Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів

Президент звільнив Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ та призначив на цю посаду  Сирського

 

715 днів Великої війни. «Укрінформ» зібрав інформацію про сімсот п’ятнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 лютого 2024 року.

 

НАЙВАЖЛИВІШЕ

 

Президент Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України – Укрінформ. Раніше Зеленський провів зустріч із головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним та подякував за два роки роботи. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний після зустрічі із Президентом України наголосив, що завдання 2022 року відрізняються від завдань поточного, тож для перемоги всі повинні змінитися й адаптуватися до нових реалій.

Будівництво заводу Baykar в Україні завершать протягом 12 місяців, потім розпочнеться етап внутрішнього технічного оснащення – Халюк Байрактар, генеральний директор компанії Baykar. Потужність становитиме близько 120 одиниць щороку, але досі не зрозуміло, чи буде виробництво на українському заводі зосереджено на моделі безпілотників Bayraktar TB2 або TB3.

Унаслідок кібератаки фахівців Головного управління розвідки Міноборони у ворога відбувся масштабний збій програми керування дронами. Внаслідок кібератаки сервери перестали працювати, тож усе програмне забезпечення розпізнається як «чуже» і відмовляє росіянам у доступі. Без доступу до серверів, а отже – до системи, керування безпілотниками з пультів, ймовірно, неможливе – ГУР МО України.

     ***

Закон про надання допомоги Україні від США

• Сенат США у четвер повторно розгляне «чистий» законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи – Оксана Маркарова, посол України у США.

• Президент США Джо Байден різко розкритикував республіканців у Конгресі і звинуватив Дональда Трампа, в тому, що він дзвонив і «погрожував» законодавцям «відплатою», якщо вони підтримають пакет, який також включає більше американського фінансування для України та Ізраїлю – CNN.

• Глава польського уряду Дональд Туск назвав негативне голосування республіканців у Сенаті США щодо надання допомоги Україні «соромом», зазначивши, що експрезидент-республіканець Рональд Рейган з цього приводу сьогодні «перевертається в могилі» – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Джо Байден, президент США: «Путін наступає на п'яти. І що ми робимо? Відступаємо?... Якщо Сполучені Штати відійдуть від подій, що станеться? Що тоді станеться на Близькому Сході, Тайванська протока? Що станеться в Азії? Що станеться з Україною?»

Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Ми повинні зробити все можливе, щоб не допустити перемоги Росії. Якщо ми цього не зробимо, то незабаром можемо прокинутися у світі, який буде ще більш нестабільним, загрозливим і непередбачуваним, ніж за часів Холодної війни».

ВТРАТИ ВОРОГА

 

 

ВІЙНА

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступальні дії і зосереджує зусилля в районі Часів Яру. Знищено 123 окупантів та 73 одиниці зброї і військової техніки, зокрема пункт управління БПЛА, а також 58 безпілотників – Ілля Євлаш, керівник пресслужби ОСУВ «Хортиця».

На Авдіївському напрямку бійці сухопутних військ уразили з ПЗРК російський ударний вертоліт Ка-52 – Олександр Тарнавський.

На Таврійському напрямку за добу війська РФ здійснили 919 артобстрілів та провели 64 штурмові дії. Загальні втрати противника минулої доби становили 409 окупантів та 34 одиниці військової техніки, нейтралізовано або знищено 178 БПЛА різних типів – Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

Ворог намагається заблокувати Куп'янськ, на цьому напрямку відбулось 13 бойових зіткнень, ЗСУ ліквідували 239 окупантів, знищили і пошкодили 42 одинці озброєння та військової техніки – Ілля Євлаш.

На Лівобережжі ворог йде в атаки на Сили оборони без підтримки бронетехніки, на яку в них діє заборона через великі втрати – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

Російські винищувачі біля Авдіївки змушені запускати боєприпаси на дальність, що знижує їхню точність через постійну загрозу з боку української протиповітряної оборони – розвідка Британії.

Під час виконання бойового завдання 7 лютого загинув льотчик ЗСУ Владислав Риков. На його рахунку 385 бойових вильотів – бригада тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

***

Нічна атака дронів

• У результаті бойової роботи знищено 11 з 17 «Шахедів» у межах Миколаївської, Одеської, Вінницької та Дніпропетровської областей – Повітряні сили ЗСУ.

• В Одесі ударом ворожого безпілотника пошкоджено недобудовану будівлю навчального закладу, 2 людини постраждали – ОВА.

• У Миколаєві ворог влучив по цивільній інфраструктурі: Пошкоджені житлові будинки, промисловий об'єкт та спортивно-оздоровчий комплекс. Виниклу пожежу оперативно ліквідовано фахівцями ДСНС, постраждалих немає – ОВА.

• На Вінниччині уламками збитих БпЛА спричинено пожежу на одному з інфраструктурних об'єктів. Вогонь вдалося локалізувати. Постраждалих немає – ОВА.

***

Український омбудсмен Дмитро Лубінець назвав вироки у вигляді позбавлення волі на строк від 27 до 29 років у колонії суворого режиму для 33 полонених українців у «ДНР» незаконними – Укрінформ.

У місті Нікополь Дніпропетровськоі області невстановлена особа розстріляла автомобіль заступника мера, він загинув – Національна поліція.

Згідно з даними офіційного реєстру, в полоні у ворога перебувають 1200 жителів Запорізької області. Проте ця цифра може бути значно більшою – Іван Федоров, голова ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської, Донецької, Дніпропетровської та Харківської областей 1 людини загинула, 15 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки внесе правки до деяких суперечливих норм, які є в законопроєкті про мобілізацію – Давид Арахамія, очільник парламенської фракції «Слуга народу».

Перша леді України Олена Зеленська і міністр охорони здоров’я Данії Софі Леде відвідали обласну дитячу лікарню в Боярці на Київщині – ОП.

Кабінетом Міністрів затверджено постанову щодо здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості. Новий порядок перерахунку стосується послуг з постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, а також управління побутовими відходами – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

У Святошинському районі Києва внаслідок вибуху невідомого предмета у квартирі дев'ятиповерхового житлового будинку загинув хлопець 2007 року народження – ГУ ДСНС Києва.

Народному депутату від ОПЗЖ Нестору Шуфричу, який вже підозрюється у державній зраді оголосили нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму – ДБР.

  ***

АТ «Укргазвидобування» запустило в роботу дві свердловини із добовим дебітом газу 550 тис. кубометрів – Група Нафтогаз.

Україна торгуватиме електроенергією з Угорщиною та Словаччиною: перші спільні аукціони на доступ до міждержавних перетинів між Україною та Угорщиною відбудуться 22 лютого, між Україною та Словаччиною – 4 березня – НЕК «Укренерго».

Польські фермери з понеділка, 12 лютого, погрожують заблокувати ще один пункт пропуску – «Зосин-Устилуг» – Державна митна служба України.

Українським морським коридором рухається балкер з гуманітарною пшеницею для Нігерії – це перше судно у 2024 році, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН у межах програми Grain From Ukraine – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Агентство США з міжнародного розвитку USAID долучиться до обговорення Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва на період до 2027 року – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони відбудеться 15 лютого – пресслужбу Альянсу.

Британія продовжить безмитну торгівлю з Україною майже на всі товари до 2029 року, надаючи Києву подальші сприятливі торговельні умови після вторгнення Росії – Reuters.

Європейський Союз запропонував запровадити санкції проти близько 55 компаній та понад 60 осіб у рамках наступного,13-го, пакету обмежень проти Росії – Bloomberg.

Палата депутатів парламенту Італії схвалила рішення уряду щодо продовження військової допомоги Україні протягом 2024 року – ANSA.

Європарламент ухвалив резолюцію проти російської дезінформації перед виборами в ЄС в якій наголошує на небезпечності розширення російської шпигунської мережі у Європі і проведення Росією кампаній з дезінформації, а також вітає створення країнами ЄС спеціальних органів для протидії цьому впливу – Укрінформ.

Україна розпочала переговори з Данією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. Українську делегацію на перемовинах очолював заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, данську – державний секретар Міністерства закордонних справ Лісбет Зільмер-Йонс – пресслужба Офісу Президента.

Тайвань додав 77 найменувань високотехнологічних промислових верстатів до переліку заборонених для експорту до Росії та Білорусі, аби запобігти їх використанню для виробництва зброї у війні проти України – повідомляє інформагентство CNA.

Комітет ООН з прав дитини у четвер закликав Росію припинити примусове переміщення дітей з тимчасово окупованих територій України, що порушує міжнародне право, та повернути їх до своїх родин – Reuters.

За даними ЦВК Азербайджану, президент країни Ільхам Алієв набирає понад 90% голосів на позачергових президентських виборах – OXU.AZ. Президент України Володимир Зеленський привітав Ільхама Алієва з переобранням.

Постійний комітет Верховних народних зборів КНДР, вищий законодавчий і представницький орган країни, вирішив скасувати всі закони про економічну співпрацю з Південною Кореєю – північнокорейське державне інформагентство KCNA.

Ізраїльська влада у четвер звільнила 71 палестинця, затриманого під час військової операції у секторі Гази, серед них 19 жінок – ЗМІ.

США в середу ввечері ліквідували в столиці Іраку Багдаді високопоставленого лідера групи бойовиків, яку американські офіційні особи звинувачують у нещодавніх нападах на американських військових – New York Times.

ВОРОГ

Візит Путіна до Туреччини перенесено на пізніший термін через календар виборів у Росії – Hürriyet.

Центральна виборча комісія Росії зареєструвала ще трьох кандидатів на майбутніх виборах президента Росії, крім чинного диктатора Путіна – росЗМІ. 8 лютого ЦВК РФ офіційно оголосила про допуск до виборів Миколи Харитонова (КПРФ), Леоніда Слуцького (ЛДПР) і Владислава Даванкова («Нові люди»). Їм вручили посвідчення кандидатів. В ЄС заявили, що відмова від реєстрації на майбутніх президентських «виборах» в Росії єдиного антивоєнного кандидата Бориса Надєждіна лише підтверджує атмосферу залякування, терору та придушення будь-якої опозиції нинішньому кремлівському режиму.

Молдова дозволила відкрити одну дільницю для голосування на виборах президента Росії – на території посольства РФ у Кишиневі – Jurnal.md.

Російська ФСБ розвиває дезінфомаційну кампанію в Африці, поширюючи, зокрема, конспірологічну теорію про те, що західні компанії використовують континент для біоекспериментів – The Insider.

Колишній партнер російського олігарха Алішера Усманова Василь Анісімов став сьомим мільярдером, який відмовився від громадянства РФ після початку повномасштабної війни в Україні – ЗМІ.

Укрінформ

                                                                          ***  ***  ***

 

650днів Великої війни.

«Укрінформ» зібрав інформацію про шістсот п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 грудня 2023 року.

 

НАЙВАЖЛИВІШЕ

 

Безпілотники СБУ вразили в Криму низку важливих військових об’єктів: радіолокаційну систему «Небо-М» в районі н.п. Багерово, стоянку гелікоптерів, радіолокаційну систему П-18 «Терек» та систему управління зенітно-ракетних підрозділів «Байкал-1М» біля н. п. Стрілкове, «Морський нафтовий термінал» у Феодосії, на території якого знаходиться близько 30 резервуарів палива – джерела в силових структурах.

Лідер більшості в американському Сенаті демократ Чак Шумер призначив на цьому тижні перше процедурне голосування за проєкт закону, запропонований Джо Байденом, про виділення $106 млрд, зокрема для України та Ізраїлю – The Hill.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «У Міжнародний день волонтера ми вшановуємо українських цивільних добровольців. Символічно, що цей день припадає на переддень Дня Збройних Сил України. Тому що наші цивільні волонтери – це, по суті, ще один рід нашої армії і ще одне джерело нашої сили... Слава нашим волонтерам! Слава кожному, хто наближає перемогу!»

 

ВТРАТИ ВОРОГА

 

 

ВІЙНА

Російські окупанти намагаються захопити Степове на Авдіївському напрямку, аби перерізати логістику Сил оборони, зараз населений пункт під контролем ЗСУ. Окупанти жодного разу не увійшли до Авдіївського коксохімічного заводу, продовжують штурмувати у його напрямку – Віталій Барабаш, глава Авдіївської міської військової адміністрації.

На Таврійському напрямку кількість наземних атак ворога не зменшується, активність ворожої авіації зросла – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Загальні добові втрати російської армії в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» сягнули 428 осіб. Семеро військовослужбовців РФ здалися в полон. Знищені три склади ворожих боєприпасів і 21 одиниця військової техніки росіян.

Зенітники Повітряних сил знищили в районі острова Зміїний ворожий бомбардувальник Су-24М, який намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одещини – Микола Олещук, командувач Повітряних сил генерал-лейтенант

У районі Авдіївки російські окупанти продовжують запеклі піхотні атаки, відновили застосування авіації – Олександр Тарнавський. Кількість наземних атак ворога не зменшується – за добу в зоні його відповідальності зафіксовано 37 бойових зіткнень.

Сили спецоперацій ЗСУ знищили склад боєприпасів і установку  залпового вогню «Град» російських окупантів на околицях Донецька – пресслужба ССО.

За словами речника Сил оборони Таврійського напрямку Олександра Штупуна, в Мар’їнці тривають жорсткі та кровопролитні бої, ворог не взяв Мар'їнку, як він заявляє.

Сили протиповітряної оборони в ніч на 5 грудня знищили 10 із 17 російських ударних БпЛА в різних регіонах України – Повітряні сили ЗСУ.

***

В Україні через російську агресію пошкоджені чи зруйновані 1750 об’єктів культурної інфраструктури – Міністерство культури та інформаційної політики України. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській, Миколаївській, Луганській, Запорізькій областях та Києві.

Станом на ранок 5 грудня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 512 дітей, ще 1152 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської та Донецької областей 1 людина загинула, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський нагородив 39 українських волонтерів президентською відзнакою «Золоте серце».

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав волонтерів, які з перших днів російської агресії 2014 року підставили плече військовим та допомогли вистояти, з професійним святом – вітання Залужного у Фейсбуці.

Представники Європейської служби зовнішніх справ прибули до Києва, щоб розпочати від імені Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля консультації стосовно пакета гарантій безпеки для України – Міноборони. Пакет для України включає дев’ять пріоритетів майбутніх безпекових зобов’язань з боку Євросоюзу для України: допомогу військовою технікою і обладнанням; навчання українських військових; співпрацю з українською оборонною промисловістю; протистояння кібер- та гібридним загрозам; допомогу в розмінуванні; реалізацію реформ, пов'язаних з процесом вступу до ЄС; посилення здатності контролювати запаси зброї, підтримку зусиль з ядерної безпеки; обмін розвідданими, зокрема супутниковими знімками.

Німецький збройний концерн Rheinmetall вже виробляє для України артилерійські снаряди та отримує на них нові замовлення. У найближчій перспективі з європейськими партнерами плануємо запуск виробництва бронетехніки на українській території – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

Міністр оборони України Рустем Умєров днями провів зустріч із генералом Мікаелем Бюденом, головнокомандувачем ЗС Швеції, на якій обговорили питання локалізація оборонного виробництва в Україні – Міноборони.

Завершення реформування таких сфер як боротьба з корупцією, судочинство та корпоративне управління – зміцнить довіру партнерів і союзників та їхнє бажання продовжувати допомагати та інвестувати в Україну – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

У столиці пройшла перша церемонія «Дзвін пам'яті та надії» за участю військових, військовополонених, які повернулися з полону, а також родин людей зниклих безвісти – Укрінформ. Щодня на Великій Лаврській дзвіниці, після загальнонаціональної хвилини мовчання, дзвонар битиме у найбільший Дзвін Лаври.

Українські електростанції поки що забезпечують потреби споживачів, однак при збільшенні споживання є ризик дефіциту в енергосистемі – Укренерго.

***

Україна та Світовий банк уклали угоду щодо започаткування нового проєкту INSPIRE із фінансування 29 видів соціальних виплат – Мінсоцполітики. INSPIRE фінансується за рахунок позики Світового банку у розмірі 1,2 млрд доларів США із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), що підтримується урядом Японії.

У загальному та спеціальному фонді державного бюджету за 11 місяців вдалося акумулювати майже 2 трлн грн внутрішніх ресурсів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Укрнафта пробурила нову нафтову свердловину на заході України із початковим дебетом 25-30 тонн на добу – пресслужба компанії.

За січень – листопад 2023 року уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах майже 521 млрд грн в еквіваленті, загалом упродовж воєнного стану було залучено понад 773 млрд грн – НБУ.

У межах мобілізованих Світовим банком фінансових ресурсів Україна цьогоріч отримала понад 14 млрд доларів США – Мінфін.

Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Міністерство соціальної політики України перезапустило програму для малозабезпечених непрацюючих українців «Рука допомоги» – пресслужба Міністерства соціальної політики. Програма дає можливість непрацюючим працездатним особам з малозабезпеченої сім’ї отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття чи розвитку власного бізнесу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Велика Британія у 2024 році має намір зберігати рівень допомоги Україні або навіть збільшити його. Підтримку скорочувати не будуть – Девід Кемерон, міністр закордонних справ Британії.

Високопосадовці адміністрації Сполучених Штатів у вівторок зроблять доповідь для сенаторів стосовно ситуації в Україні. Засідання Сенату відбуватиметься в закритому режимі – The Hill. Президент України Володимир Зеленський виступить перед сенаторами на закритому брифінгу через захищену відеоконференцію.

Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження санкцій проти майже двох десятків осіб, а також організацій в Білорусі, причетних до пригнічення правлячим режимом громадянського суспільства, корупції, а також війни РФ проти України – Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США.

Міністр оборони Антті Хяккянен заявив, що Фінляндія планує збільшити виробництво артилерійських боєприпасів, щоб відправити їх для озброєння України – Yle.

Адміністрація президента США Джо Байдена розробила багатоетапний план, який передбачає, що оновлена адміністрація Палестинської автономії здобуде контроль над сектором Гази після війни – Politico.

Головний дипломат Китаю Ван Ї на зустрічі з представниками дипмісії Європейського Союзу та країн ЄС у Пекіні назвав взаємну повагу, прагматичність і стратегічне мислення ключовими чинниками конструктивних відносин між КНР і Євросоюзом. Нова холодна війна не почнеться, якщо буде діалог Китаю та ЄС – МЗС Китаю.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук упродовж 4-6 грудня перебуває з робочим візитом у США – ВРУ.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель скоротить свою поїздку до Китаю, оскільки прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів ЄС наприкінці року – Politico.

Словаччина й Чехія просять продовжити дію виключень з-під санкцій Європейського Союзу, які дозволяють продавати продукти переробки російської нафти – Financial Times.

Блокування кордонів

Посли країн Балтії у Варшаві висловили польській владі своє невдоволення тим, що польські водії блокують рух вантажного автотранспорту на польсько-українському кордоні – ERR.

В Єврокомісії заявили, що виступають проти відновлення системи видачі дозволів для українських далекобійників, якого вимагають польські блокувальники кордону – Адіна Велян, єврокомісарка з питань транспорту.

Протестувальники розблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке» на кордоні зі Словаччиною, вантажівки через КПП рухаються у звичайному режимі – ДПСУ.

Голова Національних зборів Вірменії Ален Симонян не візьме участі у виїзному засіданні ради Парламентської асамблеї ОДКБ, яке відбудеться в Москві 19 грудня – інформаційне агентство «Новости-Армения».

ВОРОГ

Росія та Іран підписали декларацію, у якій пообіцяли разом протидіяти накладеним на обидві країни західним санкціям, які вони називають «незаконними» – Лавров.

У центрі тимчасового утримання іноземців в селі Новоукраїнському Гулькевицького району Краснодарського краю знайдений мертвим 56-річний громадянин США Ернест Мітчелл, який чекав там депортації з РФ – Радіо Свобода.

Родичі військовослужбовців російської військової частини 95411 написали звернення до Путіна, в якому заявили про «навмисне винищення» мобілізованих на Авдіївському напрямку в ході «м’ясних штурмів» – до «прямої лінії» Путіна або Нового року – видання «Важные истории».

Непал звернувся до Москви з проханням не вербувати своїх громадян до російської армії і негайно відправити всіх непальських комбатантів, завербованих раніше, назад до країни – The Kathmandu Post.

Росія почала стикатися з економічними наслідками дефіциту робочої сили, що спричинені, зокрема, і війною РФ проти України. Дефіцит робочої сили на внутрішньому ринку може зрости до 2-4 мільйонів працівників до 2030 року, 90% з яких, імовірно, становитимуть малокваліфіковані працівники критично важливих виробництв – Інститут вивчення війни (ISW).

Укрінформ

                                                                               ***  ***  ***

 

625 днів Великої війни, ми вистояли і впевнено йдемо до Перемоги

Укрінформ зібрав для вас інформацію про шістсот двадцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 листопада 2023 року

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Збройні сили України в ніч на 10 листопада уразили два російські швидкісні десантні катери в тимчасово окупованому Криму. За місяць активних штурмів Авдіївки російська армія втратила близько 10 тисяч людей, понад 100 танків та сім літаків Су-25

У Міноборони США заявили, що провести 17-ту зустріч Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») планують у середині листопада - Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону.

Процес навчання українських льотчиків на F-16 йде за планом. Окремі пілоти вже проходять підготовку в небі з інструктором на бойових літаках - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил

Уперше в історії держави-члени ООН відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їхнього імені в Міжнародному суді ООН – Володимир Зеленський, президент України. За підсумками голосування в Радбезі до складу суду на дев'ять років були обрані Богдан Ауреску (Румунія), Сара Халл Клівленд (США), Хуан Робледо (Мексика), Хіларі Чарлзуорт (Австралія) та Тладі Діре (ПАР). Ці ж кандидати отримали необхідну кількість голосів у Генасамблеї ООН.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії: «Ми працюємо з нашими союзниками та партнерами, щоб надати вам необхідну підтримку для продовження тиску на путінські війська. Сьогодні я кажу Україні те ж, що й сказав тим солдатам (з України, що тренуються у Британії – ред.): ми будемо з вами до перемоги»

Анналена Бербок,  міністерка закордонних справ ФРН: «Підтримуючи Україну в кіберзахисті, ми також захищаємо себе… І ми робимо внесок у кіберпотенціал України, навчаючи персонал кібербезпеки... Безперечно, нам також є чого повчитися в України. На цей момент наші українські друзі, ймовірно, мають більше досвіду кіберзахисту, ніж усі ми разом узяті»

Андрій Єрмак, глава ОП: «Я думаю, ніхто не знає, коли закінчиться війна. Вона може закінчитися дуже раптово і саме для цього все робиться. Багато факторів, які впливають на це. Але дуже хотілося б, щоб усе-таки це сталося якомога скоріше. Якщо порівнювати, наприклад, із забігом на 100 метрів, я вважаю, що 70 метрів ми вже пробігли. Але ці останні 30 – вони найтяжчі. І якщо ти почав бачити себе переможцем, можна все програти»

 

ВТРАТИ ВОРОГА

 

 

ВІЙНА

Українські військові в ніч на 10 листопада уразили два російські швидкісні десантні катери в тимчасово окупованому Криму у селищі Чорноморське - ГУР. Катери класу «Серна» не підлягають відновленню.

За місяць активних штурмів Авдіївки російська армія втратила близько 10 тисяч людей, понад 100 танків та сім літаків Су-25 - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ

Російські війська на Таврійського напрямку зазнали суттєвих втрат та формують зведені підрозділи із залишків особового складу - Олександр Штупун, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку

Сили оборони України на Таврійському напрямку знищили російську реактивна систему залпового вогню БМ-21 «Град». Втрати ворога за добу становили 433 особи - Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія». Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

Українські війська перерізали дорогу Олешки-Нова Каховка (53 км на північний схід від міста Херсона) щонайменше у двох районах - Інститут вивчення війни (ISW).  ЗСУ станом на 9 листопада встановили безперервний контроль над позиціями від Антонівського залізничного мосту на північ від Пойми до Антонівського мосту на північ від Олешок (7 км на південь від Херсона та 4 км від р. Дніпро)

Цієї ночі ППО знищила 5 російських ударних БпЛА Shahed-136/131 та одну керовану авіаційну ракету Х-59 - Повітряні сили ЗСУ. Загалом було випущено шість ударних БпЛА Shahed-136/131 з району Приморсько-Ахтарська (Краснодарський край РФ), одну керовану авіаційну ракету Х-31 та одну КАР Х-59. 

У Великій Британії пройшли військову підготовку вже понад 30 тисяч українців у межах найбільшої програми такого роду у країні з часів Другої світової війни - пресреліз британського уряду

Військовому командуванню РФ, ймовірно, буде важко передислокувати боєздатне підкріплення для відповіді на українські операції, які тривають на лівому березі Херсонської області – ISW

Атака РФ по цивільному судну на Одещині свідчить про погану тактику застосування зброї з боку російського пілота – розвідка Британії. Цілком можливо, зазначає британська розвідка, що ракета Х-31 була запущена помилково, оскільки росіяни вважали, що цілять у військовий радар, сплутавши його з радаром на цивільному судні.

***

Український правозахисник, колишній журналіст ВВС і військовий Збройних сил України Максим Буткевич зник у російській каральній системі - ВВС News Україна. З кінця серпня 2023 року про місце перебування Буткевича нічого не відомо ні його адвокату, ні батькам. Листи і посилки, надіслані до нього у СІЗО тимчасово окупованого Луганська, повертаються.

Внаслідок обстрілів росіянами Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 7 отримали поранення - дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України, Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський провів засідання Ставки: уточнили плани для продовження активних дій, розподілу воєнного бюджету, рішення щодо захисту Херсона - сайт президента.

Комунікація України та Китаю непроста, але зараз тривають перемовини, щоб відбулася зустріч лідерів двох країн - ОП

Нині формується кадровий резерв тих працівників медіа та сфери культури, які згодом поїдуть на деокуповані українськими силами оборони території боротися за розум та серця людей, які тривалий час змушені були жити за «російськими правилами» - Ростислав Карандєєв, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики

10 листопада Кабмін ухвалив рішення про вилучення з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, командиру більшовиків Миколі Щорсу, а також іншим російським та радянським діячам - Міністерство культури та інформаційної політики.

Шевченківський райсуд столиці не задовольнив  клопотання захисту бізнесмена  Ігоря Коломойського про зміну йому запобіжного заходу у зв’язку з погіршенням стану здоров’я - УіФ.

Міністерство культури та інформполітики України спільно з Національним демократичним інститутом (NDI) реалізовуватимуть нові проєкти у сфері стратегічних комунікацій та протидії дезінформації - сайт міністерства

Печерський райсуд столиці продовжив запобіжний захід нардепу Нестору Шуфричу , якому повідомили про підозру у держзраді, у вигляді тримання під вартою до 15 грудня включно - УіФ

***

Протягом січня-жовтня 2023 р. в Україну імпортували товарів на суму $52,2 млрд, а експортували – на суму $29,8 млрд - Державна митна служба.

Від початку воєнного стану система Prozorro.Продажі допомогла заробити до бюджетів різних рівнів понад 20 млрд грн. - пресслужба Мінекономіки.

Українські аграрії станом на 10 листопада 2023 р. зібрали 71,5 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики. Збір зернових та зернобобових культур проведено на площі 9,84 млн га при врожайності 52,1 ц/га. Загалом уже намолочено понад 51,274 млн т зерна.

НЕК «Укренерго» 10 листопада здійснює експорт до Молдови, Румунії та Словаччини, імпорт - зі Словаччини та Румунії - Укренерго

У держбюджеті на 2024 р. на галузь Міноборони України загалом передбачено 1 трильйон 164 мільярди 48 мільйонів 728 тисяч 400 гривень - МОУ.

862 млрд грн або 74,1% підуть на утримання військовослужбовців ЗСУ та Державної спецслужби транспорту. 265,4 млрд грн, або 22,8%, передбачені на закупівлю зброї, техніки, БПЛА та боєприпасів, а також відновлення пошкодженої під час бойових дій техніки. 36 млрд грн, або 3,1%, виділені на експлуатаційні витрати та відновлення інфраструктури ЗСУ. 663,7 млн грн, або 0,06%, заплановані на забезпечення роботи апарату Міноборони.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розраховує на досягнення прогресу ЗСУ у боротьбі проти російських окупантів, але попереджає, що прогрес буде досягатися важко – dpa

МЗС Канади запровадило санкції проти 9 фізичних та 6 юросіб з Росії та організацій, які займаються поширенням кремлівської дезінформації та пропаганди - канадське МЗС. До санкційного списку потрапили колишній голова МЗС Росії Ігор Іванов, 6 російських істориків і політологів, радник Шойгу Андрій Ільницький та дружина молдовського олігарха-утікача Ілана Шора Сара Шор (відома як співачка Жасмін).

США продовжать у найближчій перспективі виділяти пакети оборонної допомоги Україні у межах президентських повноважень (PDA), при цьому Пентагон закликає Конгрес ухвалити додаткове фінансування якомога скоріше - Пентагон

Нідерланди мають намір до кінця року відправити в Румунію всі обіцяні винищувачі F-16 для навчання українських пілотів, загалом ідеться про 18 машин - Онно Ейхельсхейм, командувач ЗС Нідерландів

Верховний суд Франції 10 листопада відхилив апеляцію української сторони та постановив, що український мільярдер Костянтин Жеваго не повинен бути екстрадований за звинуваченнями в розтраті у справі банку «Фінанси та кредит» - Reuters

Постпред України при ООН Сергій Кислиця вважає, що немає жодного постійного члена Радбезу ООН, який був би готовий говорити про долю Росії в цьому органі - ВВС

Європейський Союз поінформував країни-члени, що навряд чи зобов'язання щодо надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів до березня 2024 року буде виконано. На цей час Україні передали близько 30% обіцяної кількості боєприпасів - Bloomberg

Об’єднані Арабські Емірати погодилися обмежити реекспорт до Росії товарів подвійного призначення, які використовуються у військових цілях проти України - Bloomberg

Франція звинуватила Росію в дезінформаційній кампанії у вигляді поширення в соцмережах зображень з малюнками зірок Давида, які з'явилися на будинках у Парижі - МЗС країни.

Литовський парламент визначився з часом проведення президентських виборів – перший тур відбудеться 12 травня наступного року, другий, у разі потреби, - за два тижні, 26 травня - LRT.

Чотири опозиційні сили Польщі («Громадянська коаліція», «Польща 2050», Польська селянська партія, «Нова лівиця») підписали в п'ятницю коаліційну угоду, що відкриває перед ними шлях до створення правлячої більшості у Сеймі та формування уряду країни – ЗМІ.

Держдепартамент США дав «зелене світло» на продаж Румунії 54 бойових танків типу M1A2 Abrams - сайт Управління воєнного співробітництва Міноборони США (DSCA).

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Євросоюз не повинен починати переговори з Україною про членство в ЄС, це «чітка» позиція Угорщини - Reuters

ВОРОГ

Путін у ніч на 10 листопада після візиту до Казахстану заїхав у Ростов-на-Дону та відвідав штаб Південного військового округу - РИА Новости.

Уряд Росії припиняє дію угоди з урядом Японії про співробітництво з метою ліквідації ядерної зброї, що підлягає скороченню - розпорядження уряду.

Російська влада вирішила зняти надбавки за роботу «у складних умовах» з колаборантів - працівників окупаційних адміністрацій на ТОТ України - Центр нацспротиву

У регіонах Росії брак обладнання для стільникових мереж почав позначатися на швидкості мобільного інтернету – за рік показник знизився з 20 Мбіт/с до 18,7 Мбіт/с – «Известия».  Водночас у Москві швидкість зросла більш ніж на 20%, до 63 Мбіт/с (2022-го показник становив 51 Мбіт/с).

Війна в Ізраїлі

За минулу добу Україна евакуювала з сектору Гази ще 160 своїх громадян та 9 громадян Молдови - Володимир Зеленський, президент України

Армія оборони Ізраїлю у п’ятницю оголосила про шестигодинне вікно для евакуаційного коридору з півночі сектору Гази на південь – CNN. На територіях (COGAT), у четвер 80 тисяч людей перемістилися з півночі Гази через евакуаційний коридор.

У секторі Гази від початку бойових дій між Ізраїлем і ХАМАСом загинули 99 працівників Агентства ООН з надання допомоги палестинським біженцям на Близькому Сході (UNRWA) – ООН

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосила, що завдала удару по об'єкту в Сирії у відповідь на атаку безпілотника на школу в ізраїльському місті Ейлат - The Times of Israel.

Укрінформ

***  ***  ***

 

500 днів Великої війни, ми вистояли і впевнено йдемо до ПЕРЕМОГИ. Командири захисників «Азовсталі» повертаються з Туреччині з додому

«Укрінформ» зібрав інформацію про п’ятисотий день Великої війни: чим жили Україна та українці 08 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

500 днів ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ

Президент Зеленський відвідав острів Зміїний, вшанував українських героїв та подякував усім, хто вже 500 днів б’ється з російською агресією.

497 днів тому ми зруйнували очікування «про Київ за три дні» та міф про «другу армію світу». 462 дні тому ми звільнили Київщину та північ України, російські ЗМІ вперше заговорили про свій відступ, як про «жест доброї волі». 451 день, як оборонці України відправили російський крейсер «Москва» на дно Чорного моря. 380 днів тому Україна отримали від союзників перші Himars. 373 дні, як був звільнений острів Зміїний. 305 днів тому розпочався контрнаступ у Харківській області, «безпрецедентно швидкий наступ з каскадним обвалом оборони росіян, який вразив весь світ». 273 дні, як завдали перший удар по Кримському мосту, щоб зламати росіянам логістику, і 239 днів тому «повернули наш Херсон... Зовсім скоро починаємо навчання пілотів на F-16. Попереду – перемога», - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

Вистояли. Перемагаємо. Змінюємося. Забезпечуємо армію – направляємо всі податки на оборону. Втримали економіку. Отримали статус кандидата на членство в ЄС. Об’єднуємо світ для підтримки України... Щодня схиляємо голову перед українським воїнством, яке захищає нашу свободу, незалежність та наше майбутнє. Ми переможемо, бо за нами правда. Ми на своїй землі. Тримаємо стрій – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

500 днів повномасштабної війни! 500 днів надзусиль та волі! 500 днів незламності! 500 днів боротьби за право на вибір, вибір жити у вільній країні! Сьогодні ми схиляємо голови перед нашими воїнами! Дякуємо нашим Героям! Пишаємося нашими захисниками та захисницями!... До Перемоги! Нашої Перемоги! Найважливішої Перемоги нашого життя! - Руслан Стефанчук, голова ВР.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр зауважила, що Сили оборони України - це армія безстрашних феноменів та безпрецедентних парадоксів і оприлюднила 10 унікальних фактів визвольної війни – Укрінформ. Унікальні факти дивись за посиланням.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у 500-й день повномасштабного вторгнення Росії заявив, що світ отримав стільки ж аргументів на користь підтримки України зброєю та інтеграції в ЄС та НАТО – МЗС.

За ці 500 днів світ був вражений хоробрістю та стійкістю українського народу – його натхненним керівництвом, вправними Збройними силами і рятувальниками, невтомними волонтерами і простими людьми, які у надзвичайний спосіб роблять свій внесок у спільну справу... І я знаю, як і ви, що Україна - і свобода - переможе. Слава Україні! - Бріджит Брінк, посол США в Україні

Сьогодні виповнюється 500 днів з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Незламна, нескорена, непохитна — Україна відновить свої території та перетвориться у потужну європейську демократію - Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс

***

Робочий візит Президента України до Турецької Республіки

У присутності Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана підписано Меморандум про взаєморозуміння у сфері стратегічних галузей промисловості - Офіс Президента

Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, яка заслуговує на те, щоб бути членом НАТО. Також Туреччина готова долучитися до відбудови України - Реджеп Тайїп Ердоган, президент Туреччини.

Президент Зеленський наполягає на забезпеченні сталої й безпечної роботи «зернового коридору» в Чорному морі, яка б не залежала від настрою та забаганок очільника Росії – Укрінформ. Ердоган також висловився за продовження роботи Чорноморської зернової ініціативи.

Тема звільнення українських полонених, політв’язнів, у тому числі кримських татар, з російської неволі та повернення депортованих РФ дітей стала однією з перших на переговорах лідерів України та Туреччини – Укрінформ

Президент Зеленський разом із Вселенським патріархом Варфоломієм узяв участь у поминальному молебні за жертвами війни в Україні у соборі Святого Георгія на Фанарі у Стамбулі - Укрінформ

***

Президент Зеленський повідомив, що повертається з Туреччини разом із захисниками «Азовсталі», які перебували там з вересня 2022 року. Українські воїни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега нарешті будуть із рідними.

Після закінчення війни США будуть готові надати Україні гарантії безпеки на кшталт Ізраїлю – Джо Байден, президент США. Ізраїльська модель безпеки передбачає широку військову підтримку, але без участі у війні.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джо Байден, Президент США: «Надання Україні касетних боєприпасів було важким рішенням, але ЗСУ потребують їх для контрнаступу... Знадобився певний час, щоб переконати мене зробити це. Але головне, що вони або мають зброю, аби… не дати (росіянам – ред.) зупинити український наступ, або не мають. І я думаю, що вона їм потрібна».

Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони:  «Ми не виключаємо жодної можливості. У хворій голові можливі різні варіанти, але сил і засобів для проведення відповідного наступу на Київ, враховуючи те, що у нас оборона дуже потужна, багатоешелонована, - тут варіантів для здорового глузду немає жодних».

 

ВТРАТИ ВОРОГА

 

 

ВІЙНА

Українські війська досягли тактично значних успіхів у районі Бахмута і продовжили контрнаступальні операції щонайменше на трьох інших ділянках фронту 7 липня -  Інститут вивчення війни.

ЗСУ підсилилися бойовими машинами піхоти Stridsfordon 90, партія яких прибуло до нашої країни зі Швеції - Олексій Резніков, міністр оборони

Україна зобов'язується використовувати касетні боєприпаси, дотримуючись п'яти принципів, серед яких - неможливість використовувати їх у містах і на території Росії, а також вестиметься облік зон уражень – міністр оборони України.

Уночі 8 липня підрозділи протиповітряної оборони України знищили 5 БпЛА «Shahed-136/131» - Повітряні Сили.  Частину ударних БпЛА не вдалось перехопити і дрони влучили в промислові об’єкти та об’єкти інфраструктури на Дніпропетровщині та Кіровоградщині.

Завдання із захисту неба Києва від російських ракет майже вирішене, наразі військові працюють над захистом від ракетних ударів Львова, Харкова, Дніпра, Запоріжжя та Одеси - Олексій Резніков, міністр оборони

***

Російські загарбники доставляють на територію Запорізької атомної електростанції міни та вибухові речовини – розвідка

Російські війська за час повномасштабної війни зруйнували або пошкодили 1,5 тис. об’єктів культурної інфраструктури, 600 пам’яток культури та історії - Мінкультури

У Лимані внаслідок обстрілу касетними боєприпасами загинуло 8 людей і 13 осіб були поранені, двоє з них перебувають у тяжкому стані – ОВА.

Війська РФ вночі вдарили дронами по Кривому Рогу – поцілили по сільськогосподарському підприємству, 1 людина отримала поранення – ОВА.

Російські загарбники за минулу добу обстріляли Херсонську, Запорізьку та Донецьку області, 8 людей отримали поранення – дані ОВА.

Російські загарбники за 500 днів повномасштабного вторгнення вбили в Україні 494 дитини та ще 1051 дитині завдали поранень – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний 8 липня, відзначає День народження – йому виповнилося 50 років – Генштаб. З днем народження, «залізний Генерале»! Многая літа! Переможемо! Повітряні сили розмістили вітання Головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному на американській керованій авіабомбі JDAM-ER.

Президент Зеленський присвоїв звання «Герой України» 49 особам, серед яких 46 – посмертно – указ президента

Україна і Португалія уклали декларацію, що передбачає підтримку Лісабоном Києва, у тому числі у контексті європейської та євроатлантичної інтеграції – пресслужба глави держави. Документ схвалили під час час телефонної розмови у суботу Президент Зеленський і прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта.  Португалія стала 23-ою країною, що уклала декларацію про членство України в НАТО

На ТЕС у Донецькій області, яка неодноразово зазнавала ворожих обстрілів, стався нещасний випадок – впав дах котлотурбінного цеху, через що персонал аварійно відключив енергоблоки. Одна людина загинула, троє дістали травми, 2 можуть бути під завалами - Міненергетики

У Львові приблизно 60 сімей втратили житло внаслідок російського ракетного обстрілу в ніч проти 6 липня – мер Львова.

Внаслідок масштабного грозового шторму, який пройшов країною, у 10 областях зафіксовано пошкодження ліній електропередачі, знеструмлено 301 населений пункт - Міненерго

***

За тиждень з 3 по 7 липня Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 478,51 млн доларів і купив 6,7 млн доларів - дані НБУ.

Уздовж українського узбережжя Дунаю будують 12 терміналів для збільшення потужності портів, водночас розвиток українського Дунаю залежить від позиції Румунії, зокрема щодо проведення днопоглиблювальних робіт - Сергій Вовк, директор Центру транспортних стратегій

Після скасування в Україні карантину обов’язкова базова норма оплати комунальних послуг для отримання субсидії залишиться на рівні 15% від середньомісячного сукупного доходу домогосподарства – Пенсійний фонд.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що «не заохочує» використання касетних боєприпасів, які США погодилися відправити в Україну. Аналогічну думку висловили і в Міноборони Іспанії – Sky News. Зауважимо, Британія так само, як і Німеччина є підписантами протоколу про заборону касетних боєприпасів. Натомість, США, Україна і Росія до них належать.

Турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в серпні Туреччину має Путін для переговорів щодо, серед іншого, повномасштабної війни в Україні та «зернової угоди»  - Anadolu.

У межах операції «Безпечне Підляшшя», покликаної попередити спроби дестабілізації кордону з боку Білорусі, Польща в суботу перекинула додатковий військовий контингент на схід країни - Маріуш Блащак, міністр національної оборони Польщі. Понад 1000 солдатів і майже 200 одиниць техніки з 12-ї та 17-ї механізованих бригад починають рух на схід Польщі в межах операції «Безпечне Підляшшя».

Едгарс Рінкевичс, який багато років поспіль обіймав посаду глави МЗС Латвії, у суботу, 8 липня, склав присягу президента країни на урочистому засіданні Сейму – Delfi.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на позачерговій пресконференції в п’ятницю ввечері оголосив про відставку уряду через незгоду щодо міграційної політики - NOS. Чотири партії, що формують уряд Нідерландів, не змогли дійти згоди щодо міграції, тож деякі з них вирішили вийти зі складу коаліції, і «ми не можемо цього уникнути». Прем’єр узяв на себе відповідальність за ситуацію, що склалась.

ВОРОГ

Речниця МЗС Росії Захарова сказала, що Москва вважає рішення Вашингтона надати Києву касетні боєприпаси – «ще одним кричущим проявом агресивного антиросійського курсу США», який перетворить їх на «фактично співучасника в мінуванні території» – МЗС РФ.

Прокуратура Підмосков'я перевіряє американську компанію Mars щодо фінансування ЗСУ та відповідності сплачених у РФ податків отриманим доходам - ТАСС. У травні компанія повідомляла, що виділила $13,5 млн на допомогу жителям України.

У Володимирській і Кіровській областях РФ нинішньої ночі сталися диверсії на залізниці, у зв’язку з чим було паралізовано рух поїздів - Baza. Було знищено три релейні та одну батарейну шафи, які є дорогим і критично важливим обладнанням у роботі залізниці. Через інциденти сталися затримки в русі поїздів на цьому напрямку.

Починаючи з березня 2022 року, в Росії виявлено понад 8,3 тисячі спроб оминути обмеження на вивезення валюти, тобто суми перевищували установлену межу в $10 тисяч - російський РБК. За даними Федеральної митної служби РФ, загальна сума готівкової валюти, яку намагалися нелегально вивезти, перевищує 900 мільйонів рублів.

В ніч на 8 липня безпілотний літальний апарат нібито скинув два боєприпаси на будівлю Рильського військкомату у Курській області рф. Пошкоджено дах будівлі - «База». Внаслідок атаки пошкоджено дах будинку, постраждалих внаслідок атаки дрона немає.

Укрінформ

       ____________________________________________________________________________________________________________________

 

Д480                             Битва за Україну. День чотириста вісімдесятий

Президент США Джо Байден сказав лідерам G7, що Вашингтон підтримає зусилля з підготовки українських пілотів на передових літаках, включаючи F-16.

 

В районі Берхівського водосховища воїни України зайняли важливу висоту. Вона може посприяти подальшому оточенню Бахмута

Укрінформ зібрав інформацію про Чотириста вісімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Державний секретар Штатів Ентоні Блінкен перебуває в Пекіні з офіційним візитом - Reuters. Цей візит може прокласти шлях для більшої кількості двосторонніх зустрічей у найближчі місяці, підготувати підґрунтя для зустрічей Сі та Байдена. Сторони також говоритимуть про війну РФ проти України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував заяву прессекретаря російського диктатора Дмитра Пєскова про те, що росія впоралася із завданням «демілітаризації» України – ЗМІ. На думку Кулеби, в такому разі, Путін зможе пояснити росіянам і втрату Криму, і України загалом.

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

У Херсонській області на Дніпрі у створі посту "Херсон" спостерігається зниження рівня води. Зафіксований рівень - 0,7 м - ДСНС. Підтоплено шість населених пунктів на території, яка контролюється владою України. На тимчасово захопленій росіянами території – 17 населених пунктів.

Кількість загиблих внаслідок підриву Каховської ГЕС зросла до 16, безвісти зниклою вважається 31 особа. Підтопленими залишаються 1300 будинків,з них 1274 – на території Херсонської та 26 – Миколаївської областей - МВС України.

Херсонський мікрорайон Острів почнуть під’єднувати до енергомережі з середини наступного тижня, загалом на ремонт і запуск підтопленої енергетичної інфраструктури Херсонщини та міста Херсон знадобиться щонайменше місяць - Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА. Він також повідомив, що 26 червня в Херсонській області розпочнеться подача газу.

Пляжі Одеси визнано непридатними для купання у зв’язку з суттєвим погіршенням стану води - у воді масово розмножилися ціанобактерії, купатися заборонено - міськрада Одеси.

У Запоріжжі в нижньому б'єфі зафіксовано зниження рівня води на 4 метри. В селі Малокатеринівка (неподалік Запоріжжя) від водосховища залишились одні калюжі - Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

На Миколаївщині у річці Інгулець та у Дніпро-Бузькому лимані виділено холероподібний вібріон та значне перевищення норм лактозо-позитивної кишкової палички. У Дніпро-Бузькому лимані відмічається перевищення гранично допустимих концентрацій по аміаку

Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Тато… Це слово щодня звучить мільйони разів, і щоразу в ньому чується захист, сила й безмежна любов. У День батька хочеться побажати, щоб... наші татусі жили довго й були здорові. І щоб кожен тато, який на передовій, повернувся додому».

Сергій Наєв, Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ: «Ми знаємо, що там, на передовій, дуже складно. Постійні вибухи, постріли, втома, безсонні ночі. Попри все це, жага до перемоги тільки зростає... Ми тримаємося й рухаємося далі, заради нашої спільної перемоги».

 

ВТРАТИ ВОРОГА

 

 

Війна

На лініях зіткнення тривають запеклі бої, найбільш інтенсивні з них - у Запорізькій області, на заході Донецької області та навколо Бахмута. На всіх цих напрямках Україна продовжує проводити наступальні, російські втрати найвищі з часів піку битви за Бахмут у березні – Британське міноборони.

У боях українська армія втратила менш ніж 10% наданої західної техніки - ERR. Про це заявив начальник розвідцентру Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг. Він також наголосив, що Сили оборони України здійснюють попередній етап наступальної операції, метою якого є виявлення слабких місць російської оборони. «Ми не побачимо наступу протягом наступних семи днів».

Успіхи біля Авдіївки: українські військові просунулися на понад один кілометр. Про це йдеться в оновленій карті бойових дій Deepstate. ЗСУ мають  успіхи біля Веселого. ЗСУ не втрачають жодної нагоди та проводять невеличкі оперативні позиційні контратаки - Віталій Барабаш, начальник Авдіївської МВА.

Контрнаступальні дії тривають у Бахмуті. В районі Берхівського водосховища, де воїни України зайняли важливу висоту. Вона може посприяти подальшому оточенню Бахмута - Антон Петрівський, старший солдат 80-ї ОДШБр.

Військові просуваються на Запорізькому напрямку. Зокрема, південніше населеного пункту Мала Токмачка. Аналітики Deepstate зазначають, що загалом інтенсивність бойових дій дещо вщухла.

Російська окупаційна "влада" заявила, що ЗСУ взяли під контроль П'ятихатки, повідомив так званий «губернатор» окупованих частин Запорізької області. Якщо Україна закріпиться в П'ятихатках, вона спробує завдати удару в напрямку Жереб'янки, а це призведе до наступу ЗСУ на Василівку - ЗМІ. Збройні сили станом на 18 червня не повідомляють про успіхи у П'ятихатці.

***

На тимчасово захопленій території Херсонщини поблизу Генічеська та Скадовська ранкова «бавовна». Влучання на територію елеватора. Детонує великий склад боєприпасів - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими склали понад чотири роти. Знищено та пошкоджено 77 одиниць військової техніки противника, 12 місць зберігання боєприпасів росіян, виконано 1829 вогневих завдань. - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

***

Обстріли

Російські загарбники обстріляли Куп'янськ, пошкоджено приватний житловий будинок. Обійшлося без постраждалих - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

Окупанти 12 разів обстріляли Сумщину. Обстрілів зазнали Хотінська, Краснопільська, Юнаківська, Есманська, Середино-Будська, Великописарівська громади, м. Білопілля. Загинули 2 людей.  - Сумська ОВА.

Росіяни обстріляли з мінометів та артилерії сім прикордонних населених пунктів Чернігівської та Сумської областей, здійснивши загалом 63 удари. - Оперативне командування "Північ".

***

З початку анексії Криму до армії РФ незаконно призвали 40 тис. кримчан  - Ольга Скрипник, керівниця «Кримської правозахисної групи». За уникнення призову кримчани отримують штрафи і тюремні терміни.

Путін 16 червня на Петербурзькому економічному форумі заявляв, що його війська буцімто «знищили» 5 комплексів Patriot в Україні - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил. У Повітряних силах припустили, що у РФ самі не знають, що таке Patriot і з чого він складається. І тому вони їх "нищать" щодня. Результати роботи Patriot - це знищення 6 балістичних ракет «Кинджал» 16 червня.

Станом на ранок 18 червня 2023 року більш як 1515 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії РФ, 489 дітей загинули та понад 1026 отримали поранення - Офіс генерального прокурора.

В Офісі омбудсмена мають інформацію про 240 випадків, коли соціальні служби європейських країн забирають дітей з сімей українських біженців - Радіо Свобода. Через відмінності у законодавстві в європейських країнах такі випадки трапляються. Родичі дітей, яких забрали європейські соціальні служби, мають звернутися до консульського відділу.

НОВИНИ: УКРАЇНА

У рамках саміту міністрів транспорту G7 в Японії віцепрем'єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков розповів іноземним колегам про виклики, які поставило повномасштабне вторгнення росії перед українською та світовою логістикою - ЗМІ. Країни G7 наголосили на підтримці відновлення транспортної інфраструктури України.

В Офісі Президента України різко відреагували на зустріч путіна з африканською делегацією. «Військовий злочинець, який перебуває в міжнародному розшуку і має ордер на арешт, скаржиться африканським лідерам, що він діє виключно в рамках Статуту ООН».

Нацрада України із питань телебачення і радіомовлення вважає сюжет французького телеканалу TF1, який був знятий на позиціях росіян на тимчасово окупованих територіях України, таким, що грає на руку російській пропаганді - пресслужба Нацради.

Розпочато формування реєстрів громад, які постраждали внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, а також розробляється план відновлення цих територій. триває опитування органів місцевого самоврядування щодо потреб громад, які постраждали від підриву Каховської ГЕС - пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Донецька обласна влада хоче переглянути договір з УПЦ Московського патріархату щодо безстрокового користування Святогірською лаврою - Павло Кириленко, глава Донецької ОВА Павло Кириленко в інтерв'ю Укрінформу. Намісник Святогірської лаври Арсеній не спілкується з журналістами.

У Запоріжжі рідні та близькі полонених «азовців» організували автопробіг центральними вулицями міста - Укрінформ.

18-19 червня на рiчках Івано-Франківської області очiкується пiдвищення рiвнiв води на 0,3-1 м. У басейнах Прута i Дністра, особливо на гірських притоках – на 0,5 - 1,5 м. Місцями можливе формування значного схилового стоку, в гiрських районах iснує загроза локальних селевих потокiв, - Світлана Онищук, голова Івано-Франківської ОВА.

***

НБУ за останній тиждень продав на міжбанківському валютному ринку понад 446 мільйони доларів з резервів, купив 10,9 млн доларів – НБУ.

Апеляційна палата ВАКС ухвалила рішення стягнути на користь держави основні активи російського олігарха Олега Дерипаски - Миколаївська правда. Загальна вартість майна сягає понад 10 млрд грн. Серед конфіскованих активів – Миколаївський глиноземний завод.

Понад 5,4 мільйона гривень виплатили ще 6 фермерським господарствам на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства в рамках урядової грантової програми з підтримки малого та середнього бізнесу - agronews.ua.

Деякі військовослужбовці можуть отримати від 250 тисяч гривень допомоги від Червоного Хреста - ЗМІ. Йдеться про захисників, які набули І та ІІ групи інвалідності. Така допомога надаватиметься як грант у рамках проекту «Робота» на початок власної справи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант найближчими днями матиме розмову з міністром оборони України Олексієм Резніковим - Axios. Сторони поговорять про надання нелетальної допомоги Україні.

Рішення Міжнародного суду ООН у справі «Україна проти Росії» буде констатацією з боку Міжнародного суду ООН порушення рф двох міжнародних конвенцій, а також фіксацією зобов’язання рф припинити відповідні порушення і підставою для вирішення питання про компенсації, репарації, зокрема – жертвам таких порушень - Антон Кориневич, посол з особливих доручень МЗС України, агент України в Суді ООН.

Велика Британія виділить 16 мільйонів фунтів стерлінгів (близько $20 млн) на допомогу Україні у зміцненні кіберзахисту- Sky News. Цей пакет допомоги має вирішальне значення для припинення російських кібератак, підвищення здатності виявляти та знешкоджувати шкідливе програмне забезпечення.

Єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Брентон заявив, що ЄС прискорює поставки зброї в Україну для підтримки контрнаступу - Reuters. В ЄС готуються до того, що війна Росії проти України триватиме «ще кілька місяців, а то й довше».

***

Під час саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня ухвалять пакет допомоги, який має привести Україну до стандартів Альянсу протягом кількох років, заявив глава Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг - Welt. Розміщення ядерної зброї у білорусі посилює вимогу України для швидкого вступу в НАТО. Столтенберг наголосив, що майбутнє України в НАТО. Проте пріоритетом для України зараз є утвердження себе як суверенної та незалежної держави. Інакше немає можливості обговорювати членство.

Парламент Естонії прийняв заяву з вимогою притягнути до відповідальності осіб, які спланували, інспірували та вчинили злочини проти України. Створення та забезпечення функціонування міжнародного спецтрибуналу щодо злочинів рф в Україні стає пріоритетом зовнішньої політики країни.

Уряд Вірменії направив до парламенту ратифікацію документ, який створює правову основу для арешту путіна в Єревані - Фархад Мамедов, політичний оглядач.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус розкритикував ідею "ненасильницького" спротиву українців у боротьби з агресією рф, яку висловив єпископський вікарій католицької Оснабрюкської єпархії Тео Пауль. - DW.

У Санкт-Петербурзі відбулась зустріч лідерів семи африканських країн з Путіним - Інститут вивчення війни (ISW). Мета візиту африканських лідерів – «мирний план, орієнтований на відновлення міжнародної торгівлі».

***

Міжнародна федерація санного спорту (FIL) продовжила відсторонення російських спортсменів від змагань - Укрінформ.

На пленарній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи проведуть дебати і розглянуть резолюцію про недопуск російських і білоруських атлетів на Олімпіаду-2024 в Парижі - Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

ВОРОГ

У Брянську горів шпиталь для ветеранів, який тільки будується - ЗМІ.

Слідком РФ створив на території білорусі військовий «відділ для розслідування злочинної діяльності іноземних громадян», які воюють на боці України - ЗМІ. Це вказує на ще одну ознаку втрати суб’єктності білорусі.

Російська пропаганда поширила новий фейк, стверджуючи, що керівник ГУР України Кирило Буданов перебуває в комі після обстрілу, посилаючись на неіснуючу статтю у журналі Stern - ЗМІ. Німецьке видання змушене було спростувати ці твердження.

Пригожин заявив, що 32 тисячі колишніх ув'язнених із ПВК «Вагнер» повернулися додому після участі у війні в Україні - ЗМІ. За даними ГУР Міноборони України, з фронту тіла вбитих найманців ПВК «Вагнер» росіяни вивозять КАМАЗами.

Прессекретар Пєсков заявив, що шансів у Зернової угоди немає, тому що Москва не бачить підстав для її продовження, бо «що було обіцяно, не зроблено» - ЗМІ.

Російський олігарх Роман Абрамович відмовляється підписувати угоду про передачу Україні 2,3 млрд фунтів стерлінгів з продажу футбольного клубу «Челсі» - Daily Mail. Натомість він хоче, щоб гроші були розподілені між росією та Україною».

Укрінформ

   _________________________________________________________________________________________________________________________

 

Д 450                             Битва за Україну. День чотириста п’ятдесятий

Президент США Джо Байден сказав лідерам G7, що Вашингтон підтримає зусилля з підготовки українських пілотів на передових літаках, включаючи F-16.

«Укрінформ» зібрав інформацію про Чотириста п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Саудівської Аравії

Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, де виступив на саміті Ліги арабських держав. Разом із Зеленським приїхав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. За його словами, один із пріоритетів візиту – захист мусульманської спільноти України.

Президент Зеленський зустрівся зі Спадкоємним принцем, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Під час зустрічі було детально обговорено актуальні двосторонні відносини та питання глобального характеру. Зеленський поінформував співрозмовника про ситуацію в Україні та протидію російському агресору.

Президент Зеленський зустрівся з главами делегацій Об’єднаних Арабських Еміратів, Султанату Оман і Держави Кувейт. Окрему увагу сторони приділили реалізації української Формули миру та можливості долучення до цього процесу якомога більшої кількості країн світу, зокрема ОАЕ. Учасники зустрічі також обговорили питання глобальної продовольчої безпеки та роботи Чорноморської зернової ініціативи.

***

Саміт G7

У Японії в місті Хіросіма розпочався 49-й саміт лідерів «Групи семи» високорозвинених країн світу (G7), до якої входять Велика Британія, Канада, Німеччина, Франція, Сполучені Штати і Японія та Європейський Союз.

Президент України Володимир Зеленський виступить перед учасниками зустрічі в режимі телеконференції в заключний день саміту – 21 травня.

Президент США Джо Байден сказав лідерам G7, що Вашингтон підтримає зусилля з підготовки українських пілотів на передових літаках, включаючи F-16 – CNN. Спільне тренування проводитимуть не в США, а, ймовірно, в Європі, але американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами. Навчання триватиме кілька місяців.

Європейський Союз рішуче підтримує запропоновану Президентом Зеленським Формулу миру, яка передбачає встановлення миру на принципах територіальної цілісності та поваги до Хартії ООН – Шарль Мішель, президент Європейської ради

Лідери країн «Групи семи» ухвалили заяву стосовно України. Головне з неї:

• підтвердили свої зобов’язання стояти разом проти незаконної, невиправданої та неспровокованої російської агресивної війни проти України. Вони рішуче засудили російське порушення Хартії Об’єднаних Націй та наслідки російської війни для усього світу.

• висловили намір притягнути росію до відповідальності за злочини, скоєні в Україні, та примусити країну-агресора сплатити за відновлення усього, що було зруйновано війною.

• підтримали зусилля МАГАТЕ із врегулювання ситуації навколо Запорізької АЕС та назвали «безвідповідальними» дії Росії із мілітаризації атомної станції.

• підтвердили зобов’язання щодо фінансової підтримки України та готовність допомогти у її повоєнній відбудові, зокрема у «зеленому» відродженні.

• визнали важливість продовження експорту українського зерна на світовий ринок, зокрема, з використанням «коридорів солідарності» та Чорноморської зернової ініціативи.

G7 оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією, щоб скоротити фінансування війни РФ проти України – заява лідерів G7. Точні деталі того, як працюватимуть санкції щодо російських алмазів, достеменно не відомі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ріші Сунак, голова уряду Великої Британії: «Росія має знати, що ми та інші країни непохитні у своїй рішучості підтримувати Україну не лише тут і зараз ресурсами, необхідними їй для захисту, але й у довготерміновій перспективі».

Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини: «Той, хто сьогодні закликає припинити поставки зброї в Україну, той кидає Україну напризволяще. Припинення поставок зброї сьогодні означатиме кінець України завтра»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Бахмут залишається для російської армії пріоритетною ціллю, однак Сили оборони за добу змогли просунутись на різних ділянках до 500 метрів і тримають південно-західну частину міста – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

Російські загарбники намагаються ракетними обстрілами України зірвати плани та підготовку до активних військових дій протягом весняно-літньої кампанії – Вадим Скібіцький, заступник начальника Головного управління розвідки.

За добу у Бахмуті відбулося 10 боєзіткнень, 277 разів ворог різними типами і калібрами артилерії влучав по наших позиціях, 9 авіанальотів здійснив, 141 окупанта було знищено, 220 зазнали поранень, один потрапив у полон – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Було знищено ворожий танк, БМП, бронеавтомобіль, 3 гармати, 4 безпілотні комплекси типу «Орлан», один типу «Зала» і 3 склади боєприпасів

За добу 18 травня Сили оборони знищили ворожий безпілотник, комплекс дальнього візуального спостереження «Муром» та 6 САУ «Гвоздика» на лівому березі Дніпра в Херсонській області – Наталія Гуменюк, начальник пресцентру ОК «Південь».

Українські війська перехопили тактичну ініціативу та досягли тактично значних успіхів в районі Бахмута у ході контрнаступальних операцій 18 травня – звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Українські військові використали комплекс Patriot, щоб збити російський бомбардувальник – CNN; російський літак, що його поцілив Patriot, збирався запустити ракети по українських цілях.

Підрив залізниці у Криму може вплинути на доправлення зброї для Чорноморського флоту Росії – розвідка Великої Британії

***

Нічна атака дронами і ракетами

• У ніч на 19 травня 2023 року російські окупанти атакували Україну з північного та південно-східного напрямків ударними дронами Shahed-136/131 та крилатими ракетами «Калібр» з кораблів у Чорному морі, зафіксовано пуски 22 «шахідів» та 6 «Калібрів». Сили і засоби протиповітряної оборони знищили 3 крилаті ракети та 16 ударних дронів – Повітряні сили ЗСУ.

• Війська РФ вночі вдарили по приватному промисловому підприємству Кривого Рогу, суттєвих руйнувань зазнали цехи, знищене обладнання. 2 людини постраждало – ОВА.

• Російська армія вранці 19 травня здійснила атаку на Львівську область із застосуванням дронів-камікадзе Shahed, спрацювали сили й засоби нашої ППО. Постраждалих нема – ОВА.

• У Київській області влучань російських дронів під час повітряної тривоги вночі 19 травня не зафіксовано, але через падіння уламків горіла лісова підстилка – ОВА.

***

Внаслідок обстрілів Сумської області вдень 19 травня в Юнаківській громаді загинули 3 працівників «Сумиобленерго» – ОВА.

Команда Міжнародного кримінального суду (МКС) на чолі з Брендою Холліс та у супроводі прокурорів Офісу генерального прокурора та Херсонської обласної прокуратури оглянули в Херсоні місця воєнних злочинів, скоєних росіянами – Офіс генпрокурора.

Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 11 зазнали поранень – дані ОВА.

В Україні станом на ранок 19 травня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 482 дитини, ще 979 дітей дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: Україна

Кабінет Міністрів затвердив план підготовки та рішення про створення штабу з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до наступного опалювального сезону – прем'єр-міністр України

Представники Державної думи РФ, з якими Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини розпочав спільну діяльність щодо моніторингових візитів місць утримання цивільних осіб з обох сторін, порушили питання щодо обміну цивільними – Дмитро Лубінець, омбудсмен.

У Києві на час воєнного стану заборонено навігацію річкових, малих, спортивних суден, водних мотоциклів і засобів для розваг на водних об’єктах – КМДА. Дозвіл на плавання суден, за зверненням суб’єктів господарювання, надається Київською міською військовою адміністрацією за погодженням з Командуванням угрупування сил і засобів оборони міста Київ.

Генерація України станом на 19 травня 2023 року повністю забезпечує потреби споживачів в електроенергії, але внаслідок чергової атаки окупантів були пошкоджені магістральні лінії і для збереження балансу необхідно заощаджувати її у вечірні години – НЕК «Укренерго».

За цей тиждень до Київської міської військової адміністрації надійшло 22 скарги щодо зачинених укриттів під час повітряних тривог – Роман Ткачук, директор Департаменту муніципальної безпеки. Якщо громадянин під час тривоги не може потрапити до укриття, бо воно зачинене, то може зателефонувати на номер 101 або 1551. За його словами, після цього приїжджають рятувальники і відчиняють.

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло індійську компанію CK Birla Group, яка допомагає з деталями для військової техніки РФ, до переліку міжнародних спонсорів війни – пресслужба НАЗК.

НАБУ і САП повідомили про підозру чинній народній депутатці України у внесенні недостовірних відомостей до е-декларації за 2020 рік – НАБУ. До електронної декларації за 2020 рік депутатка внесла відомості про придбану земельну ділянку у передмісті Києва, однак умисно приховала інформацію про розташовану на ній недобудовану двоповерхову житлову будівлю ринковою вартістю майже 1,8 млн грн.

***

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про залучення позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на 500 млн доларів та гранту на 1,2 млрд доларів, які будуть спрямовані на виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги та медицину – Урядовий портал.

Станом на ранок 19 травня стало відомо, що Росія погодилася відновити інспекції вхідного флоту до портів «Одеса» та «Чорноморськ», але відмовилася інспектувати судна, що прямують на порт «Південний» – Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. В черзі на захід перебувало 62 судна.

Квітень став одним з найгірших по показникам експорту української агропродукції: лише 65 суден вийшло з портів Великої Одеси – Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Україна ще може експортувати близько 10 млн т перехідних залишків зерна із минулих сезонів.

Відсьогодні відкриті торги на Prozorro за замовчуванням будуть проходити з трираундовим аукціоном – пресслужба Prozorro. Його правила залишаються незмінними: кожен учасник має три кроки на пониження своєї ціни, а право останнього кроку отримує той, хто надав найнижчу ціну при подачі пропозиції.

На ринку в Україні на сьогодні достатньо пального, проте для мінімізації воєнних ризиків його потрібно збільшити до обсягів двох місяців споживання – Міненерго

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Санкції:

• Велика Британія запровадила додаткові санкції проти Москви. До списку увійшли 86 росіян та компаній. Ці санкції спрямовані на осіб та організації, які пов’язані з енергетичним, металургійним, оборонним, транспортним та фінансовим секторами російської економіки.

• Австралія оголосила про нові фінансові санкції та заборону на експорт, спрямовані проти галузей економічного та стратегічного значення РФ. У переліку, зокрема, «Роснєфть» і дочірні компанії «Росатома».

• Канада оголосила про нові санкції проти РФ, обмеження запроваджуються щодо більш як 70 осіб та організацій. Санкції стосуються 17 осіб та 18 організацій, пов’язаних з російськими компаніями, які постачають військові технології та розробки збройним силам РФ, родичів підсанкційних осіб та членів кремлівської еліти». Санкції також будуть застосовані до 30 осіб та восьми організацій, причетних до порушень прав людини Росією, зокрема викрадення українських дітей.

• Адміністрація президента США Джо Байдена додала 71 компанію до торгового чорного списку за підтримку Росії. До чорного списку потрапили 69 російських компаній, одна з Вірменії та одна з Киргизстану.

У Польщі виявили боєголовку російської ракети, що впала в грудні – Павел Шрот, глава кабінету польського президента. Боєголовка російської ракети містить не вибухівку, а бетон, її передали на експертизу.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з офіційним візитом у Королівстві Данія. Під час спільного брифінгу з виконувачем обов‘язків міністра оборони Данії Троельсом Люнд Поульсеном Стефанчук сказав, що Україна розраховує на участь Данії у міжнародній коаліції для забезпечення бойовим повітряним потенціалом.

Двопартійна підтримка України у США в контексті протидії російській агресії дуже сильна, тому є усе необхідне для затвердження нових пакетів допомоги для Києва – Річард Верма, заступник держсекретаря США з управління та ресурсів. Вашингтон вже надав Києву допомоги на понад 60 млрд доларів, що включає гуманітарну допомогу, пряму державну підтримку для бюджетних цілей і військову допомогу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснює робочий візит до Португалії – МЗС України. Глава української дипломатії проведе переговори із міністром закордонних справ Жоау Гомешем Кравіньо та міністеркою оборони Еленою Каррейраш.

Адміністрація Джо Байдена протягом останніх тижнів дала зрозуміти європейським союзникам, що США не перешкоджатимуть їм у постачанні винищувачів F-16 в Україну – CNN.

ВОРОГ

Міністерство внутрішніх справ РФ оголосило в розшук прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, який видав ордер на арешт Путіна та російського дитячого омбудсмена Львової-Бєлової через викрадення дітей із України – «РИА Новости».

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що вбивства дочки «ідеолога Путіна» Олександра Дугіна Дар'ї та пропагандиста Владлена Татарського нібито координував Вашингтон – «РИА Новости». Він також додав, що нібито інструктори НАТО готують українські ДРГ і координують їхню діяльність.

Літак російської авіакомпанії «Азимут», який виконав перший після 4-річної перерви прямий рейс із Москви, сів у Тбілісі – Formula news. Першим рейсом із Москви до Тбілісі прилетіла делегація прокремлівських політиків і громадських діячів. В аеропорту відбувається акція протесту грузинської опозиції та інших противників відновлення прямих авіарейсів до Росії.

Російська влада відмовилася запускати рух вантажного транспорту Кримським мостом – ЗМІ. За словами віцепрем'єра РФ Марата Хуснулліна, таке рішення ухвалили «з метою безпеки і щоб уникнути провокацій».

Секретні витрати російського бюджету з початку року перевищили 3 трлн рублів (понад $37,5 млрд) – The Bell. До цих витрат належать оборона та національна безпека, а після початку війни в Україні до них додалися витрати на «приєднані» території.

203 російських спортсменів потрапили під санкції Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Розслідуються іще 182 справи – Вітольд Банька, президент Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA).

Укрінформ

   ________________________________________________________________________________________________________________________

 

День 445                  Битва за Україну. День чотириста сорок п'ятий

Сили оборони в неділю захопили більше десяти ворожих позицій біля Бахмута. Німеччина оголосила про рекордний пакет військової допомоги Україні на суму 2,7 млрд євро

Укрінформ зібрав інформацію про Чотириста сорок п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України Володимира Зеленського до Німеччині:

Володимир Зеленський зустрівся з Федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром у палаці Бельвю в умовах посилених заходів безпеки. Було обговорено поточну ситуацію та інтенсивну співпрацю між Німеччиною та Україною.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц прийняв президента України Володимира Зеленського з військовими почестями у своїй канцелярії в Берліні.  Відбулась спільна пресконференція. Головні її моменти:

Німеччина офіційно оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на загальну суму 2,7 млрд євро. У нього входить, зокрема, сучасне озброєння, таке як танки Leopard 2A6, бойові машини Marder, системи протиповітряної оборони IRIS-T і Patriot, гаубиці тощо. Наразі допомога Німеччини на другому місці після США.

Президент Зеленський заявив, що вже цього року настав зробити поразку росії незворотною.

Президент Зеленський наголосив, що Україна працює над створенням коаліції з надання їй винищувачів і розраховує на підтримку Німеччини.

Президент Зеленський сказав, що Україна зацікавлена в залученості до Формули миру якомога більшої кількості країн, але будь-який мирний план має базуватися на українських пропозиціях.

Президент Зеленський заявив, що вірить в успіх майбутнього контрнаступу українських сил. Ризик того, що окремі країни можуть скоротити військову підтримку в разі недостатнього успіху наступу, існує.

Президент України  та канцлер ФРН підписали спільну декларацію щодо підтримки України та тиску на російську федерацію. Німеччина продовжуватиме політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку України стільки, скільки це буде потрібно. Берлін підкреслив також тверду відданість притягненню до відповідальності винних у воєнних злочинах, підтримує Комісію Україна – НАТО як платформу для подальшого зміцнення та розширення партнерства між НАТО та Україною на її шляху, визначеному Бухарестською декларацію.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Ми не атакуємо російську територію, ми звільняємо наші законні землі. Ми в цьому [ударах по росії] не зацікавлені, у нас немає на це часу, немає сил і немає зайвої зброї».

Крістофер Каволі, головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО: «Не згоден з тими, хто вважає, що росія виснажила свої сили в Україні. Попри поразки в Україні, вона залишається вкрай небезпечним військовим противником в Європі. НАТО має бути готове протистояти збройним силам росії у всіх сферах, готовність має бути постійною та безперервною».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У неділю Сили оборони захопили більше десяти ворожих позицій на півночних та південних околицях Бахмута та зачистили значну площу лісового масиву в районі Іванівського, взяли в полон окупантів - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. У районі Бахмута снайпери Сил спеціальних операцій виявили скупчення окупантів. Утилізовано 12 цілей з 15.

За тиждень українські захисники ліквідували 4450 російських солдатів. Також ЗСУ знищили 33 танки, 124 БПЛА, 23 крилаті ракети - Олександр Павлюк, генерал-лейтенант

13 травня у Брянській області було збито два літаки та три вертольоти. До авіакатастрофи причетна російська протиповітряна оборона. Вони це визнали, вже навіть є аналіз, хто винуватий, кого вони збираються за це звільняти, карати - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил

російське міноборони повідомило про загибель двох своїх полковників 13-14 травня в районі Бахмута. "під час відбиття атак" загинули командир 4-ї мотострілецької бригади полковник В'ячеслав Макаров і заступник командира армійського корпусу з військово-політичної роботи полковник Євген Бровко – ЗМІ

Активність великих десантних кораблів чф рф може свідчити, що вони вивозять речі з Севастопольських бухт, переміщуючи їх у Новоросійськ - Наталія Гуменюк, речниця Оперативного командування "Південь".

Угруповання російських військ в Україні навряд чи спроможне створити дієздатний резерв. Ці сили переважно складаються із погано навчених мобілізованих резервістів, покладаються на застаріле обладнання- Міноборони Британії.

***

Під час нічної атаки рф на Україну в ніч протиповітряна оборона знищила три крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 та 25 безпілотних літальних апаратів, зокрема 18 ударних дронів типу Shahed-136/131, один ударний БпЛА типу "Ланцет", два БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", чотири БпЛА (тип уточнюється). - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил Збройних сил України.

***

Ракетна атака по Україні:

У Харкові загарбники поцілили по інфраструктурному обʼєкту, обстріляли з артилерії, мінометів та з використанням авіації населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів області. Двоє людей поранено - голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Удар крилатими ракетами по Тернопільській області. Ворог атакував цивільні об'єкти. Відомо про двох травмованих цивільних - Володимир Труш, начальник Тернопільської обласної військової адміністрації.

В напрямку Києва російські безпілотники було знищено на далеких підступах до столиці - Сергій Попко, начальник Київської міської військової адміністрації.

***

російські загарбники за добу здійснили атаки на десять областей України, застосовували безпілотники, крилаті ракети, авіацію, важку артилерію, міномети. 7 людей загинули, 23 дістали поранення – дані ОВА.

Внаслідок артилерійського обстрілу в селі Республіканець на Херсонщині, загинув чоловік. Ворог обстріляв із артилерії Марганецьку громаду на Дніпропетровщині, чоловік і жінка отримали мінно-вибухові травми, контузію та осколкові ураження..

На Херсонщині загинули п’ятеро цивільних через вибухівку, залишену російською армією на одному з сільськогосподарських підприємств. Вибухнув нездетонований снаряд – Херсонська ОВА.

У тимчасово окупованому Мелітополі загарбники проведуть судилище над дівчиною, яка демонстративно зірвала прапор росії в одному з кафе міста - Іван Федоров, мер Мелітополя.

На ранок 14 травня 2023 року 1452 дитини постраждали, 481 дитина загинула та понад 971 отримали поранення різного ступеню тяжкості - Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником Президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном. Сторони обговорили поточну ситуацію на фронті та актуальні дії сил оборони України з деокупації територій, а забезпечення єдності й підтримки України під час зустрічі «Групи семи», яка відбудеться в середині травня в японському місті Хіросімі – пресслужба ОП.

 

В Україну вдруге приїде делегація від фракції німецьких "Лівих" у Бундестазі на чолі з лідером фракції Дітмаром Барчем - Spiegel. Заплановані зустрічі з посадовцями та громадськими діячами, представниками гуманітарних організацій, візити до лікарень, поїздки в Бучу та Ірпінь, а також на Харківщину.

***

Уряд ухвалив постанову про збільшення розміру мінімальної заробітної плати медикам, які надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу в зоні активних бойових дій та на прифронтових територіях – МОЗ. Встановлено заробітну плату на рівні не менше: 28 000 гривень – для лікарів, фармацевтів, професіоналів у галузі охорони здоров’я та професіоналів з вищою немедичною освітою у галузі охорони здоров’я; 18 000 гривень – для медсестер та медбратів; 9 000 гривень – для молодших медпрацівників.

В Україні 75% теплових генерацій пошкоджені чи зруйновані через російські атаки. Втім, улітку відключень не буде. Дефіцит електроенергії зможуть перекрити імпортом  - Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК.

В Україні почали масово заарештовувати рахунки українців через комунальні та інші борги. На час воєнного стану діяли обмеження: арештовувати рахунки боржників можна було, якщо сума боргу перевищувала 100 тис. грн У травні правила змінили: обмеження щодо суми боргу для арешту скасувано – BusinessUA.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр оборони Польщі Блащак повідомив, що протиракетна система Patriot вже в Польщі, а завтра прибудуть перші американські пускові установки HIMARS. Польща розмістить їх на кордоні з Калінінградською областю росії – Business Insider

У Туреччині проходять вибори президента та парламенту 28-го скликання – Укрінформ. На посаду президента претендують три кандидати: чинний глава держави Реджеп Тайїп Ердоган, лідер опозиції Кемаль Киличдароглу та кандидат від блоку "Альянс АТА" Сінан Оган. У Туреччині і за кордоном проголосують понад 64,1 млн громадян. Нинішній президент вперше за 20 років може втратити владу. Ердоган вже пообіцяв мирно передати владу, якщо програє.

105 безпілотних літальних апаратів Vector у межах контракту Міністерства оборони України з німецькою компанією-виробником БПЛА Quantum-Systems GmbH отримають українські розвідники - ГУР Міноборони України. БПЛА Vector оснащений розширеними можливостями штучного інтелекту: вбудовані алгоритми дозволяють автоматично ідентифікувати об’єкти й одразу передавати критично важливу розвідувальну інформацію на землю.

Кіпр позбавив громадянства дев'ятьох російських інвесторів і 34 членів їхніх сімей, а Мальта забрала паспорти у двох російських багатіїв після того, як вони потрапили під санкції ЄС через загарбницьку війну рф проти України - Der Spiegel.

Міністр закордонних справ і зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петер Сійярто поїхав до Китаю, щоб обговорити план мирного врегулювання ситуації в Україні. Угорщина підтримує "мирний план" Китаю щодо України всупереч позиції західних лідерів - Report.

ВОРОГ

Лукашенко не з'явився на церемонії вшанування державного прапора, герба і гімну на площі Державного прапора в Мінську на тлі чуток про хворобу – ЗМІ. Замість нього промову Лукашенка виголосив прем'єр-міністр Роман Головченко. За даними ЗМІ, Лукашенка привезли у президентську клініку під Мінськом. Більш детальної інформації немає.

У російському Тольятті сталася пожежа на заводі, де виробляються металеві двері та загоржі– ЗМІ. Вогонь охопив до 20 тис. квадратних метрів. Обвалився дах будівлі на площі п'ять тисяч квадратних метрів. Евакуювали 13 людей. Причиною пожежі називають порушення технологічного процесу.

рф перекинула на кордон з НАТО 16 стратегічних бомбардувальників. Зараз на авіабазі «Оленья» у Мурманській області базується найбільша кількість стратегічних бомбардувальників. У Норвегії та Фінляндії буде менше часу на підйом у повітря своїх винищувачів для впізнання літаків, що знаходяться поблизу їхнього повітряного простору – ЗМІ.

Через путінську мобілізацію у березні росіяни забрали з банків ще $ 3,6 млрд війни - служба зовнішньої розвідки. Це найбільший показник з вересня минулого року, коли путін оголосив першу за понад 80 років мобілізацію, викликавши масову втечу населення за кордон. 51,8% валюти, яку росіяни забрали з банків, переведено до іноземних кредитних організацій.

Укрінформ

Читайте також