Росія - агресор, а не посередник конфлікту на Донбасі. Заява країн ООН

29.03.2021 | 19:32
Photo Andrew Kravchenko

47 держав рішуче засудили продовження Росією дестабілізації ситуації в Україні

Близько 50 країн ООН закликали Москву припинити тимчасову окупацію Криму і підтвердили те, що визнають Росію стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником.

Спільну заяву з нагоди 7-ї річниці ухвалення Генеральною асамблеєю ООН резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України» оприлюднило МЗС України.

«Сім років тому, 27 березня 2014 року, Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів держав-членів ООН схвалила резолюцію 68/262 «Територіальна цілісність України». Цією резолюцією міжнародна спільнота підтвердила, чітко та на повний голос, свою повну відданість суверенітету, політичній незалежності, єдності та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», - мовиться в заяві.

Її автори констатують, що попри чіткі вимоги Генеральної Асамблеї, Росія не зупинила тимчасову окупацію Криму, а навпаки продовжує зухвало порушувати права людини, а також набивати своїми військами український півострів.

«Ці дії Російської Федерації, які підривають суверенітет і територіальну цілісність України, зловживання і порушення нею прав людини осіб, що належать до етнічних та релігійних меншин на півострові та всіх інших, хто виступає проти російської окупації, спонукали Генеральну Асамблею схвалити резолюції 71/205, 72/190, 73/263, 74/168, 75/192 «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна» та 73/194, 74/17, 75/29 «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». У цих резолюціях Генеральна Асамблея засудила тимчасову окупацію Криму та закликала Російську Федерацію як державу-окупанта виконувати всі свої зобов'язання відповідно до чинного міжнародного права», - наголошується в заяві.

Ці дії Росії, зазначається в документі, викликали занепокоєння у всьому світі, вони суперечать міжнародному праву, включно зі Статутом ООН, а також йдуть урозріз із Гельсінським заключним актом, міжнародним гуманітарним правом і правами людини: «Намагання Росії узаконити спробу анексії Криму не визнані й не будуть визнані».

«Ми також рішуче засуджуємо продовження Росією дестабілізації ситуації в Україні, особливо дії Росії в окремих районах Донецької та Луганської областей, що свідчать про нехтування нею її зобов'язаннями, взятими згідно з Мінськими домовленостями. Ми підтверджуємо свою підтримку зусиль нормандського формату та тверду відданість мирному вирішенню конфлікту на сході України, відповідно до Мінських домовленостей та з повною повагою до суверенітету та територіальної цілісності України. Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником», - мовиться в заяві.

Країни ООН закликають Росію негайно припинити окупацію Автономної республіки Крим та міста Севастополь та повністю виконати відповідні резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Криму.

«Ми вітаємо в принциповому плані ініціативу України щодо створення Міжнародної кримської платформи для консолідації зусиль світової спільноти щодо Криму», - наголосили країни-підписанти.

Із заявою виступили: Австралія, Австрія, Албанія, Бельгія, Греція, Грузія, Данія, Естонія Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Ліхтенштейн, Монако, Нідерланди, Коста-Ріка, Латвія, Литва, Люксембург, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія , Болгарія, Кіпр, Мальта, Маршаллові Острови, Молдова, Північна Македонія, Польща, Словенія, Хорватія, Румунія, Словаччина, Велика Британія, США, Туреччина, Україна, Мікронезія, Фінляндія, Франція, ФРН, Чехія, Чорногорія, Швеція, Японія.

На знімку: наслідки російських обстрілів мирних міст на сході України. Авдіївка, лютий 2017 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів