Папа Римський закликав світ не забувати про війну в Україні

09.01.2018 | 09:19

Понтифік наголосив, що суперечки між народами мають вирішуватися без використання зброї

Папа Римський Франциск у щорічній промові згадав про війну в Україні та закликав не забувати про жертв конфлікту, викликаного російською агресією.

Понтифік 8 січня промовляв на зустрічі з послами 183 країн, повідомляє «Радіо Ватикану».

«Спільні старання на користь відбудування мостів є невідкладними також і в Україні. Рік, що минув, посіяв нові жертви в конфлікті, який гнітить країну, й надалі завдаючи страждання населенню, зокрема, сім’ям, які проживають у зонах, заторкнутих війною, та втратили своїх найдорожчих, нерідко – дітей та похилих віком», – сказав Папа Франциск.

Під час традиційної зустрічі з дипломатими Папа Римський підбиває підсумки попереднього року у контексті міжнародної панорами та наголошує на завданнях, що, на його думку, стоять перед міжнародною спільнотою.

У нинішній промові Папа зосередив увагу, зокрема, на двох важливих річницях – 100-річчі від завершення Першої світової війни та 70-річчі прийняття Загальної декларації прав людини.

За його словами, з Першої світової війни світова спільнота може почерпнути дві перестороги, «які людство не зуміло відразу збагнути», поринувши через два десятиріччя у ще руйнівніший конфлікт.

«Перше попередження полягає в тому, що перемога ніколи не означає приниження переможеного суперника. Мир не будується ствердженням влади переможця над переможеним. Бо не закон страху переконує в помилковості майбутніх агресій, але сумирна сила розсудливості, що спонукає до діалогу та взаєморозуміння задля вирішення відмінностей. З цього випливає друге попередження: мир зміцнюється тоді, коли держави можуть робити співставлення в атмосфері рівності», – сказав Папа.

Він наголосив, що суперечки між народами мають вирішуватися не використанням зброї, але шляхом переговорів. Папа Римський закликав підтримати будь-які спроби діалогу.

Архівне фото

Читайте також