Україна та НАТО посилять військову присутність у Чорному морі

09.07.2020 | 17:15
Photo Andrew Kravchenko

Ситуація в Чорноморському регіоні погіршується у зв’язку з тим, що Росія нарощує свою військову присутність та змінює баланс сил – Таран і Столтенберг обговорили проблеми

Україна та НАТО домовилися посилити військову присутність у Чорноморському регіоні.

Такого результату було досягнуто під час обговорення безпекової ситуації на сході України та в акваторії Чорного моря, яке провели міністр оборони України Андрій Таран та генсекретар НАТО Єнс Столтенберг, інформує прес-служба Міноборони.

«Сторони погодилися посилити присутність сил і засобів на суходолі, морі та в повітряному просторі чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання у повітрі та присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу», - йдеться в повідомленні.

Міністр оборони України висловив зацікавленість в налагоджені спільного обміну інформацією про обстановку в цьому регіоні та запросив держави-члени НАТО приєднатися до національних стратегічних навчань, що заплановані до проведення на півдні України восени цього року.

 

 

Під час обговорення безпекової ситуації в акваторії Чорного моря, зазначає прес-служба, співрозмовники погодилися, що ситуація продовжує погіршуватися у зв’язку з тим, що Росія нарощує свою військову присутність та змінює баланс сил.

Міністр оборони наголосив на незворотності реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору та подякував за рішення Північноатлантичної ради про визнання України Партнером з розширеними можливостями (Enhanced Opportunity Partner – EOP).

 

 

Таран зазначив, що новий статус України розширить можливість для діалогу та взаємовигідної співпраці із союзниками, включаючи обмін інформацією, нові посади для військовослужбовців ЗСУ у штабах військової командної структури Альянсу, більш широкий доступу до програм взаємосумісності та навчань, у тому числі за тематикою Статті 5 Північноатлантичного договору, які відкриті лише для його держав-членів та учасників цієї Програми.

Міністр оборони також наголосив на необхідності поновити регулярні засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів, а також запевнив, що Україна, як надійний партнер НАТО, продовжуватиме надавати сили та ресурси до операцій з урегулювання криз під проводом Альянсу та Сил реагування НАТО.

 

 

Таран запросив Столтенберга з офіційним візитом до України, повідомляє прес-служба.

Як писала ARMIYA’UA, Київ та НАТО мають достатньо тривалу історію тісних стосунків у співпраці на шляху євроатлантичної інтеграції України.

На знімках: літаки-винищувачі з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснюють  демонстраційні польоти для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

На цю тему:

На шляху до НАТО Україна має провести відповідні реформи – Барбора Маронкова

Читайте також