НАТО відреагує у разі відкритого вторгнення Росії в Україну - експерт

02.07.2020 | 19:09
Photo Andrew Kravchenko

Валерій Кравченко говорить, що військовий наступ на Україну можливий, але не вважає цей сценарій головним у діях Кремля сьогодні

Північноатлантичний Альянс відреагує на спробу Росії здійснити повномасштабне вторгнення в Україну після військових навчань «Кавказ-2020», про небезпеку якого застерігають сьогодні деякі іноземні та вітчизняні фахівці у галузі безпеки.

Таку точку зору висловив старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Валерій Кравченко під час відео конференції «Україна - НАТО. Регіональний вимір» за участю представників ЗМІ східних та південних областей України.

 

Експерт поділяє думку тих фахівців, які вважають, що наступ Росії на Україну можливий і що НАТО за таких обставин не буде стояти осторонь.

«Я теж думаю, що навряд чи за такого негативного сценарію, про який ви говорите, НАТО нічого не зробить», - сказав Валерій Кравченко, відповідаючи на запитання журналіста ARMIYA’UA.

При цьому він зауважив, що «офіційно передумов це зробити НАТО не має. Ми не є членом Альянсу, на нас не розповсюджується стаття 5 про колективну оборону чи стаття 4 про консультації».

 

 

Водночас, говорячи про можливість повномасштабного збройного удару з боку Росії восени цього року, Валерій Кравченко висловив переконання, що цю загрозу він не вважає сьогодні головною.

«Загроза саме прямої військової ескалації з боку Росії після Кавказу-2020 існує. Проте я не вважав би її основною», - наголосив експерт.

 

 

«Основна наша загроза, - вважає він, – це наші вибори. Місцеві вибори, які будуть у жовтні. І Росії набагато зручніше діяти гібридно. Тобто якщо є можливість політично розхитати, посадити в локальні парламенти, локальні ради представників проросійських партій, таких, як ОПЗЖ або Шарій, - і це вже є достатнім стимулом для того, аби просувати російський наратив в Україну. Тобто їм не треба знищувати ракетним ударом нашу інфраструктуру».

«Іншими словами, вони можуть діяти набагато більш витончено і мають на це можливість, та, на жаль, вони вже так діють», - сказав експерт і додав, що навіть президентські вибори у США в листопаді «будуть другорядними для Росії», а «першими виборами за значенням, ну, звичайно, після Білорусі, після 9 серпня, насправді будуть ті, які відбудуться в Україні 25 жовтня».

Говорячи про співробітництво України та НАТО, Валерій Кравченко сказав: «ми зараз працюємо над тим, аби бути ближчими до Альянсу».

 

 

Одним із важливих напрямків взаємодії сьогодні він назвав реалізацію програми розширеного партнерства.

«Я хочу, аби одні навчання НАТО закінчувалися, а інші починалися, – і  так на всі 365 днів, аби, власне, НАТО був в Україні», - сказав насамкінець аналітик.

При цьому Валерій Кравченко побажав українцям більшого усвідомлення того, наскільки важливою в плані безпеки та протистоянні загрозам для їхньої держави може бути роль НАТО.

На знімках: винищувачі з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснюють демонстраційні польоти для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів