Завершено виробництво українсько-австрійського фільму «Король України»

03.03.2019 | 20:09

Нащадок імператорського роду Габсбургів вважався одним з неофіційних претендентів на український трон у разі утворення незалежної України з монархічним ладом

Кінокомпанія «Тукан Продакшн» представила Державному агентству України з питань кіно завершений повнометражний українсько-австрійський документальний фільм «Король України».

Про це повідомляє прес-служба агентства.

Проект стрічки став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки становить 2,9 млн грн (48% від загальної вартості виробництва картини).

Зйомки картини проходили в Україні, Хорватії, Польщі та Австрії.

Режисерами та авторами сценарію фільму є Ґернот Штадлер та Бйорн Кьольц. З українського боку стрічку продюсують Юрій Кузьменко та Наталія Ковтун (компанія «Тукан Продакшн»), з австрійського – Ґернот Штадлер (компанія «GS Film Production»).

Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотаринзький (Василь Вишиваний) – відомий український військовий діяч, політик, дипломат, поет. Походив із відомого австрійського імператорського роду Габсбургів.

Під час Першої світової війни був полковником Легіону українських січових стрільців. Дуже прихильно ставився до українців. Його вважали одним з неофіційних претендентів на український трон у разі утворення незалежної України з монархічним ладом.

Після поразки національно-визвольних змагань 1917-1921 років опинився в еміграції. Вільгельм Габсбург брав активну участь у житті української діаспори в Австрії.

Під час Другої світової війни він, як і всі Габсбурги, рішуче відмовився від співпраці з нацистами. 26 серпня 1947 року Вільгельма Габсбурга було заарештовано радянською секретною службою СМЕРШ.

Наприкінці листопада 1947 року Вільгельма перевели до Лук’янівської в’язниці Києва. Помер великий друг українців 18 серпня 1948 року в тюремній лікарні, похований на Лук’янівському цвинтарі.

Про початок виробництва стрічки «Король України» Держкіно повідомило у листопаді 2018 року.

Реліз стрічки в Україні запланований після фестивальної історії.

Читайте також