Наливайченко детально розповів про приїзди спецслужб Росії під час Євромайдану

20.10.2015 | 23:01

«Приїзди в Україну офіцерів та генералів ФСБ ми документували і передавали в ГПУ»

Офіцери Федеральної служби безпеки Росії  (ФСБ) тричі приїжджали в Україну під час подій Євромайдану 2013 - 2014 років.

Про це повідомив 20 жовтня в ефірі Громадського телебачення колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

За його даними, вперше група ФСБ, до якої входили високі чини - офіцери та генерали - відвідала Україну в грудні 2013 року.

«ФСБ - це не розвідувальний орган. Це орган, який має контррозвідувальні спецоперації, спецсили та вкрай небезпечне озброєння. Їх приїзди в Україну ми документували і передавали в ГПУ», - повідомив Наливайченко.

Екс-глава СБУ також поінформував, що радник президента РФ Владислав Сурков приїжджав до України під прізвищем «Асламбек Дудаєв».

«Приїзди Асламбека Дудаєва, який носить російське призвіще Сурков, були і в 13 році, і неодноразово - все це є в матеріалах ГПУ - і в 14 році. Останній приіїзд був 20 лютого», - повідомив Наливайченко.

Екс-глава ще раз підтвердив, що передавав інформацію про Суркова до ГПУ та закликав Генерального прокурора України Віктора Шокіна передати матеріали до суду.

Водночас Шокін напередодні заявив, що ГПУ не має доказів причетності ФСБ Росії до розстрілів мирних протестувальників на Майдані.

Як повідомлялося раніше, президент України Петро Порошенко у лютому 2015 року заявляв, що Генеральна прокуратура та СБУ встановили чіткий російський слід у розстрілах на Майдані.

«Слідство, нарешті, отримало доступ до записів приватних телефонних розмов Януковича з представниками російських силових структур. Вони разом заздалегідь готувалися до розстрілу. Буквально днями керівництво Служби безпеки поінформувало мене про те, що допитані нею бійці «Альфи» дали покази, що помічник президента Росії Владислав Сурков керував організацією снайперських груп іноземців на Майдані», - повідомив президент Попрошенко.

Читайте також