Україна створює ударний безпілотник «Сокіл-300» - Фото

06.11.2020 | 21:42

У разі належного фінансування робіт з проєктування та виготовлення БПЛА Конструкторське бюро «Луч» за рік може передати безпілотник на державні випробування

Київське конструкторське бюро «Луч» веде розробку розвідувально-ударного безпілотника «Сокіл-300».

Презетнація макету нового БПЛА відбулася у п’ятницю, 6 листопада.

Комплекс призначений для ведення розвідки та завдавання ударів на оперативну та тактичну глибину противника.

За словами генерального конструктора і гендиректора КБ «ЛУЧ» Олега Коростельова, БПЛА може нести вантаж масою 300 кг. Це дорівнює чотирьом протитанковим ракетам типу «Бар’єр», які сьогодні виготовляють на підприємстві.

Для безпілотника вже відпрацьовано 85 % складників. Зокрема оптико-електронну станцію наведення та системи підвіски озброєння, що вже розробили та виготовляють для гелікоптерів. Крім того, різні системи контролю польоту, інерційна система, система живлення двигуна та інші вже відпрацьовані на крилатій ракеті вітчизняного комплексу РК-360 МЦ «Нептун».

За даними керівника, вартість дослідно-конструкторських робіт оцінюється у 150 млн грн, вартість самого БПЛА – близько ₴50 млн. Для порівняння – вартість лише оптичної прицільної станції наведення БПЛА становить в середньому $300-350 тис., а на «Байрактарі» орієнтовно $1,2-1,3 млн.

Технічні характеристики: максимальна злітна маса БПЛА «Сокіл» – 1130 кг, максимальна швидкість – 210 км/год, тривалість польоту – 26 годин, максимальна дальність польоту – 3300 км. Озброєнння: чотири крилаті керовані ракети з дальністю ураження до 10 км,

Як зазначив Коростельов, за умови належного фінансування робіт з проєктування та виготовлення БПЛА «Сокіл-300» КБ «Луч» може упродовж 9-12 місяців завершити цю роботу й передати безпілотник на державні випробування.

Читайте також