Парламент України підтримав звернення Президента про автокефалію УПЦ

19.04.2018 | 12:03
Photo Andrew Kravchenko

Здобуття незалежності української церкви можна порівняти із членством у Євросоюзі та вступом до НАТО, «які ще попереду» - Порошенко

Верховна Рада підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням визнати автокефалію православної церкви в Україні.

За відповідне рішення проголосували 268 народних депутатів.

«Верховна рада України постановляє: підтримати звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні», - йдеться у постанові.

У своєму Зверненні до Патріарха Варфоломія президент Порошенко просить надати Томос про автокефалію Православній церкві в Україні.

«Як глава держави Україна, який представляє її громадян, у тому числі й тих, які належать до української православної спільноти, які, завдяки Хрещенню, отриманому від Константинопольської Матері-Церкви 1030 років тому, сповідують православну християнську віру, прошу Вас надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні», - йдеться у зверненні президента.

За словами Порошенка, питання автокефалії УПЦ виходить далеко за межі церковно –йдеться про остаточне унезалежнення від Москви,.. тут не лише релігія, тут – геополітика.

Глава держави вважає, що справа утвердження незалежної помісної церкви – такої ж ваги, як здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом.

«Як наша спільна з вами боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це – питання національної безпеки та нашої оборони у цій гібридній війні, бо Кремль розглядає російську церкву як один із ключових інструментів впливу на Україну», - заявив Порошенко.

Він упевнений, що афтокефалія УПЦ має знищии елементи «русского мира» в Україні.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також