Росія тримає на кордоні з Україною ударне угруповання у 100 тисяч військових – СБУ

11.05.2021 | 21:48

У Путіна напоготові танки, бойові літаки, кораблі, батальйонно-тактичні групи, ракетні війська та артилерія

Сьогодні на кордоні з Україною перебуває100-тисячне ударне угруповання російських військ.

Про це поінформував голова СБУ Іван Баканов на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпека країни», повідомляє ARMIYA’UA.

«Бойовий та чисельний склад ударного угруповання ЗСУ РФ, що розгорнутий уздовж кордону України і на окупованій території Криму, сягає близько 100 тисяч осіб – це  станом на зараз. Це танки, бойові літаки, кораблі, батальйонно-тактичні групи та групи ракетних військ та артилерії», - сказав Баканов.

Він вважає, що Росія використовує Україну як полігон «у реалізації своїх якихось неймовірних задумів».

Баканов зазначив, що хоча раніше Кремль оголосив про відведення своїх, але відвів «лише частину армії, загроза нікуди не поділася».

До потенційних загроз Баканов відніс також і Білорусь, яка стане союзником Росії у разі, «якщо якщо РФ буде реалізовувати план вторгнення в Україну». На його думку, доказом цього є останні спільні навчання Білорусі та Росії.

За словами Баканова, 65% українського кордону вразливі, а «решта 35 відсотків на західному напрямку також потребують пильної уваги»:

«Адже РФ активно підживлює та використовує націоналістичні рухи у цих державах, аби впливати на ситуацію в Україні. Приклад Угорщини яскраво це доводить», - зазначив керівник СБУ.

Як відомо, у квітні 2020 року РФ зосередила біля східних кордонів України та в окупованому Криму угруповання чисельністю близько 110 тис. військових, чим викликала занепокоєння Києва та західних партнерів.

Згодом Кремль заявив про відведення своїх військ від кордонів України – «навчання успішно завершені». Водночас, Росія залишила військову присутність і технічні засоби навколо кордонів України та на тимчасово окупованих територіях сходу України і Криму.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів