Листом Януковича Путіну Кремль намагався «прикритися» перед світом - Дещиця

17.01.2018 | 12:53

В Україні триває судовий процес стосовно державної зради президента-утікача

Звернення екс-президента Віктора Януковича до російського лідера Володимира Путіна з проханнями застосувати армію на території України було використане Кремлем для виправдання перед світом та власним народом своєї агресії.

Про це заявив виконувач обов'язків міністра закордонних справ у 2014 р., а нині посол України в Польщі Андрій Дещиця під час свідчень в Оболонському суді столиці у справі про держзраду Януковича, повідомляє Укрінформ.

«Це була спроба виправдати направлення військ у Крим. Це можна було поширити і це можна було якось прийняти у Російській Федерації чи в тих країнах, які були її партнерами, але більшість цивілізованого світу, і в тому числі всі члени Ради Безпеки ООН, визнавали, що це є акт агресії проти України», - сказав Дещиця.

Під час засідання суд переглянув матеріали з засідання Ради Безпеки ООН від 3 березня 2014 року, де виступив тодішній постпред РФ при ООН Віталій Чуркін, який продемонстрував звернення Януковича до Путіна про введення військ на територію України.

На думку Дещиці, підставою для оприлюднення зазначеного звернення в Радбезі ООН стали численні запити до Міністерства закордонних справ РФ від України та інших держав з вимогою пояснити дії Росії в Криму. Зрештою представник РФ направив звернення Януковича генеральному секретарю ООН з проханням надати йому офіційний статус.

«Таким чином Росія спробувала себе виправдати. Ці виправдання не сприймалися, але це давало право Росії блокувати рішення, які ми пропонували прийняти у Раді Безпеки ООН, щоб призупинити розвиток дій у Криму», - зазначив дипломат.

Дещиця також заявив, що звернення Януковича було незаконним, оскільки такий документ можна було підготувати лише за згодою Верховної Ради та відповідними рекомендаціями Ради нацбезпеки і оборони.

29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

Екс-президент підозрюється у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Читайте також