Україна спільно зі США випускатиме натовську гвинтівку М-16

03.01.2017 | 15:21

Масштабне виробництво стрілецької зброї за стандартами НАТО буде налагоджене на підприємствах Укроборонпрому

Україна та США налагодять спільне виробництво натовської гвинтівки М-16.

Про це у вівторок, 3 січня, на прес-конференції в Києві повідомили представники Держконцерну «Укроборонпром» та компанії «Aeroscraft» (США). 

Постачання до України та виробництво в Україні стрілецької зброї за стандартами НАТО розпочнеться в рамках виконання Меморандуму про співпрацю, який підписали керівник ДП «Укроборонсервіс» Сергій Микитюк та підприємством «Укроборонсервіс» та засновник компанії «Aeroc» Ігор Пастернак.

«Ми починаємо проект з виробництва гвинтівок М-16 на території України. Сподіваюся, що в дуже короткий період ми вже перейдемо до його практичної реалізації. На сьогодні ми підписуємо всі необхідні для цього документи. Є воля всіх сторін на реалізацію цього проекту. Цей проект дасть можливість переходу на стандарти НАТО нашої армії й промисловості», - сказав заступник генерального директора з авіабудування та виробництва «Укроборонпрому» Володимир Коробов.

За словами Микитюка, «Укроборонсервіс» сьогодні веде низку пілотних проектів з розробки, модернізації, складання та імпортування в Україну стрілецької зброї. Він зазначив, що компанія вважає «проект М-16» «цікавим і перспективним» для України.

«Ми вивчили проект М16, ми чітко розуміємо, що така автоматична гвинтівка стоїть на озброєнні у понад 40 країнах. Але цікаве інше, якщо туди вони поставляються, то тут ми їх робитимемо. Ми зараз знаходимося у початковій стадії його реалізації», - зазначив Микитюк.

Він додав, що американська сторона максимально йде назустріч Україні у реалізації цього проекту. За його словами, ДП «Укроборонсервіс» розраховувало першу ліцензію на виробництво рушниць отримати у лютому-березні, але це вийшло зробити вже в грудні.

Як зазначив Пастернак, така співпраця стала можливою завдяки тому, що напередодні Держдепартамент США дозволив американським підприємствам ділитися певними оборонними технологіями з українською стороною.

Але спусковим гачком для українсько-американської кооперації у військово-промисловому секторі, на його думку, стала збройна агресія Кремля проти України.

«В той момент, коли Путін напав на Україну, ми у США сприйняли це не просто як напад на країну, а як напад на демократію та принципи сучасного світу. Відповідати на агресію можна єдиним методом: ставати сильнішими. Ви стаєте сильнішими, коли отримуєте в руки найсучасніші методи й технології. Українські військові, силовики, прикордонники переходять на стандарти НАТО, і ми впевнені, рано чи пізно Україна стане членом альянсу. І ми започатковуємо перехід на нове озброєння, на модернізовані гвинтівки М-16, які нині мають назву М-4, які нині стоять на озброєнні всіх елітних підрозділів НАТО. Те, що ми маємо відкрити спільне виробництво цієї зброї в Україні – буде однозначно кроком вперед», - наголосив Пастернак.

Коробов також повідомив, що паралельно з реалізацією проекту з виробництва модернізованих гвинтівок М-16, також буде налагоджено виробництво боєприпасів для них. Вже розроблено відповідну програму, проекти й рішення з виробництва боєприпасів й передано на розгляд у Кабінет міністрів України на затвердження й дослідження необхідного фінансування. Як він пояснив, «термін реалізації проекту становить 18 місяців до масштабного виробництва».

Коробов додав, що спроектоване на сьогодні виробництво боєприпасів включає виготовлення як натовських калібрів, так і пострадянських.

За матеріалами «Укрінформу» та Радіо Свобода

Читайте також