В Україні обрали директора Державного бюро розслідувань

16.11.2017 | 17:19

ДБР розслідуватиме злочини, скоєні правоохоронцями, суддями та високопосадовцями

Директором Державного бюро розслідувань в Україні обраний Роман Труба.

Нового керівника обрано на конкурсній основі.

За кандидатуру Труби проголосувало 9 із 19 членів конкурсної комісії.

Інші претенденти не набрали більше чотирьох голосів.

На посаду директора ДБР претендувало 19 кандидатів.

Першим заступником Труби обрано Ольгу Варченко.

Роман Труба з 1997 року працював у Львівській прокуратурі. Обіймав посаду керівника управління із розслідування особливо важливих справ ГПУ при генеральному прокурорі Віталії Яремі. Після відставки Яреми Роман Труба був понижений на посаді і невдовзі пішов з ГПУ. На початку 2017 року він очолював департамент в юридичній компанії «Сектор права».

Державне бюро розслідувань – правоохоронний орган для розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями, суддями та найвищими державними службовцями – за винятком справ, підслідних Національному антикорупційному бюро.

Закон про Державне бюро розслідувань був ухвалений Верховною Радою 12 листопада 2015 р. Відсутність голови Бюро було останньою перешкодою для початку його роботи.

Директора ДБР призначає президент за поданням прем'єр-міністра після відбору конкурсною комісією. Заступника та першого заступника призначатиме сам директор за поданням комісії. Повноваження верхівки бюро тривають 5 років. Одна й та сама особа не може обіймати ці посади більше 2 строків.

Виключення становитимуть випадки, коли розслідування відноситься до компетенції Національного антикорупційного бюро. Також Бюро уповноважене розслідувати злочини працівників самого НАБУ, антикорупційної прокуратури та військові злочини, окрім розголошення військовослужбовцями державної таємниці.

ДБР остаточно перебере на себе функцію досудового слідства від прокуратури.

Відтак, низку своїх повноважень втратить Генеральна прокуратура, перестане існувати військова прокуратура. Поступово ДБР також перебере на себе і слідчі функції СБУ.

У Державному бюро розслідувань працюватиме 1,5 тис. детективів та слідчих. Не менше половини слідчих ДБР становитимуть особи, які протягом останнього року не обіймали посад слідчих в інших органах державної влади.

Читайте також