Суд в Амстердамі вирішить долю скіфського золота 14 грудня

11.12.2016 | 16:33

Згідно з конвенцією ЮНЕСКО 1970 р., у разі окупації території музейні колекції мають бути повернуті на територію України

Окружний суд Амстердама має ухвалити остаточне рішення про долю вивезеного з музеїв анексованого Криму «скіфського золота» на засіданні 14 грудня.

Про це написала у своїй статті для DT.UA Наталія Михайлова.

Як зазначає автор, предметами судового спору є археологічні шедеври, надані для виставки в нідерландському Музеї Алларда Пірсона чотирма кримськими музеями. Виставка охоплює історичний період від початку грецької колонізації Криму (VI ст. до н. е..) до раннього Середньовіччя.

Крім кримських артефактів, в експозиції виставки були і знахідки з курганів півдня України, зокрема – золоті вироби.

Як зазначає Михайлова, юридично дані експонати належать до державної частини Музейного фонду України. Згідно з конвенцією ЮНЕСКО 1970 р., у разі окупації території, музейні колекції мають бути повернуті на територію України.

Як відомо, 5 жовтня 2016 року в Окружному суді Амстердама розпочалося судове засідання за позовом держави Україна до музею Алларда Пірсона щодо повернення українській стороні так званого «скіфського золота», яке зберігається в Нідерландах після анексії Кримського півострова.

Експонати Кримських музеїв перебували в Амстердамі в період анексії Криму Росією. Після завершення виставки, нідерландська сторона відмовилася повернути експонати Національного музею історії України, мотивуючи це можливими претензіями з боку музеїв Криму.

Виставка «Крим: золото і секрети Чорного моря» була відкрита в археологічному музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університеті на початку лютого 2014 року. Вона була сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири – в Криму. По закінченні виставки 31 серпня 2014 року, музей Алларда Пірсона вирішив залишити у себе кримську частину колекції до відповідного рішення суду.

Судовий процес про повернення золота скіфів в Україну розпочався в Амстердамі 23 січня 2015 року. Позиція України в процесі заснована на тому, що музеї ніколи не були фактичними власниками експонатів і факт анексії Криму нічого не змінює.

Читайте також