Суд в Амстердамі розгляне апеляцію у справі про скіфське золото

10.03.2019 | 17:45

У Києві сподіваються, що всі експонати виставки будуть повернуті в Україну

Апеляцію у справі щодо повернення в Україну скіфського золота, яке було відправлене з кримських музеїв на виставку в Нідерландах, суд Амстердама розглядатиме 11 березня.

Про це поінформував міністр юстиції України Павло Петренко, передає ARMIYA’UA.

«Очікуємо запеклих судових дебатів, держава Україна має право виступу першою. За попереднім графіком, засідання триватиме до 17:00 понеділка 11 березня 2019», - сказав Петренко в інтерв’ю Укрінформу.

Він зазначив, що 15 лютого Україна подала додаткові докази у справі.

Перший заступник міністра інформполітики України Еміне Джапарова висловила  сподівання, що суд щодо експонатів скіфського золота буде позитивним. Про це вона сказала 7 березня під час презентації в Києві книги «Крим за завісою. Путівник зоною окупації».

«Активно готується дуже висока та потужна делегація уряду, в тому числі я, представники Мінкультури, МЗС, музейники українські. Будемо захищати позиції в апеляційному суді. Позиція України потужна. У нас немає побоювань, що будуть якісь рішення не на користь України», - сказала Джапарова.

Вона повідомила, що 15 березня у Нью-Йорку у штаб-квартирі ООН буде відкрите засідання, на якому також ставитиметься питання щодо Криму.

Колекцію скіфського золота вивезли з Криму на виставку в музей Амстердама ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 р. ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному разі це – Україна.

28 березня 2017 р. Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо скіфського золота.

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну після завершення всіх розглядів. Українська влада заявляла, що експонати повернуть до музеїв Криму після деокупації півострова.

Читайте також