У НАТО говорять про потребу активізації підтримки України

15.09.2021 | 11:11
Photo Andrew Kravchenko

Водночас в Альянсі також хочуть бачити зміни в кількох важливих сферах України 

Прогрес Києва у переході на стандарти НАТО є очевидним, але ще багато потрібно зробити, а тому Північноатлантичний альянс повинен активізувати свою підтримку України.

Про це під час дискусійної панелі на тему «НАТО-Україна: шлях вперед», організованої виданням Kyiv Post та представництвом НАТО в Києві, заявила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне, передає Укрінформ.

За її словами, країни-члени Альянсу абсолютно чітко артикулюють, наскільки Україна є важливою для трансатлантичної безпеки і наскільки важливими є суверенітет, територіальна цілісність і здатність України протидіяти зовнішній агресії.

Кляйне зауважила, що є різні думки з приводу реалізації щорічної національної програми співробітництва Україна–НАТО.

Вона підкреслила, що у штаб-квартирі НАТО панує переконання, що у порівнянні з ситуацією, яка була ще кілька років тому, є «величезна різниця»: більша націленість Києва на досягнення результату, зосередження на реалізації цілей.

Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні підкреслила, що «НАТО має активізувати свою політичну і практичну підтримку України».

У цьому контексті вона наголосила на важливості навчань «Непорушна стійкість» із протидії гібридним загрозам у сфері критичної інфраструктури в Чорноморському регіоні, які цими днями відбуваються в Одесі.

«Прогрес в Україні видно, і це – дуже важливо», - зауважила Кляйне.

Вона назвала декілька сфер, де Україна має зробити крок уперед.

Йдеться, зокрема, про зміни в системі цивільного контролю і демократичного нагляду за системою безпеки й оборони України, чітке визначення і практичну реалізацію стратегічних цілей, а також покращення архітектури національного планування в оборонному секторі.

На її переконання, дуже важливо вдало поєднати планування з політичною підтримкою, виділенням ресурсів й імплементацією усіх реформ.

Кляйне наголосила, що реформи потрібні не заради реформ, а для безпеки українців і майбутнього країни.

«Якщо ми підемо з чіткими цілями і стратегічною витримкою то результат буде»,- резюмувала під час дискусії директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне.

Як повідомлялося, цього тижня в Одесі тривають спільні з НАТО командно-штабні навчання «Непорушна стійкість» з протидії гібридним загрозам критичній інфраструктурі у Чорноморському регіоні.

Мета навчань – розбудова стійкості системи державних органів України у сфері протидії гібридним загрозам та кризового реагування за рахунок посилення міжвідомчої і цивільно-військової співпраці, планування та забезпечення готовності.

На знімку: корабель НАТО під час одного з міжнародних навчань у Чорному морі, порт Одеса.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також