Волкер бачить, як Україні під час війни з Росією вступити до НАТО

22.05.2020 | 17:09
Photo Andrew Kravchenko

Країни з окупованими територіями могли б за певних умов могли б стати членами Півнчноатлантичного альянсу

Американський дипломат Курт Волкер бачить для України шлях вступу до НАТО навіть за умов втрати територіальної цілісності та війни з Росією.

Про це колишній спецпредставник США з питань України сказав під час онлайн-дискусії «Як посилити західний курс України», яка відбулася в рамках Київського безпекового форуму.

«Росія хоче не дозволити країнам, таким як Україна, Грузія, Молдова, вступити до Альянсу. І вона окупувала певні території у цих країнах. А члени Альянсу не мають особливого бажання приймати до своїх лав країни, в яких є території, що окуповані Росією, оскільки за п'ятою статтею (стаття 5 Статуту НАТО говорить про те, що напад на будь-яку країну-члена НАТО розглядатиметься як напад на весь Альянс) це автоматично означало б необхідність воювати з Росією і відвойовувати ці території силою», - пояснив Волкер.

Тому дипломат запропонував, аби П'ята стаття не стосувалася цих територій. Це б дозволило не давати Росії можливість блокувати країнам вступ до НАТО у зв'язку з тим, що вона окупувала їхні території. 

 

«Словом, відповідна країна та НАТО підписують угоду, що п'ята стаття не буде стосуватися окупованих територій: ми зобов'язуємося першими не застосовувати силу, щоб їх повернути, і підтримуватимемо лише мирну реінтеграцію цих територій та відновлення цілісності країн, що прагнуть вступити до НАТО. Це має позбавити Росію стимулів щодо продовження окупації цих територій», - зазначив Волкер.

Київ та НАТО мають тривалу історію тісних стосунків у співпраці на шляху євроатлантичної інтеграції України.

На знімку: літак-винищувач з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній з баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також