У Чорному морі завершилися міжнародні навчання Sea Breeze 2020

27.07.2020 | 15:09

Крім України та США, у навчаннях брала участь Болгарія, Грузія, Норвегія, Румунія, Іспанія та Туреччина

У Чорному морі завершилися ювілейні двадцяті міжнародні навчання Sea Breeze.

Про це в понеділок, 27 липня, повідомило Міністерство оборони України.

Всього до навчань було залучено близько 2 тисяч осіб з восьми країн, понад 20 кораблів, а також літаки, гвинтокрили тощо.

Крім України та США, у навчаннях взяли участь військові Болгарії, Грузії, Норвегії, Румунії, Іспанії та Туреччини, йдеться у повідомленні.

Всі завдання військових маневрів у Чорному морі виконані у повному обсязі, зазначає пресслужба МОУ.

Керівники навчань Sea Breeze-2020 від України та США подякували всім учасникам за високий рівень фахової підготовки та ефективне виконання завдань. Вони наголосили, що ці навчання вкотре продемонстрували високий рівень співпраці між Україною та США і регіональними союзниками та партнерами для забезпечення готовності і оперативної сумісності в Чорноморському регіоні.

Однією з особливостей цьогорічних навчань була спільна дистанційна робота двох штабів, з яких, власне, здійснювалося управління Sea Breeze-2020, відмітили в МОУ. Один штаб був розташований безпосередньо в Одесі, а другий – у місті Рота (Королівство Іспанія) в морському операційному центрі 60 З’єднання надводних кораблів 6 флоту ВМС США. Це було своєрідним ноу-хау як для українських військових моряків, так і для наших американських партнерів. Штаби постійно обмінювалися інформацією. Дистанційно проводилося планування всіх заходів, а потім, зрештою, сама практична реалізація безпекових операцій у Чорноморському регіоні.

Ще однією особливістю навчань стало те, що під час виконання спільних дій уперше було відпрацьовано елемент практичних стрільб зі знищення морських цілей із застосуванням озброєння вертольота. Крім того, вперше у рамках Sea Breeze проведено ескортування патрульного протичовнового літака P-8 Poseidon ВМС США.

У Міноборони повідомили, що за практичними діями у морі багатонаціональних корабельно-катерних груп морської компоненти навчань Sea Breeze-2020 пильно стежили кораблі Чорноморського флоту Росії.

Як повідомлялося, цього року через поширення коронавірусу був змінений формат проведення українсько-американських командно-штабних навчань із залученням військ Sea Breeze-2020. Зокрема, загальний термін проведення навчання скорочено до 7 діб, до участі в навчаннях залучалися лише кораблі та літаки, які становлять морську та авіаційну компоненти сил навчань. Участь сухопутних підрозділів, водолазів та розгортання міжнародного штабу навчань в Одесі було скасовано.

Читайте також