Ядерне роззброєння є історичною помилкою України - Турчинов

11.04.2018 | 20:12

Після розв’язання Росією війни Захід вчинив не по-партнерськи, і треба розуміти, що в разі агресії Україна має розраховувати лише на власні сили

Відмова від ядерної зброї була історичною помилкою України, і тепер вона має розраховувати лише на себе.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов  в інтерв’ю виданню «Гордон».

«Зараз, після всіх цих подій, можна зробити висновок, який багатьом не сподобається: ядерне роззброєння було нашою історичною помилкою», - сказав Турчинов.

«Дані нам гарантії безпеки, - зазначив він, -  навіть не варті паперу, на якому вони були написані. В умовах сучасного світу кожен має розраховувати на власні сили. На слабких не зважають, їх повчають, принижують і використовують. Тільки сильна Україна може змусити себе поважати і зважати на свої національні інтереси. Таку Україну ми повинні разом будувати».

Турчинов нагадав, що Україна віддала ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки та територіальної цілісності провідним ядерним державам: США, Великобританії та Росії.

«При цьому Росія, якій ми передали нашу ядерну зброю, окуповує частину нашої території і починає проти нас війну на сході, а інші гаранти лише висловлюють своє занепокоєння. Я був переконаний, що країни-гаранти та їхні союзники по НАТО зроблять заяву, що якщо агресія не припиниться, вони виступлять на стороні України. Ось таким я був ідеалістом. А мене по плечу поплескали і сказали: дорогий, мовляв, а цей меморандум нас ні до чого не зобов'язує. Ми засуджуємо агресію і допомагатимемо лише на політичному та дипломатичному рівнях, але про жодну військову допомогу ми говорити не готові. Для мене це, чесно кажучи, було потрясінням, трагедією: ти очікуєш, що буде реальна підтримка, реальна допомога, а замість цього нас «підбадьорюють». Мовляв, на дипломатичному рівні ми вам допоможемо вести переговори, але ви не метушіться, не загострюйте ситуацію, не провокуйте Росію на масштабне вторгнення. Тиск від наших стратегічних партнерів почався, коли я оголосив мобілізацію», - сказав колишній в.о. президента України.

За словами Турчинова, Захід чотири роки тому вчинив з Україною не по-партнерськи.

«Нам тоді наші шановні партнери не те що зброї або набоїв – безкоштовно жодної каски, жодного бронежилета не дали», - повідомив секретар РНБО.

Доки Україна не стала членом НАТО, зазначив він, «ми маємо розуміти, що в разі масштабної агресії будемо змушені, як і в 2014 році, розраховувати лише на власні сили».

Турчинов вважає, що агресивну ядерну країну може зупинити лише потужне збройне стримування.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів