ПАРЄ зажадала від Росії виконувати зобов'язання держави-окупанта в Криму

24.01.2018 | 17:45

Кремль має припинити фінансування та військову підтримку бойовиків  на сході України та  звільнити заручників

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Росію виконувати обов'язки держави-окупанта, як цього вимагає міжнародне право, та засудила зміну демографічного складу населення анексованого Криму.

«Асамблея суворо засуджує російську політику щодо зміни демографічного складу населення в незаконно анексованому Криму через примус проукраїнського населення, зокрема кримських татар, залишити свою батьківщину, тоді як міграція російського населення на півострів збільшується, і закликає РФ припинити такі репресії», - зазначено в резолюції, затвердженій ПАРЄ 24 січня.

ПАРЄ закликала Росію дотримуватися зобов'язань та не порушувати права людини та безпеку людей, які проживають у окупованому Росією Криму.

«Асамблея наполегливо закликає російську владу дотримуватися обов'язків згідно з застосовуваним міжнародним правом як держава-окупант та гарантувати дотримання прав людини та безпеки всіх людей, котрі проживають в окупованому Криму», - йдеться в Резолюції.

ПАРЄ зажадала від РФ скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, згідно з ухвалою про тимчасові заходи Міжнародного суду у справі України проти Росії (від 19 квітня 2017 р).

Депутати ПАРЄ також закликали Росію припинити надавати фінансову та військову підтримку незаконним збройним формуванням у Донецькій і Луганській областях, припинити визнавати документи, зокрема рішення судів, видані на території, підконтрольній НЗФ.

Крім того, ПАРЄ закликає Росію звільнити захоплених та ув'язнених українців у РФ та Криму, а доти – дозволити міжнародним організаціям контролювати стан їхнього здоров'я та умови утримання. Асамблея нагадала Росії про необхідність виконати раніше ухвалені в ПАРЄ резолюції у зв'язку з анексією Криму та агресією РФ проти України.

Читайте також