Метою України є членство в НАТО - Климпуш-Цинцадзе

07.04.2017 | 11:04

«Ми сьогодні відроджуємо свій військово-промисловий потенціал, і впевнені в тому, що колись це буде цінністю для Альянсу»

Головною стратегічною метою України сьогодні є вступ до НАТО.

Як передає кореспондент ARMIYA’UA, про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Климпуш-Цинцадзе під час 10-го Київського безпекового форуму у п’ятницю, 7 квітня.

«Україна для себе окреслила велику, сильну, стратегічну мету – мету членства в Альянсі. І вже сьогодні ми не бачимо іншого орієнтиру», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

«Впроваджуючи критерії НАТО, - зазначила посадовець, - ми виконуємо технічний регламент демократичних цінностей».

За словами віце-прем’єра, Україна відчуває допомогу і солідарність НАТО у питанні прояву щоденного тиску на агресора політичними методами, через політику санкцій, у тому числі через гуманітарний вимір.

«Близько 400 українських поранених пройшли лікування в країнах-членах НАТО», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Водночас вона наголосила на необхідності надання допомоги Україні в протистоянні агресору.

«Ми не просимо, щоб безпосередньо війська НАТО захищали Україну. Ми не просимо, щоб солдати НАТО гинули за Україну. Це наші бійці сьогодні вмирають за нашу і за вашу свободу. Ми просимо солідарності в допомозі побудови, відновлення наших Збройних Сил. Ми просимо допомоги в наданні Україні оборонної зброї», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, відродження української оборонно-промислового комплексу у майбутньому може стати великим внеском у систему безпеки НАТО

«Ми сьогодні відроджуємо свій військово-промисловий потенціал, і впевнені в тому, що колись це буде цінністю для Альянсу, і колись ми зможемо бути донором безпеки, безпосереднім, щоденним донором безпеки для Альянсу», - сказала віце-прем’єр.

Вона висловила сподівання, що у майбутньому країни Заходу підтримають Україну після подачі заявки на вступ до НАТО.

«Нам абсолютно не хочеться бути у сірій зоні безпеки. Тому ми маємо мрію, ми маємо ідею, ми маємо ціль вступу в Альянс. І від солідарності Альянсу, від єдності його членів залежить, чи ця мрія для нас залишиться тільки ідеєю, чи вона все ж таки буде підтримана тоді, коли ми будемо готові подати заявку на членство», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

На думку українського віце-прем’єра, сьогодні назріло питання зміни підписаної 20 років тому Хартії про особливе партнерство, яким Україна керується у відносинах з НАТО.

«Нова Хартія може стати новою ерою у Східній Європі», - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також