В Україні вийшов трейлер фільму про Василя Стуса «Заборонений»

15.05.2019 | 23:09

У трейлері демонструються дисидентські висловлювання поета, подальші його переслідування та тюремне ув'язнення, де він створює останню збірку поезій

Фільм «Заборонений» про останні роки життя письменника і дисидента Василя Стуса вийде у прокат 5 вересня 2019 року, до Дня пам’яті поета.

Про це повідомляє ARMIYA’UA з посиланням на Державне агентство України з питань кіно.

«Фільм про Василя Стуса – видатного поета, непересічну особистість, борця за незалежність України у XX столітті – викликав неабиякий інтерес у всіх ще на етапі створення. Нарешті український глядач побачить картину і зможе скласти власне враження про фільм, який бурхливо обговорювався і є дуже очікуваним», – зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Картина розповідає про останні роки життя Василя Стуса, про його боротьбу із системою та про спроби опублікувати свою останню збірку віршів «Птах душі», яку він намагався передати з тюрми на волю.

Трейлер розпочинається кадрами, коли Василь Макуха на Хрещатику привселюдно вчиняє самоспалення, протестуючи проти введення військ Радянського Союзу до Праги, а герой Стуса обурюється тим, що «ми всі мовчимо».

У трейлері демонструються дисидентські висловлювання Стуса, подальші його переслідування та тюремне ув'язнення, де він створює збірку поезій.

«Відстрілювати таких треба, як скажених собак», - говорить на адресу Стуса представник правоохоронних органів СРСР.

Наприкінці трейлера у тюремній камері Стус оголошує «голодування до кінця».

У фільмі герой говорить виключно українською мовою, тоді як представники радянської влади – російською.

Режисер стрічки – Роман Бровко, автори сценарію – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов.

Поета зіграв 32-річний актор Дмитро Ярошенко. У інших ролях – Віталій Салій, Олег Масленников, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Минулого року довкола фільму про Стуса виник великий скандал: зі сценарію були вирізані сцени суду над Стусом, у яких згадується український політик Віктор Медведчук. 1980 року Медведчук став адвокатом Стуса, проти чого рішуче виступав сам поет. Згодом продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив, що зі сценарію вирізали ці та інші сцени. Знімальна група вирішила дозняти сцену за участю Медведчука. Останній допускав звернення до суду з вимогою заборонити демонстрацію фільму.

Прокатником фільму виступить компанія B&H Distribution.

Читайте також