Відповіддю на загрози з боку Росії стане розширення НАТО - Яценюк

16.03.2018 | 18:15
Photo Andrew Kravchenko

Йдеться про загрозу з боку РФ не лише для України, а й для Європи і вільного світу, заявив лідер Народного фронту

Безпека та взагалі існування вільного світу сьогодні опинилася під загрозою з боку путінської Росії, і відповідю на це  має стати розширення НАТО.

Про це заявив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, промовляючи на Міжнародній конференції «Революція, війна та її наслідки» у Варшаві 6 березня, повідомляє сайт партії.

«Цю загрозу уособлює Росія імені президента Володимира Путіна. Повинні бути, в першу чергу, безпекові відповіді. Наша спільна безпека – це розширення НАТО», - сказав Яценюк.

«Передусім, - зазначив він, йдеться про загрозу з боку Російської Федерації для нас як для України, для нас як для майбутнього члена Європейського Союзу, для нас як для Європи і вільного світу».

Яценюк нагадав про заяви Путіна, що начебто це не його «зелені чоловічки» захопили Крим, щоправда згодом в інтерв'ю заявив, що особисто планував операцію в порушення міжнародного статуту Організації Об'єднаних Націй та територіальної цілісності України: «Він зізнався у вчиненні кримінального злочину проти української державності».

Так само, зазначив екс-прем’р України, Путін заявляв, що начебто не його зброя збила МН-17.

При цьому Яценюк відзначив роль президента Франції Фансуа Олланда та канцлера Німеччини Ангели Меркель у підписанні Мінських домовленостей:

«Мінськ» – це була угода про припинення вогню та про зупинку наступу російської армії. «Мінськ» – це були добрі наміри з нашого боку, щоб врегулювати цю ситуацію політико-дипломатичними кроками».

Як вважає Яценюк, «Мінськ» не відбувся з однієї причини – бо цього не хоче Путін. Він майстер у вчиненні різного роду заморожених конфліктів. «Чим більше їх, чим більше хаосу, – а він майстер хаосу, – тим слабкіший вільний світ», - зазначив український політик.

Він вважає, що з боку вільного світу необхідні, у першу чергу, безпекові відповіді: «Наша спільна безпека – це розширення не тільки Європейського Союзу, а й розширення НАТО».

Яценюк нагадав, що Україна не отримала в 2008 році План дій щодо членства в НАТО: «А потім ми всі заплатили надто багато за це – російською агресією в Грузії та російською агресією в Україні. Тому (необхідне) розширення НАТО і посилення безпеки, а наша сила дасть можливість  дипломатам бути також сильнішими».

Міжнародна конференція «Революція, війна та її наслідки» присвячена подіям в Україні з 2014 року, незаконній анексії Криму і російській агресії на Донбасі та їхніх наслідків для України та Європи, питанням інформаційних воєн та гібридної агресії. У конференції беруть участь 45-й президент Франції Франсуа Олланд, глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, відомі українські та європейські діячі.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також