Внаслідок збройної агресії Росії в Україні загинули 152 дитини – ООН

04.06.2021 | 20:29
Photo Andrew Kravchenko

Ця болюча статистика повною мірою не відображає масштабів втрат, яких зазнали діти протягом тривалого збройного конфлікту

За період збройної агресії Росії в Україні загинуло 152 дитини та 146 дітей зазнали поранення.

Такі дані Моніторингової місії ООН з прав людини подає Офіс омбудсмена.

Зазначається, що сьогодні Україна вперше на державному рівні вшановує пам’ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, та відзначає Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії.

«За даними Моніторингової місії ООН з прав людини, в Україні упродовж усього періоду конфлікту, з 14 квітня 2014 року по 30 квітня 2021 року, загинуло 152 дитини (із них 102 хлопчики і 50 дівчаток) та 146 дітей зазнали поранення (із них 120 хлопчиків і 26 дівчаток). На превеликий жаль, ця болюча статистика повною мірою не відображає масштабів втрат, яких зазнали діти протягом тривалого збройного конфлікту», - мовиться повідомленні.

В Офісі зауважили, що неможливість забезпечення державного контролю за дотриманням прав людини на тимчасово окупованій території не дає змоги оцінити масштаби проблем, з якими зустрічаються діти по той бік лінії розмежування.

Офіс інформує, що Законом «Про охорону дитинства» дитині, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту дістала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні, встановлюється статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

На 30 травня 2021 року такий статус отримала 66 491 дитина.

У Офісі наголошують, що для таких дітей на рівні законів та підзаконних актів досі не передбачено жодних гарантій, окрім безоплатного гарячого харчування в державних та комунальних закладах освіти.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликає уряд, парламент, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, громадськість докласти максимуму зусиль для впровадження політики захисту та безпеки дітей від збройного конфлікту.

1 червня 2021 року парламент України ухвалив постанову №5343 «Про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України». Документ передбачає вшанування на державному рівні пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, щорічно 4 червня.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів