В МЗС пояснили, коли НАТО розмістить свої бази в Україні

29.06.2020 | 17:44

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар: поки що це теорія. Але…

Сьогодні ще зарано говорити про те, коли НАТО зможе розмістити свої військові бази на території України.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

«Насправді, поки це лише теорія. Поки що про це говорити рано. Коли Україна отримає статус повноцінного члена НАТО, про це можна буде говорити серйозно», - сказав Боднар.

Він нагадав, що у червні 2020-го Україна приєдналася до Програми розширених можливостей НАТО (ПРМ, EOP), що стало «черговим кроком на зміцнення співпраці з Північноатлантичним альянсом».

За словами Боднара, це «так само викликало в Росії негативну і нервову реакцію. Безумовно, вони намагаються применшити роль EOP».

У ході розмови він назвав рішення США про переміщення частини американського збройного контингенту з Німеччини до Польщі серйозним та позитивним для України сигналом.

 

 

Говорячи про «негативну і нервову реакцію» Росії на події, Боднар нагадав, що Україна давно оголосила про намір вступити до НАТО і вважає євроатлантичну інтеграцію своєю стратегічною метою.

«Військові потужності НАТО вже розташовані безпосередньо на російському кордоні в країнах, які є членами Альянсу. НАТО на відстані 100 км від Санкт-Петербурга! Але це загрозу для Кремля не становить. А ось теоретично можливо колись розміщення військових баз, наприклад, в Криму – це мало б лякати. насправді, це розкриває реальну суть російської агресії, окупації Криму і Донбасу – це аж ніяк не пов'язано з вибором шляхів зміцнення безпеки України, це пов'язано з агресивною сутністю російської політики», - сказав дипломат.

Він також нагадав, що Україна зробила запит про надання їй Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) ще на Бухарестському саміті, тоді в Альянсі чітко сказав, що Україна та Грузія будуть членами НАТО, зауваживши, що рішення має ухвалити НАТО.

 

 

«Якщо Альянс прийме політичне рішення, що Україна може отримати ПДЧ, це буде їхнє рішення, яке ми із задоволенням приймемо і почнемо реалізовувати. Я вважаю, ми зробили багато і з точки зору реформування держави, досягнення правових, демократичних, інших стандартів. Україна готова до того, щоб вступати в Альянс, але рішення – за їх стороною», - сказав заступник міністра закордонних справ.

Як писала ARMIYA’UA, Київ та НАТО мають достатньо тривалу історію тісних стосунків у співпраці на шляху євроатлантичної інтеграції України.

На знімках: літак-винищувач з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній з баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також