Яценюк: Україна за підтримки США має шанс і мусить стати членом НАТО

27.01.2021 | 16:34
Photo Andrew Kravchenko

Голова Київського безпекового форуму окреслив своє бачення перспектив розвитку відносин України та США з приходом до влади демократа Джо Байдена

Україна за підтримки нової адміністрації США може досягти своєї історичної мети – стати членом НАТО.

Таке переконання висловив екс-прем’єр-міністр України, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 27 січня.

«Членство в НАТО – це історична місія, якої ми можемо досягти. Є шанс зробити це з новою адміністрацією США. Ми втратили таку можливість 2008-го. Давайте зараз використаємо шанс долучитися до НАТО, аби Україна отримала план дій щодо членства в Альянсі», - сказав Яценюк.

Політик висловив переконання, що нова адміністрація США захищатиме та підтримуватиме Україну, як це було за часів Обами-Байдена. При цьому він процитував історичну промову тоді віце-президента Байдена у Верховній Раді 2015 року, коли той сказав, що США не визнаватиме сфери впливу за жодною країною, а суверенні держави мають право на власні рішення і на вибір союзів.

«Переконаний, що це дуже чіткий знак, що Сполучені Штати за адміністрації Байдена зроблять усе можливе, аби Україна отримала план дій щодо членства в НАТО», - сказав Яценюк.

Він вважає, що це може стати історичною місією нової адміністрації США: «захистити Україну, зробити Україну невід’ємною частиною найсильнішого демократичного альянсу у світі - в НАТО».

Голова КБФ зауважив, що на порядку денному двосторонніх відносин України та США насамперед має стояти відновлення територіальної цілісності та незалежності України:

«Ми переконані, що американська адміністрація ніколи не визнає незаконну анексію, тиснутиме на Росію та накладатиме санкції, доки РФ повністю не виконає Мінські домовленості – не в російській інтерпретації, а в українській, в інтересах українського народу».

Водночас він висловив сподівання на підтримку економічних реформ в Україні з боку нової адміністрації США.

Яценюк вважає також, що на порядку денному має стояти питання підтримки українського війська: «Ми переконані, що нова адміністрація допоможе українській армії стати більш потужною і надасть їй летальну оборонювальну зброю».

«Очікуємо, що адміністрація відновить міцний альянс між Сполученими Штатами та Європейським Союзом. Адже це була ціль Росії – підірвати єдність між США та ЄС і так перемогти в битві проти демократії в Європі та Штатах», - наголосив український політик.

При цьому він закликав керівництво України до рішучішого впровадження реформ та подолання корупції.

Голова КБФ оптимістично висловився щодо майбутнього двосторонніх відносин США та України і бачить успіх в об’єднанні зусиль двох країн.

«США пройшли тест на демократію. Після усього, що трапилося, США стали навіть сильнішими. Сполучені Штати були, є і будуть взірцем реальної демократії. А що сильніша Америка, то сильніша Україна, і навпаки. Тож маємо об’єднати зусилля і зробити США та Україну більш процвітаючими. І ми маємо можливість цього досягти з новою адміністрацією і новим президентом США», - сказав Яценюк.

Київський безпековий форум – головний міжнародний форум України з проблем війни та миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» 2007 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також