Росія готова до великої війни - експерт

07.02.2018 | 09:34

Глобальною метою Путіна є руйнування самої основи України як незалежної держави

Росія готова до великої війни із захопленнями нових територій.

Про це заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак в інтерв’ю виданню «Апостроф».

«Путінська Росія фактично завершила цикл підготовки до великої війни, масштабної, із захопленнями нових територій», - сказав військовий експерт.

«І однією з негативних ознак є те, - додав він, - що російське населення підготовлене до цього і готове схвалити такі ходи».       

Бадрак вважає, що глобальною метою Путіна є «руйнування самої основи України як незалежної держави». Хоча на цьому шляху, вважає експерт, для лідера Росії «військовий важіль не є основним». Путін розуміє, що з обмеженими ресурсами, з наявністю жорсткої протидії з боку основних гравців світової арени, насамперед США, «йому немає сенсу затівати якусь атаку а-ля пробити коридор до Криму або захопити частину Лівобережної України».

Швидше за все, на думку Бадрака, ситуація виглядає так: Путін «готовий погрожувати Україні, трактуючи всьому світу, що на території України йде нібито війна між Росією та США, хоча ми розуміємо, що це такий хитрий фейк. Але при цьому він буде фокусуватися на веденні підривної діяльності в українському політикумі. Ось це для нього набагато більш цікава ідея. Змінивши парадигму влади, він отримує іншу державу, отримує всю Україну, як кажуть, на тарілочці з блакитною облямівкою, тобто для себе як частину імперії. Ось це його мета».

За словами Бадрака, самі передумови в Росії «дуже схожі на гітлерівські», зокрема, «Гітлер піднявся на тому, що запропонував німцям «встати з колін»… «Те ж саме пропонує Путін. Він апелює до російського шовінізму, аби росіяни відчували себе господарями у світі. Тоді росіянину нібито буде жити краще і легше».

Водночас, вважає експерт, чогось раптового очікувати не слід. «До закінчення президентських виборів у Росії нічого не буде. Навіть після закінчення. Я гадаю, десь до літа ми маємо часову дельту, коли нічого стратегічного не відбуватиметься».

Відповіддю України, на думку Бадрака, має бути, зокрема, «посилення своїх військ, своїх можливостей», розбудова оборонної промисловості та потужної армії із сучасними інструментами впливу, застосуванням у тому числі й невійськових важелів, створення у підсумку сучасної армії, здатної відповісти на будь-які виклики.

«Дуже важливо створити нову парадигму будівництва армії», «переходити до дещо іншої моделі – моделі професійної армії, невеликої за кількістю, мобільної та дуже серйозно оснащеної високотехнологічними системами, бойовими платформами. Ось це наша мета», - підсумував військовий експерт.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів