Єдність, стабільність та реформи в Україні є запорукою успіху у відсічі агресора - аналітик

04.07.2020 | 09:21
Photo Andrew Kravchenko

Олег Кокошинський відповідав на запитання ARMIYA’UA: наскільки реальний удар Росії по Україні, і якою може бути реакція НАТО  

Єдність та стабільність у суспільстві, а також проведення ефективних реформ в Україні будуть сьогодні запорукою успіху у протистоянні з Росією.

Так вважає віце-президент Атлантичної ради України, заступник голови громадської ліги «Україна – НАТО», викладач Українського телерадіопресінституту Олег Кокошинський.

 

Свою точку зору аналітик висловив під час вебсемінару «Україна - НАТО. Регіональний вимір» для представників ЗМІ східних та південних областей України, який пройшов 2-3 липня.

Відповідаючи на запитання видання ARMIYA’UA про те, настільки можливий повномасштабний удар Росії по Україні після військових навчань «Кавказ-2020», про що сьогодні попереджають деякі іноземні та вітчизняні експерти, Олег Кокошинський сказав:

«Я вважаю, що головною проблемою для нас є політична єдність країни, стабільність у суспільстві, вирішення соціальних питань та внутрішніх різних негараздів, досягнення певного консенсусу в цьому, об’єднання політичних сил та проведення реформ. Позитивне вирішення вказаних проблем стане найбільшою гарантією миру. Це дає мені підстави прогнозувати, що найгірший сценарій може і не відбутися».

Аналітик поділяє думку тих, хто вважає, що «військове питання» не є на цей час єдиним для реалізації планів Кремля. «Можливо, сьогодні , - вважає він, - Росія намагається обрати інші шляхи агресії, використати такі фактори, як нестабільність у суспільстві та в економіці, інші негаразди в Україні».

 

Чи стоятиме осторонь НАТО?  

 

 

Говорячи про можливу реакцію Північноатлантичного Альянсу на дії Кремля, експерт зауважив, що після отримання статусу партнера з розширеними можливостями «ми не залишимося наодинці – це вже безумовно».

«В принципі, передбачалося, що такий сценарій, військовий, в Росії розглядається», але, на думку фахівця, це вже буде занадто: «Я гадаю, прореагує обов’язково й НАТО. Я хочу підкреслити, що ми отримали новий статус не випадково в день національного свята Росії, яким НАТО також продемонструвала, що вона слідкує і все відчуває».

Олег Кокошинський вказав і на те, що військові-морські навчання НАТО, які заплановані на липень у Чорному морі за участю України, «є також свідченням того, що ми певною мірою мусимо все вирішити».

 

 

Він нагадав, що завдяки новому партнерському статусу Україна отримала, зокрема, доступ до інформації та даних розвідки, «які сьогодні нам надає НАТО і буде надавати на перспективу. Отже, є можливість справді бути готовими до всього. І, власне, спільно з НАТО».

Хоча, зазначив фахівець, «у цьому контексті, дійсно, НАТО не має зобов’язань», новий статус «безпосередньо не пов’язаний з членством, але це також і стимул до того, що ми маємо йти у напрямку і досягати в ідеалі членства в Альянсі».

 

 

«Але навіть сьогоднішній статус свідчить про те, - наголосив насамкінець Олег Кокошинський, - що ми не будемо наодинці, а значною мірою будемо до всього готові...  Наше ж політичне керівництво мусить бути єдиним і розуміти, про що власне йдеться».

На знімках: винищувачі з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснюють демонстраційні польоти для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів