30 років Збройним силам України: на варті свободи та незалежності

06.12.2021 | 19:35
Photo Andrew Kravchenko

Сьогодні українська армія посідає 25-е місце серед 138 країну у щорічному рейтингу армій світу

Збройним силам України 6 грудня цьогоріч виповнюється 30 років. Саме цього дня 1991 року парламент ухвалив Закон «Про Збройні Сили України».

Сучасна українська армія пройшла шлях від знищення упродовж понад 20 років до відновлення боєздатності в умовах збройної агресії з боку Російської Федерації.

Переломним моментом стали події 2013-2014 років: Революція Гідності, окупація Криму та частини Донбасу.

Попри тотальну руїну в армії, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини. І ось уже восьмий рік поспіль вони стримують збройну агресію проти України й дають відсіч нападам окупантів.

За кілька років Збройні сили України було радикально реформовано, їхня чисельність та боєздатність зросла, а структура та стандарти наблизилися до стандартів НАТО.

Обороняють Україну та її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність п’ять основних родів військ та сил: сухопутні, повітряні, військово-морські, десантно-штурмові війська ЗСУ та Сили спеціальних операцій (ССО).

ССО – одні з наймолодших військ у складі Збройних сил України. З’явилися вони лише 5 січня 2016 року. Це спеціально навчені підрозділи, призначені для виконання особливих місій у сфері розвідки, а також найскладніших і найнебезпечніших військових операцій та інших завдань.

Сьогодні українська армія входить до топ-30 найсильніших у світі. За версією Global Firepower, Україна 2021 року посіла 25-е місце серед 138 країну у щорічному рейтингу армій світу, який традиційно складає ця компанія.

За своєю бойовою міццю ЗСУ перебувають між В'єтнамом і Таїландом. Перше місце в рейтингу посідають США. Друге – Російська Федерація, яка 2014 року розпочала збройну агресію проти України та окупувала частину території, а також причетна до скоєння військових злочинів. Трійку замикає Китай.

Україна офіційно оголосила про свої наміри вступити до НАТО – набуття повноправного членства в НАТО включено до переліку національних пріоритетів і закріплено в Конституції. Україна – учасниця програми НАТО «Партнерство розширених можливостей». На території країни регулярно відбуваються українсько-американські військові навчання Rapid Trident за участю військовослужбовців країн НАТО. Їхня мета – підготовка до спільних дій у складі багатонаціональних сил під час коаліційних операцій.

Цьогоріч у Чорному морі відбулися наймасштабніші за понад 20 років міжнародні військові навчання Sea Breeze 2021. У них були задіяні 32 бойові кораблі, 40 літаків та п’ять тисяч особового складу з 17 країн-членів НАТО, а також партнерів Альянсу. Від України в навчаннях брали участь понад 20 кораблів і катерів, 17 літаків, десятки одиниць озброєння і військової техніки.

Відповідно до принципів і підходів НАТО, проходити військову службу в українській армії на рівних засадах із чоловіками зараз мають можливість і жінки.

Сьогодні вони становлять майже чверть загальної чисельності Збройних сил України. Це один із найвищих показників кількості жінок, які служать у війську, у співвідношенні до загальної чисельності Збройних сил, як порівняти з багатьма арміями світу.

Українські жінки можуть служити на більшості військових посад у ЗСУ. Серед наших військовослужбовиць є танкістки, снайперки, артилеристки, розвідниці, командирки рот, взводів.

Від початку російської агресії 2014 року разом із бійцями на передовій постійно перебувають і священники різних українських конфесій. Так розпочалася нова історія військового капеланства в Україні.

Станом на кінець листопада цього року у Збройних силах України офіційно працюють 102 капелани. Їхній вік – від 30 до 73 роки. Днями Верховна Рада ухвалила Закон «Про Службу військового капеланства», що закріпив статус військових капеланів як військовослужбовців, визначив їхні функціональні обов’язки та вимоги.

Україна посилює свою обороноздатність завдяки модернізуванню озброєння, активно використовується військова техніка вітчизняних оборонних підприємств.

Серед новинок українського оборонпрому – модернізовані бронетранспортнери, танки, сучасні ракетні комплекси власного розроблення. Найновіший танк Збройних сил – український «Оплот» завважки понад 50 тонн.

Україна заявила про себе і на міжнародній арені з забезпечення миру та безпеки у світі, розпочавши 1992 року миротворчу діяльність.

Історія участі Збройних сил України в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки (МОПМБ) нараховує понад 45 тисяч військовослужбовців ЗСУ, які взяли участь у понад 27 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у різних регіонах планети (у країнах колишньої Югославії (Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія і Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Судан, Ліберія та Кот-д’ Івуар), в країнах Близького та Середнього Сходу (Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак) йінших регіонах світу.

На сучасному етапі Збройні сили України продовжують виконувати завдання в МОПМБ, здійснюють вагомий вклад у справу побудови миру на всій планеті.

Якщо до 2014 року День Збройних сил України був винятково професійним святом, то зараз його відзначають усі, хто вболіває за незалежність та територіальну цілісність України.

Це свято української свободи й вольового духу, вміння давати відсіч ворогові попри всі перешкоди. Адже саме таку здатність продемонстрували українські Збройні сили від початку потужної російської агресії на Сході.

Цього дня також згадуємо героїчні бої українських військових, з яких тисячі не повернулися живими.

Укрінформ

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати