Україна хоче отримати від НАТО розуміння чітких перспектив членства

25.05.2021 | 08:21
Photo Andrew Kravchenko

Доки Україна не буде в НАТО, доти Росія безкінечно погрожуватиме силою або й продовжуватиме застосовувати силу, як це щоденно відбувається на фронті

Київ хоче від НАТО отримати часові рамки Плану дій щодо членства в Альянсі та власне членства у ньому.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив заступник глави української дипломатії Василь Боднар.

«Ми повинні чітко розуміти часові рамки отримання ПДЧ, а потім і самого членства в Альянсі. Мусимо отримати чітку перспективу, і зараз для цього найбільш оптимальний час. Росія завжди намагатиметься торгуватися із Заходом за Україну. Лише чіткість з боку НАТО щодо майбутнього членства України в Альянсі дасть змогу на практиці мінімізувати російську загрозу», - наголосив Боднар.

За його словами, Київ вже не влаштовує розповідь, що двері до НАТО для України відчинені.

«Загострення на фронті і концентрація російських військ на кордоні з Україною показали: доки ми не набудемо членства в НАТО, доти Росія погрожуватиме силою або й продовжуватиме застосовувати силу, як це щоденно відбувається на фронті», - наголосив український дипломат.

Боднар наголосив, що Україна повинна отримати якісь практичні гарантії захисту, а не лише на папері, як Будапештський меморандум. Такою гарантією, наприклад, могла б бути постійна присутність ВМС країн НАТО у Чорноморському регіоні.

11 травня ц.р. заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква закликав не спекулювати темою формату саміту країн-членів НАТО у червні та наголосив, що важливими є пункти про Україну у підсумковому документі.

Водночас, віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила 20 травня після візиту триденного до ЄС та до НАТО, що Альянс продовжує дотримуватися політики «відкритих дверей» та продовжує підтримувати Україну в реформах сектору безпеки й оборони, але рішення про План дій щодо членства для України навряд чи прийматиметься під час саміту НАТО у червні цього року.

На знімку: літак-винищувач з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також