Трамп змінив держсекретаря: що від того Україні

14.03.2018 | 09:34

Київ матиме союзника-важковаговика в адміністрації президента США – говорить про нового керівника Держдепу дехто з експертів

Президент Дональд Трамп 13 березня оголосив про відставку Рекса Тіллерсона з посади державного секретаря США.

Гучна подія не стала несподіванкою – про непрості стосунки між господарем Білого дому та главою зовнішньополітичного відомства країни було відомо давно.

Тіллерсон мав значні розходження з Трампом у ключових питаннях зовнішньої політики США. Це стосувалося, зокрема, ядерної угоди з Іраном, протистояння з КНДР та зіткнень між арабськими союзниками.

Про можливу відставку держсекретаря  заговорили ще влітку 2017 року.

Після того як восени Тіллерсон обізвав Трампа «чортовим кретином», про що написали тоді одразу кілька провідних американських видань, питання відставки було майже вирішеним.

Восени керівник Держдепу відзначився також різкими заявами в бік Росії. Зокрема, він звинуватив Кремль у «зловмисних тактиках» та поставив під сумнів можливість «перезавантаження» відносин з Москвою.

12 березня 2018 року Тіллерсон заявив, що Кремль має понести відповідальність за отруєння в Англії подвійного агента Сергія Скрипаля, і заговорив про необхідність вжиття заходів. Свою позицію Тіллерсон висловив після того, як прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила про ймовірну причетність Росії до отруєння Скрипаля та його дочки.

Про звільнення держсекретаря президент Трамп написав у Твіттер у вівторок вранці. А вже увечері прокоментував відставку, наголосивши, що у них з Тіллерсоном були розбіжності у поглядах, зокрема з приводу угоди з Іраном.

Трамп підтвердив, що про відставку вони говорили з Тілерсоном протягом тривалого часу. «Ми відмінно ладнали, але у нас були розбіжності у поглядах», - сказав президент.

Перебування Тіллерсона на посаді держсекретаря стало найкоротшим за 120 років.

У вівторок глава Білого дому також оголосив про призначення на посаду держсекретаря США Майка Помпео, керівника Центрального розвідувального управління.

На посаду директора ЦРУ президент призначив Джину Геспел. Вона має 30-річний досвід роботи в ЦРУ і буде першою в історії жінкою на чолі цього відомства.

З огляду на попередні заяви Гаспела щодо Росії, аналітики прогнозують посилення антиросійської політики Вашингтона.

Кадрові перестановки в Білому домі можуть мати певні наслідки. Але зміна глави зовнішньополітичного відомства США нас цікавить передусім тим, як це може відбитися на перспективах України.

Причини відставки Тіллерсона та можливі наслідки для України прокоментували спеціально для ARMIYA’UA відомі аналітики та експерти.

 

Олександр Палій, політолог

Можливо, причина відставки у тому, що Трамп побачив, що місця для звичної дипломатії у сучасному світі лишається дедалі менше. З одного боку, Тіллерсона звільнено одразу після його звинувачень на адресу Росії та отруєння Сергія Скрипаля. З іншого боку, Помпео не лише має особисту лояльність до Трампа, але й специфічний твердий підхід до Росії, можливо, твердіший, ніж у Тіллерсона.

Тіллерсон зрештою зайняв досить тверду позицію на підтримку санкцій, однак у команді Трампа його позиція була чи не найбільш м'якою.

Тимур Андрієвський, політолог

Конфлікт між президентом Трампом та держсекретарем Тіллерсоном назрівав уже давно і дійшов свого логічного кінця, адже Тіллерсон багато разів майже відкрито критикував позицію свого керівника. Подібна критика, яка іноді доходила до образ, коли держсекретар назвав президента «кретином», жодним чином не влаштовувала главу Білого дому, який дуже болісно реагує, коли ставлять під сумнів його власний авторитет і статус лідера.

Ну що ж, тепер замість Тіллерсона новий держсекретар – пан Помпео, якого перевели на  позицію головного дипломата з посади голови ЦРУ.  

Які прогнози можна робити? В контексті загальносвітової безпеки – є вірогідність, що політика адміністрації буде ще більш непередбачуваною та ризикованою. Хоча, знову ж таки, можливість діалогу Трампа з північнокорейської диктатором дає певні надії на безпеку в тихоокеанському регіоні. До речі, саме Тіллерсон був поміркованим у питанні Північної Кореї, а Трамп «яструбом». Але є питання щодо Ірану, Сирії, Афганістану тощо. Сподіватимемося, що зовнішня політика не сильно зміниться. У цьому плані США є більш-менш стабільними. Адже ми пам'ятаємо, що перед призначенням Тіллерсона його звинувачували в особистих контактах з Путіним, а тому побоювалися потепління стосунків США з Росією. На щастя, не вийшло.

Щодо України, то я сподіваюся, що підтримка Києва стане більшою. Різкого розвороту політики не буде однозначно. Трампу цього не дадуть зробити конгресмени. Тим більше, що керівництво ЦРУ вже неодноразово заявляло про загрози з боку Росії якраз під головуванням Помпео. Тому чекатимемо на його перші кроки.

Борис Кушнірук, економіст

Нинішні кадрові перестановки у Білому домі не матимуть якихось суттєвих наслідків для України. Принаймні, стосунки Вашингтона з Києвом не погіршаться. Майк Помпео займає жорстку позицію до Москви. А чим більший тиск на Росію, тим краще для України. Зміни  жодним чином не вплинуть і на військово-технічне співробітництво між нашими країнами. У Вашингтоні так політика не робиться. Американський істеблішмент, адміністрація США, сенатори – вони займають доволі жорстку позицію до Росії. Тому жодних погіршень для України не буде.

Юлія Біденко, політолог

Відставка Тіллерсона вже обговорювалася в середовищі американістів, проте не думаю, що вона свідчить про якісний поворот у зовнішній політиці США, особливо в європейському напрямку. Скоріш, мовиться про особливості комунікацій в адміністрації Трампа, його бажанням як колишнього бізнесмена, зробити свою команду більш ефективною.

Для України навряд варто очікувати суттєвих змін у відносинах зі США, проте слід зосередитися на зміцненні підтримки в Сенаті (зокрема серед представників проукраїнського кокусу), а головне – на ефективнішій імплементації внутрішніх реформ, які є умовою майбутньої підтримки західних партнерів.

Непрямим, але знаковим результатом зміни голови Державного департаменту є також те, що вперше в історії США Центральне розвідувальне управління очолить жінка – Джина Хеспел, що зможе покращити імідж і самого Трампа і створить позитивний приклад для інших країн на шляху до гендерної рівності

Віктор Шлінчак, журналіст, політолог

Після року президенства Дональд Трамп відформатовує свою команду. Це процес закономірний. Так робить більшість глав держав. Рекс Тіллерсон, призначення якого на посаду Держсекретаря супроводжувалось коментарями про можливе потепління у стосунках з Москвою, йде з посади на хвилі чергової ескалації по лінії РФ – Захід. Потепління не відбулося.

Очевидно, що Трампу необхідно посилити зовнішньополітичне відомство перед новими викликами. Ймовірно, радикалізація стосунків з Кремлем вимагає і радикальніших дій. Тіллерсон для цієї функції уже не підходив. Навіть незважаючи на те, що в останній день перебування на посаді Тіллерсон різко висловився на адресу Росії, підтримуючи версію Великобританії щодо причетності РФ до вбивства колишнього агента Сергія Скрипаля та його доньки. Крім того, позиція Тіллерсона інколи йшла врозріз із позицією самого Трампа, зокрема щодо вирішення «ядерної ситуації» в Ірані.

Новий Держсекретар США Майк Помпео вважається «республіканським яструбом», який свого часу критикував адміністрацію президента Обами, яка, на його думку, надавала Україні мало допомоги у боротьбі з російською агресією. Тому є сподівання, що Україна матиме союзника-важковаговика в адміністрації президента Трампа. Судити про його перші кроки на посаді важко. Треба дочекатися остаточного призначення.

Євген Магда, політолог

Гадаю, що останньою краплею у питанні призначення Майка Помпео до Державного департаменту стала справа про отруєння Сергія Скрипаля. Дональд Трамп скористався нагодою, аби показати, що він спроможний діяти більш рішуче, ніж очікують... Помпео не треба входити до курсу справ, він як шеф ЦРУ володів значним обсягом інформації про міжнародні справи. Помпео виглядає виконавцем, спроможним більш ефективно втілювати волю Трампа.

Не думаю, що для України це призначення буде негативним, адже Помпео свого часу критикував адміністрацію Обами за слабку позицію щодо допомоги Києву. Упевнений, що будуть посилені позиції Курта Волкера як спецпредставника по Україні. Не бачу підстав очікувати від Вашингтона пом'якшення у відносинах з Росією.

Окремої уваги заслуговує призначення Джини Гаспел директором ЦРУ. Трамп у даному випадку нейтралізує численні закиди у сексизмі, запропонувавши безпрецедентне призначення жінки керівником найпотужнішої спецслужби світу.

Володимир Кравченко

Читайте також