Росія незаконно призвала до армії з початку анексії півострова 10 тисяч кримчан

08.01.2018 | 14:15

Своїми діями Кремль порушує  міжнародні конвенції про захист цивільного населення під час війни - правозахисники

Від початку анексії Криму до збройних сил Росії було незаконно призвано близько 10 тисяч мешканців окупованого півострова.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

«Всього за період окупації до Збройних сил РФ призвали приблизно 10 000 кримчан», - йдеться у повідомленні.

За даними правозахисників, кількість кримчан, яких призивали до російської армії, щороку зростає. Якщо 2016 року їх було близько 3100, то 2017-го – майже 5 тисяч.

Остання призовна кампанія на півострові відбулася восени 2017-го, коли було призвано 2400 осіб. 645 з них відправили служити на територію РФ.

При цьому, окупаційний режим переслідує за ухилення від служби в армії. Наявність судимості не звільняє від проходження обов'язкової служби у ЗС РФ.

Правозахисники нагадують, що практика призову жителів окупованих територій до лав армії країни-агресора, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення призваних громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів