Офіційний Київ поклав на НАТО відповідальність за війну Росії в Грузії та Україні

05.12.2019 | 08:27

Міністр заявив, що саме нерішучість НАТО дозволила Росії напасти на дві незалежні держави

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на саміті НАТО в Лондоні заявив, що саме нерішучість Альянсу дозволила Москві вторгнутися у Грузію та Україну.

За його словами, НАТО припустилося помилки, коли на саміті у Бухаресті у 2008 році відтермінувало приєднання до Альянсу цих двох держав.

Те, що відбулося на бухарестському саміті, було величезною помилкою Північноатлантичного альянсу, заявив Вадим Пристайко.

Спочатку нам було обіцяно членство, потім була ідея щодо плану дій щодо членства України та Грузії. Пройшло понад 10 років, і нас не запросили ні до дорожньої карти, ні до членства, - сказав глава МЗС.

Пристайко наголосив, що саме нерішучість НАТО розв'язала руки Росії і дозволила вторгнутися спершу у Грузію, а потім, через 6 років, і в Україну.

Що відомо про бухарестський саміт НАТО у 2008-му?

Бухарестський саміт НАТО відбувся на початку квітня 2008 року. На порядку денному були питання про визнання Косова, військові дії в Афганістані, розширення Альянсу шляхом приєднання до нього Хорватії, Албанії та Македонії, а також приєднання до ПДЧ України та Грузії.

Та план дій щодо членства ні Україні, ні Грузії не надали. У ЗМІ згодом з'явилася інформація, що Путін пригрозив тодішньому президенту США Джорджу Бушу, що у випадку приєднання України до НАТО, Росія вторгнеться у Крим та на Схід України. Вже через 4 місяці, у серпні того ж року, Росія вторглася на територію Грузії та розпочала там війну.

Джерело

Читайте також