанови. Дослухаймося до них. Світла пам'ять!» - сказав Гройсман.

Із самого ранку неділі до храму, де тривають літургії,  приходять люди, аби віддати останню шану Блаженнішому Любомиру.

Сьогодні ж увечері у Патріаршому соборі Воскресіння Христового триває чин Архієрейського похорону, а в понеділок, 5 червня, відбудеться чин погребіння у крипті храму.

Папа Римський Франциск надіслав телеграму главі УГКЦ Святославові Шевчуку зі співчуттям з приводу смерті Гузара.

Любомир Гузар помер 31 травня, на 85-му році життя у Княжичах під Києвом.

Гузар народився у Львові 26 лютого 1933 року, 1944-го родина переїхала до Австрії, потім оселилися у США. У Сполучених Штатах він прожив 20 років. Закінчив семінарію, вивчав богослов'я в Католицькому університеті у Вашингтоні, студіював філософію у Фордгамському університеті. 1969-го переїхав до Рима, де прожив майже 25 років. Тут захистив дисертацію, 9 років викладав у Папському місійному університеті «Урбаніана».

1977 року висвячений Верховним архієпископом Йосифом Сліпим на єпископа УГКЦ. Об'їздив мало не весь світ, бував усюди, де знаходяться греко-католицькі громади (Австралія, Латинська Америка, Європа).

1993 року він повернувся в Україну. Надзвичайний Синод єпископів УГКЦ обрав його главою (2001 р.). Став кардиналом. 2011 року пішов у відставку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фоторепортаж Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати