Україна та чотири держави ЄС заявили про солідарність в умовах загроз

04.05.2021 | 23:31

Спільна декларація президентів Польщі, Естонії, України, Латвії та Литви, 3 травня, Варшава

Глави держав - членів ЄС Польщі, Латвії, Литви та Естонії, а також президент України Володимир Зеленський заявили про намір співпрацювати в умовах загроз для загальної безпеки.

Спільна декларація була підписана у Варшаві 3 травня під час заходів з нагоди 230-ї річниці ухвалення першої Конституції Речі Посполитої.

«Вважаємо, що для всіх нас солідарність народів, особливо в умовах сучасних загроз для нашої спільної безпеки, є одним з наріжних каменів миру, стабільності, розвитку, благополуччя і стійкості. Керуючись цим переконанням, ми віддані продовженню діалогу та співпраці держав, які ми представляємо», - мовиться в декларації.

Документ підписали Анджей Дуда, Егілс Левітс, Гітанас Науседа, Керсті Кальюлайд та Володимир Зеленський.

Лідери держав висловили переконання, що успіх спільної спадщини та спільного дому, корінням яких є європейська цивілізація, вимагає, аби Європа будувалася на фундаментальних цінностях та принципах, до яких відносяться свобода, суверенітет, територіальна цілісність, демократія, верховенство права, рівність та солідарність.

«Європа, що об’єднується, має бути відкритою для всіх країн та народів, які поділяють такі цінності», - мовиться в декларації.

Текст документа оприлюднено на сайті президента України.

Польща, Литва, Латвія та Естонія є членами Європейського Союзу,  а також НАТО.

Раніше Євросоюз та Північноатлантичний альянс висловлювали тривогу з приводу нещодавнього накопичення військ Російськгої Федерації біля кордону з Україною.

Читайте також