Парламент України ухвалив закон про реінтеграцію Донбасу

18.01.2018 | 11:33
Photo Andrew Kravchenko

Росія визнається державою-агресором, вона застосовувала регулярні війська, на неї покладається відповідальність за окупацію українських територій

Верховна Рада ухвалила законопроект «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» (№7163).

За закон проголосували 280 депутатів.

Згіідно з документом, Росія визнається державою-агресором, на яку покладається відповідальність за окупацію українських територій. При цьому, під час окупації вона використовувала свої регулярні з’єднання та підрозділи збройних сил.

Законопроект під час засідання парламенту представив депутат від БПП, секретар Комітету Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник. Він пояснив, що цей проект закону:

  • Законодавчо визначає, які території є окупованими;
  • Надає повноваження силовим відомствам для реалізації всіх заходів, необхідних для того, щоб звільнити ці території;
  • Визначає параметри захисту населення на цих територіях;
  • Визначає юридичний статус документів, які ухвалюються на окупованих територіях, визнаючи їх нікчемними;
  • Надає президенту всі повноваження, необхідні для здійснення ним заходів як верховного командувача;
  • Скасовує дію вільної економічної зони Крим, яку було введено відповідним законопроектом від 12 серпня 2014 р. № 1636-VII.
  • Надає право звільняти громадян України від сплати судового збору за майновими позовами, які вони подають проти Росії.
  • Покладає всю відповідальність щодо завдання матеріальної та нематеріальної шкоди на Росію.

За документ проголосували 123 представника від БПП (зі 127, четверо не голосували), 76 депутатів «Народного фронту» (з 77, один не голосував), 22 представника «Самопомочі» (з 24, один не голосував, ще один утримався), 17 депутатів Радикальної партії (з 18, один не голосував), 15 депутатів з «Батьківщини», 10 представників «Волі народу» (з 13, троє не голосували), 1 депутат з партії «Відродження».

33 з 37 представників «Опозиційного блоку» голосували проти, так само, як і позафракційні Віктор Балога, Яків Безбах та Сергій Мельничук. Утрималися – позафракційна Надія Савченко та Андрій Журжій.

Espreso.tv

На знімку: руйнування будинків у Авдіївці внаслідок обстрілу російсько-терористичних сил, окупований Донбас, зима 2017 р.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також