У Брюселі пройшло засідання Спільної робочої групи Україна - НАТО

29.09.2016 | 11:03

Обговорено актуальні питання реформування сектору безпеки та оборони Української держави

У середу, 28 вересня, у штаб-квартирі НАТО відбулося засідання Спільної робочої групи Україна - НАТО з питань воєнної реформи високого рівня, присвячене актуальним питанням реформування сектору безпеки та оборони Української держави.

Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони України.

Учасники засідання підтвердили незмінність позиції НАТО та країн-членів Альянсу щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності української держави у контексті збройної агресії Російської Федерації проти України та невизнання анексії Криму, а також готовність продовжити всебічно сприяти Україні у реформуванні її сектору безпеки та оборони.

Значну увагу під час зазначеного заходу було присвячено питанню використання Комплексного пакету допомоги для України (КПД), схваленого під час Варшавського саміту Альянсу. У цьому контексті керівник української делегації, перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України генерал-полковник МихайлоКоваль наголосив про унікальний характер КПД як інструменту, що консолідує усі аспекти підтримки нашої держави, та важливість створення дієвого механізму його імплементації.

У свою чергу, заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігор Долгов поінформував про те, що в Міністерстві оборони України застосовуючи Комплексний пакет допомоги перейшли до практичного етапу реалізації оборонної реформи.

Ключовим механізмом, який забезпечує імплементацію та контроль реалізації оборонної реформи в Міноборони та Збройних Силах є Комітет реформ Міністерства оборони та Збройних сил України. Він визначений головним органом з координації використання Комплексного пакету допомоги для України. Діяльність Комітету є відкритою та публічною.

У ході засідання нашим партнерам було запропоновано з метою найбільш ефективного використання можливостей КПД на найближчу перспективу зосередити спільні зусилля на реалізації пріоритетних проектів (напрямів). Це, зокрема, стратегічні комунікації, Сили спецоперацій, кібернетичний захист, відновлення спроможностей ВМС України, логістика та стандартизація.

Реалізація зазначених пріоритетів сприятиме розвитку обороноздатності Української держави.

У свою чергу представник Служби безпеки України приділив увагу ходу реформ в СБУ.

Значну увагу учасників засідання викликав виступ народного депутата України, голови Міжпарламентської ради Україна - НАТО Ірини Фріз, яка повідомила про роботу Верховної ради України у сфері демократичного цивільного контролю над національним сектором безпеки і оборони та ходом його реформування.

Також було обговорено проблематику протидії гібридній війні, зокрема, підсумки відповідного дослідження та започаткування Платформи Україна - НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війні в Україні.

У цьому зв’язку представник Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Резнікова окреслила бачення української сторони майбутнього Платформи та алгоритму практичної роботи з її започаткування.

Українська делегація також провела низку робочих зустрічей з посадовцями Міжнародного секретаріату НАТО, в ході яких узгодила напрями подальшої взаємодії з Альянсом.

Читайте також