Україна спокійно обходиться без російського газу, як і минулого літа – «Нафтогаз України»

03.07.2015 | 22:22

Нам потрібна ринкова ціна, інакше купувати такий газ немає сенсу 

Україна досить спокійно обходиться без російського газу, як і минулого літа.

Про це повідомив у п'ятницю, 3 липня, під час інтерв'ю «5 каналу» голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Досить спокійно зараз (обходимося без російського газу –УНІАН). Так само, як і минулого літа. Все нормально, транзит іде, споживачам газ надходить. Все о’кей. Фраза «Україна перекрила вентиль» звучить красиво, але це просто технічна дія у відповідь на небажання «Газпрому» пристати на нові контрактні умови, які ми за допомогою Єврокомісії хотіли узгодити у Відні. Якщо їх немає, то ми не будемо закуповувати газ по вартості, яка не є ринковою», - сказав Коболєв.

Посадовець наголосив, що російський газ без відомої «знижки» – неконкурентний.

«Російська знижка – це те, що російський газ без коригування ціни за тим контрактом, який був підписаний, на жаль, у 2009 році – неконкурентний. Тому позиція української сторони була постійно стабільною – нам потрібна конкурентна ринкова ціна, інакше нам купувати такий газ немає сенсу», - заявив Коболєв.

Раніше «Нафтогаз України» заявив, що з 1 липня 2015 року припинив закупівлю газу у російської компанії «Газпром», позаяк 30 червня сплив термін дії додаткової угоди між двома сторонами, а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були узгоджені 30 червня ц.р. під час тристоронніх переговорів у Відні.

Як повідомлялося, 30 червня 2015 року у Відні відбулися переговори на рівні міністрів енергетики України і Росії за участі віце-президента ЄК з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича. Сторони мали закріпити домовленості про умови постачання газу в Україну з Росії, у тому числі ціну газу, а також питання транзиту та обсягів закачування. Однак запропоновані Росією умови були відхилені Україною.

Читайте також