Війни б не було, якби у 2008-му Грузія та Україна отримали план набуття членства НАТО - дипломат

18.08.2017 | 19:24
Фото Олександра Клименка

Долгов вважає, що обидві нації зробили висновки з кривавих уроків

Посол України в Грузії Ігор Долгов бачить прямий зв'язок між трагічними подіями в Грузії та Україні і з тим, що вчасно наші держави не отримали план набуття членства НАТО.

Про це дипломат сказав в інтерв’ю «Главкому».

«У 2008 році і Україна, і Грузія подавали заявки на членство в НАТО. І Бухарестський саміт тоді прийняв рішення, що так, ці країни будуть членами НАТО в майбутньому. Але однозначної відповіді щодо плану набуття членства тоді прийнято не було. До минулого можна ставитися по-різному. Але головне – добре вивчити уроки, які отримали Грузія та Україна. Це криваві уроки, з яких кожна нація зробила свої висновки», - сказав Долгов.

Він зазначив, що сьогодні НАТО вже набагато ближче до Грузії та України, і вважає, що є хороші  перспективи.

«Подивіться на офіційні документи – і українські, і грузинські, на зміни законодавства України, на пропозиції щодо нової редакції конституції Грузії. Європейська та Євроатлантична інтеграція – це базові, фундаментальні пріоритети зовнішньої політики двох країн», - наголосив Долгов.  

«Більше того, - зазначив він, - подивіться на внутрішні українські документи щодо політики безпеки, на оборонну доктрину, стратегію нацбезпеки. Президент Порошенко визначив чіткі завдання: до 2020 року трансформувати Збройні сили, Міністерство оборони, весь безпековий сектор України з метою приведення у максимальну відповідність до стандартів НАТО. Це крок, без якого про всі подальші формальні чи політичні рішення говорити передчасно. Треба відповідати стандартам і мати збройні сили, які готові діяти спільно. Ми цей шлях успішно долаємо».

Фото Олександра Клименка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів