Україна просить Нідерланди повернути скіфське золото до Києва

12.05.2015 | 17:12

Існує «реальна загроза втрати, знищення, пошкодження чи руйнування українських культурних цінностей»

Верховна Рада звернулася до парламенту Нідерландів з проїханням посприяти у поверненні до України «Скіфського золота».

Цю експозицію вивезли з кримських музеїв до Амстердаму далеко до того, як Росія анексувала Крим навесні 2014 року.

За відповідну постанову проголосувало 249 народних депутатів на засіданні українського парламенту у вівторок, 12 травня 2015 р.

Мовиться про частину виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» з колекцій Кримського центрального музею Тавриди (451 одиниця зберігання), Керченського історико-культурного заповідника (190 одиниць), Національного заповідника «Херсонес Таврійський» (28 одиниць) і Кримської республіканської установи «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» (1442 одиниці зберігання), які належать до державного Музейного фонду України та експонувалися в Музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету з 6 лютого по 31 серпня 2014 року.

Після того як Росія анексувала Крим, Нідерланди відмовилися повертати експонати в музеї півострова, позаяк приймали їх від України. Але міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції скіфського золота з музеїв анексованого Криму у власність Росії, а не України.

У зверненні Верховної ради України до парламенту Нідерландів  сказано, що питання повернення «Скіфського золота» «вийшло з площини договірних відносин окремих музеїв і набуло політичного значення».

Депутати вважають, що існує «реальна загроза втрати, знищення, пошкодження чи руйнування українських культурних цінностей».

Верховна Рада наголошує, що «музейні цінності належать народу України» та мають повернутись до Національного музею історії України в Києві.

«Від імені народу України звертаємось до членів генеральних штатів королівства Нідерланди із проханням приділити належну увагу важливому для нас питанню повернення українських культурних цінностей його власнику – народу України – і не допустити недотримання норм міжнародного права», - йдеться у зверненні.

Минулого року Нідерланди повернули до України ту частину експозиції, яку брали з Києва. Експонати із кримських музеїв досі залишаються у приватному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Колекцію в цей час оскаржують у суді.

На знімку:  Золота пектораль із Товстої могили – пектораль (нагрудна прикраса) скіфського царя IV століття до н. е. Пектораль виявлено 21 червня 1971 року під час археологічних досліджень поховання у кургані скіфського періоду Товста могила поблизу міста Орджонікідзе Дніпропетровської області (Україна).

Читайте також