Україна безкоштовно отримає американську летальну зброю - посол

16.01.2018 | 19:48

Марі Йованович не відповіла на запитання, яку зброю буде надано окрім протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» і коли це станеться

Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що оборонна допомога від американського уряду буде надана Києву безкоштовно.

Про це повідомляє Espreso.tv з посиланням на «РБК-Україна».

«Минулого року Адміністрація президента США ухвалила рішення про надання Україні розширених оборонних можливостей. Поки що подробиць, як це буде зроблено, немає. В нас, як і в Україні, є певна процедура – для реалізації цих рішень ми повинні поінформувати Конгрес про те, як це буде зроблено. І тільки пройшовши цю процедуру, приступити до реалізації», - сказала посол.

На запитання, чи відповідає дійсності інформація, що Україна не зможе використовувати це озброєння в зоні АТО, посол відповіла, що подробиці ще опрацьовуються. Також посол не відповіла, яку зброю буде надано Україні окрім протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» і коли це станеться.

«Зараз ми говоримо про оборонну допомогу, яка надається Україні від уряду Сполучених Штатів. Комерційні контракти і комерційні продажі – це зовсім інше питання», - зазначила посол.

На запитання журналіста, чи отримає Україна це летальне озброєння безкоштовно, посол відповіла ствердно.

Раніше Держдепартамент США схвалив комерційну ліцензію, що дозволяє експорт снайперських систем Model M107A1, боєприпасів та пов'язаних з ними комплектуючих та аксесуарів в Україні на суму $41,5 млн.

Пізніше в Держдепі заявили, що США нададуть Україні «посилені оборонні можливості».

24 грудня 2017 р. сенатор-республіканець, голова комітету з питань збройних сил Джон Маккейн назвав «важливим кроком у правильному напрямку» рішення Вашингтона почати поставки Києву протитанкових керованих ракет комплексу Javelin.

На знімку: бої на окупованому Донбасі. Архівне фото

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів