Нова агресія на Донбасі може спалахнути будь-якої миті – ОБСЄ

15.09.2017 | 14:53
Фото Олександра Клименка

Останнім часом зафіксовано 4586 порушень тиші, зокрема, 40 невідомих танків бойовиків. Представники ОБСЄ не можуть потрапити до кордону з Росією

У період  так званого шкільного перемир’я на Донбасі, яке розпочалось 25 серпня, більше 4 тисяч разів порушувався режим тиші, що може свідчити про початок чергового загострення ситуації.

Про це заявив 1-й заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг під час доповіді про безпеку в Україні та роботу СММ ОБСЄ в Українському кризовому центрі, пише «Українська правда».

За його словами, застосування важкого озброєння хоч і зменшилося, але спостерігачі постійно фіксують порушення режиму тиші.

«Останніми тижнями нами було зафіксовано 4586 випадків порушення тиші. Є збільшення важкої техніки на лінії розмежування. Цього тижня ми зафіксували 60 одиниць важкого озброєння – 8 на підконтрольних Україні територіях і 54 – на непідконтрольних», - сказав Хуг.

Він зазначив, що останніми кількома роками неодноразово місія спостерігала період затишшя, після якого ішов черговий спалах агресії, тому не виключає, що найближчим часом на Донбасі може знову загостритися ситуація.

«У вересні 2016 року, після періоду тимчасового перемир’я, було дуже серйозне загострення ситуація, найсерйозніше за весь минулий рік. Тому ми очікуємо такого загострення і цього разу. Воно може статися будь-якої миті», - упевнений представник ОБСЄ.

Також він додав, що крім порушення режиму тиші, ігноруються мінські домовленості щодо розмінування територій, а також відбуваються постійні перешкоджання діяльності місії, особливо з боку непідконтрольних Україні територій.

За його словами, представники місії не можуть потрапити до кордону з Росією на підконтрольній бойовикам території, а також часто отримують від них погрози.

Раніше повідомлялося, що спостерігачі ОБСЄ помітили 40 невідомих танків бойовиків, не відведених у спеціальні місця для зберігання.

Окрім того, вони зафіксувала у зоні безпеки на Донбасі бойові броньовані машини, броньовані машини військового типу та свіжі сліди, які вона оцінила як сліди танка.

Фото Олександра Клименка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів