Помер оперний співак Дмитро Хворостовський

22.11.2017 | 10:03

«Я вважаю, що саме завдяки українському корінню я і заспівав»

У середу, 22 листопада, пішов із життя однин з найвідоміших оперних співаків сучасності Дмитро Хворостовський.

Останніми двома роками артист боровся з раком – у червні 2015 року у нього діагностували пухлину мозку. Лікування в онкологічному центрі Лондона не принесло одужання.

Останні дні Хворостовський провів в оточенні близьких йому людей, в Лондоні, де він мешкав із середини 90-х років зі своєю родиною.

Смерть 55-річної зірки світової опери стала великою втратою для мистецтва.

Дмитро Хворостовський народився 16 жовтня 1962 року у Красноярську, Росія, в родині інженера та лікаря. Батько, Олександр Степанович – українець за походженням, захоплювався співом, сам співав та акомпанував собі на фортепіано. У батька була велика фонотека платівок світової опери, які Дмитро слухав з раннього дитинства. Закінчив Красноярське педагогічне училище імені Горького та Красноярський інститут мистецтв. У 1985-1990 роках був солістом Красноярської опери.

Вікіпедія подає таку цитату великого співака:

«Я вважаю, що саме завдяки українському корінню я і заспівав».

 Як пише преса, свою творчість Хворостовський представив, зокрема, на Всеукраїнському конкурсі вокалістів 1987 року, де здобув перемогу, а згодом – на Всесоюзному конкурсі вокалістів ім. Глінки в Баку.

Світове визнання артисту принесла перемога 1989 року на Міжнародному конкурсі «Співак світу» у Кардіффі (Великобританія), де він отримав Гран-прі та титул «Найкращий голос».

Згодом баритон Дмитра лунав зі сцен найбільших оперних театрів світу, таких, як Ла Скала (Італія), Ковент-Гарден (Великобританія), Метрополітен-опера (США), Паризька, Віденська та Берлінська опери.

Дмитро Хворостовський заповів поховати його прах у Москві та Красноярську.

Читайте також