Співпраця Україна - НАТО. Регіональний вимір: незалежність ЗМІ

03.07.2020 | 21:33
Photo Andrew Kravchenko

Для забезпечення свободи слова та правдивого висвітлення процесів у регіоні, світі, протистояння гібридній війні ЗМІ мають бути максимально фінансово незалежними

У п’ятницю, 3 липня, Український телерадіопресінститут та ГО Центр розвитку «Медіафорум» спільно з Центром інформації та документації НАТО в Україні продовжили розпочатий 2 липня дводенний онлайн семінар «Співпраця Україна – НАТО. Регіональний вимір».

У циклі семінарів на зазначену тему беруть участь представники ЗМІ різних областей України.

В середині червня слухачами були журналісти та редактори видань з Харківщини, Полтави і Сум, нині – колеги зі ЗМІ Півдня України. Відповідно і спікери у своїх доповідях аналізують контенти видань саме тих регіонів, як беруть участь у заході, допомагають віднайти разом з учасниками семінару можливості та фінансові, передусім, для підтримання незалежності газет, журналів, сайтів, каналів.

А мета – заробляння коштів для забезпечення свободи слова та незалежності,  максимально правдиве висвітлення процесів у регіоні, світі, протистояння гібридній війні, зміцнення інформаційної безпеки. Важко переоцінити в цьому контексті приєднання України до партнерської програми розширених можливостей НАТО.

Де взяти гроші?

З лекцією «Соціальні медіа і журналістика» виступив заступник директора Укртелерадіопресінституту, медіа тренер Денис Замрій. Його виступ є насправді керівництвом до створення власної інформаційної імперії, дій із заробляння коштів в Інтернеті для місцевих видань.

Найперше він назвав і пояснив, як діють платні мережі і як з ними співпрацювати, щоб одержувати кошти. Надав реальні  рекомендації із залучення на сайт видань якомога більше відвідувачів.

Монетизація присутності в соціальних мережах, про що йшлося у виступі Дениса Замрія, є тим ключем до створення умов для незалежності ЗМІ. Власне пожвавлення спілкування на вашому сайті стає практично рятівним колом для ЗМІ, котрі вникнуть у тонкощі заробляння коштів і Мережі, коли вашими кореспондентами стають мешканці всього регіону.

Ключ до успіху – активність у соцмережах

Активна широка присутність видань в соціальних мережах в свою чергу є своєрідним важливим маркером для отримання грантів.

Про це джерело фінансування ЗМІ йшлося у виступі Лілії Кавецької, медіа експертки, викладачки вищої категорії Укртелерадіопресінституту.

Маючи 20-річний досвід піару та реклами, Лілія Кавецька поділилася знаннями у пошуку спонсорів, зокрема, технології презентації для отримання грантів. Лекторка назвала продуктивні ресурси, якими варто скористатися, а також урядові фонди, міжнародні , громадські та приватні фонди для підтримання недійних програм. У представленій нею презентації, яку отримають усі учасники семінару, всі наявні посилання на ресурси, де оприлюднюються гранти на підтримку медіа ресурсів, окреслила загальні вимоги для оформлення заявки на фінансування.

Лілія Кавецька звернула увагу слухачів на ефективність високоякісної правдивої презентації, адже донори мають повірити вам. Довіра – один з головних  аспектів ефективної презентації, її успіху.

Де гранти лежать

За словами директорки програм Центру інформації та документації НАТО Світлани Ротаєнко, яка напередодні спілкувалася з учасниками семінару, серед численних проектів Альянсу є й підтримка незалежних ЗМІ.

Звісно, отримання гранта НАТО має бути пов’язане з висвітленням ефективної діяльності Альянсу, популяризації співпраці України та НАТО.

Як же формувати, власне, довіру читачів, слухачів, глядачів до НАТО?

Щоб відповісти на це запитання, важливо знати історію та віхи розвитку країн Альянсу, переваги, якими користуються держави-члени Вашингтонського договору від 4 квітня 1949 року. 

Історія НАТО, яку треба знати

Представники ЗМІ з інтересом сприйняли лекцію віце-президента ГО «Атлантична Рада України, заступника голови Громадської ліги Україна – НАТО, викладача вищої категорії Укртелерадіопресінституту  Олега Кокошинського.

Тема виступу «Що таке НАТО – витоки та еволюція організації – засадничі принципи».

Протягом 70 років діяльності НАТО продемонстровано, що метою організації, сутністю Альянсу є забезпечення стійкого миру і безпеки, коли у світі практично не припиняються війни та конфлікти. Великими є людські втрати через війни. Україна зазнала непоправних втрат людей та матеріальних ресурсів під час Другої світової війни і нині, коли Росія окупували частину території України.

Три епохи , які пережив Альянс, – «холодна війна», еволюція та реформування НАТО, терористичні атаки 11 вересня, – стали своєрідним випробуванням для держав-членів. Організація зміцніла, розширилася і стала надійним безпековим чинником.

Теми, які заслуговують на широке висвітлення

Марія Дмитрієва, національна гендерна експертка, викладачка Укртелерадіопресінституту, модераторка семінару, зосередила увагу журналістів та редакторів на актуальній темі – виконанні Україною Резолюції Ради Безпеки ООН 1325, ухваленої 20 років тому. У документі йдеться про забезпечення рівноправної, всебічної та активної участі жінок у запобіганні та врегулюванні конфліктів, підтриманні та зміцненні миру та безпеки. Саме жінки та діти найбільше страждають під час збройних конфліктів.

На забезпечення виконання Резолюції РБ ООН 1325 затверджений Національний план дій з виконання до 2020 року (Розпорядження КМУ від 24 лютого 2016 р., №113).

2018 року цей план дещо удосконалили та розширили. Нині має формуватися новий план дій для України в цій сфері. І саме в обласних, районних центрах, містах і селах є чимало проблем, на розв’язання яких орієнтує Резолюція РБ ООН 1325, яка є складовою програми «Жінки. Мир. Безпека». Отже, для журналістів є поле діяльності з висвітлення питань рівного захисту прав жінок і дітей.

Марія Дмитрієва закликала журналістів і редакторів брати активну участь у конкурсі публікацій з висвітлення тематики співпраці України - НАТО. Переможців серед учасників попереднього семінару вже було названо вчора.

І ще – учасники семінару отримають усі презентації, представлені під час заходу, на електронні адреси. Отже, успіхів, колеги!

Світлана Писаренко, викладачка Укртелерадіопресінституту, заслужений журналіст України

На знімку вгорі: військовий літак з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційні польоти для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року. Видання ARMIYA’UA працювало над висвітленням цього візиту та спілкування партнерів, зокрема, на тему оборонних можливостей Північноатлантичного альянсу.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також