Україна готується до відсічі, якщо Росія вдарить з Криму - командувач ВМС

06.07.2020 | 20:43
Photo Andrew Kravchenko

Втрати будуть великими, причому, і серед військових, і серед цивільного населення, а сам конфлікт не буде окопним - Неїжпапа

Якщо російські війська здійснять прорив з окупованого Криму в Херсонську область з метою спроби забезпечити півострів водою з материкової України, може розпочатися повномасштабна війна, яка буде мало схожа на «окопну», що зараз триває в Донбасі.

Про це заявив командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа в інтерв'ю одеському виданню «Думська».

«Ми готуємося. Все розповісти не можу, але ось вам маленький факт. Дальність ракетного комплексу «Нептун» дозволяє застосовувати його з материкової України на підходах до Севастополя. Ось там і подивимося... Ми готуємося до повномасштабної військової конфронтації, розуміючи, що якщо таке станеться, то, на жаль, це буде багато втрат – і наших воїнів, і цивільного населення. Багато зараз цього не розуміє, хоча в країні сьомий рік іде війна», - сказав Неїжпапа.

Він вважає, що сигналом до повномасштабного зіткнення буде початок відновлення Росією Північно-Кримського каналу.

«Як тільки ми зрозуміємо, що в Криму почне відновлюватися канал, туди буде вливатися фінансовий ресурс Російської імперії (так, я так їх називаю: це імперія з диктатором на чолі), то це буде правильним сигналом того, що РФ готується до повномасштабної конфронтації. І тоді нам доведеться відповідати на виклики», - заявив командувач ВМС.

Він додав, що українські підрозділи готуються не тільки до «окопної війни», яка зараз стриває на Донбасі, але й «до роботи підрозділів у міських умовах, до виконання завдань і бойових дій не тільки в обороні, до маневрених дій».

Раніше таку ж думку висловив президент американського фонду Джеймстаун Глен Говард. За його словами, посушливе літо в Криму може спонукати росіян перейти до активних дій в Херсонській області, щоб отримати контроль над Північно-Кримським каналом і тим самим відновити водопостачання окупованого Криму.

Як відомо, українська розвідка констатує, що Кремль відпрацьовує план щодо застосування Збройних сил для створення сухопутного коридору до анексованого Росією Криму.

Фото (архівне) Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів